Blog, NLP Coaching, NLP tips

Modeling: μια ικανότητα που ξεχνάμε με τα χρόνια

modeling baby

Όποια ικανότητα ή συμπεριφορά και να θελήσει κάποιος να αναπτύξει ή να την κάνει δική του, όπως λέμε, το modeling ίσως είναι ο ποιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να βρούμε κάποιον/α που έχει τη συμπεριφορά ή ικανότητα ή απλά κάνει αυτό μας αρλεσει και και να το αντιγράψουμε!

Το modeling είναι μια δομημένη τεχνική του συστήματος NLP, και μας δίνει τη ικανότητα να βελτιωθούμε. Πολλοί ίσως να σκέφτονται ότι μπορούμε να μάθουμε και μέσα από ένα βιβλίο ή ακόμα και με μια απλή κουβέντα, γιατί να επιλέξουμε τη τεχνική του Modeling. Ποια είναι η διαφορά, ίσως να αναρωτιούνται άλλοι. Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι ότι μέσα από το modeling θα μπορέσει κάποιος να αφομοιώσει τις μικρές εκείνες «αδιόρατες» λεπτομέρειες ενώ παράλληλα θα σου επιτρέψουν να υιοθετήσεις την ικανότητα ή συμπεριφορά με τρόπο που να ‘κουμπώνει’ και να φαίνεται φυσιολογική.

Χωρίς αμφιβολία, το modeling είναι η τεχνική που δημιούργησε το σύστημα του ΝευροΓλωσσικού Προγραμματισμού.

Όταν ο Richard Bandler, προσπαθώντας να ανακαλύψει την λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και ανέλυε τα κείμενα από τις συνεδρίες του Dr. Milton Erikson, o John Grinder παρατήρησε ότι ο Bandler είχε αποκτήσει ικανότητες πάνω στην ψυχολογία που δεν είχε παλαιότερα. Έδειξε μια ικανότητα γρήγορης μάθησης που τους έκανε περίεργους και θέλανε συνειδητά να την αναπτύξουν και αποκτήσουν.

Που βασίζεται…
Η απάντηση είναι στα ‘mirror neurons’,. Πρόκειται για μέρη στο πρωτογενή εγκέφαλο , που ενεργοποιούνται όταν κάνουμε μια ενέργεια, όταν βλέπουμε κάποιον άλλον να κάνει μια ενέργεια καθώς επίσης κι όταν στεφόμαστε ότι την κάνουμε, (1954 Malts & 2007 Harvard – developing of neuroscience).

Οι καλύτεροι μοντελοποιοί είναι τα μωρά, που παρατηρούν τους γονείς τους και τις ενέργειες τους, και αποκτούν τις ίδιες συνήθεις και τις ίδιες συμπεριφορές με αυτούς, χωρίς να γνωρίζουν το πώς ή το πότε.
Αν ακόμα σας φαίνεται μυστήριο το modeling και σας ενδιαφέρει περισσότερο από το να διαβάσετε ένα άρθρο, δεν έχετε παρά συμμετέχετε και να ανακαλύψετε την αποτελεσματικότητα του. εδώ είτε και να επικοινωνήστε μαζί μας.

Πως γίνεται αυτό που δεν είμαστε μωρά ποιά (μια γρήγορη αναφορά)
Τα βήματα περνουν μεσα απ΄οτην ακόλουθη διαδικασία. Παρατηρώ άκριτα, χωρίς να δίνω ερμηνείες και να χρωματίζω τις πράξεις και τις ενέργειες που παρατηρώ. Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή, αξιολογώ, ποιες ενεργείς είναι αυτές που φέρουν αποτέλεσμα (δηλ, που αν τις παραλείψω δε θα έχω την ίδια ικανότητα). Έτσι καταλήγω στη σειρά των ενεργειών που θα υιοθετήσω ώστε να παράγω και εγώ το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αθανασόπουλος Γιάννης
ΜΒΑ & Global NLP Trainer

ΥΓ: NLP Coaching applications
Στο professional NLP Coaching/ Counseling , εξεταζεται η διαδικασάι του modeling σε βάθος διότι μας ενδιαφέρει όχι μόνο να καταλάβουμε το πώς ο πελάτης μας παράγει μια συμπεριφορά, όσο και να αντιληφθεί αυτός ο ίδιος ποια είναι τα βήματα αυτής της σειράς ενεργειών που κάνει και παράγει ένα αποτέλεσμα, ώστε να ξεκινήσει μόνος του το ταξίδι του στην εξέλιξη.