Blog, NLP Coaching, NLP tips, Γνώμες & Απόψεις, Επαγγελματική Διάκριση, Πιστοποιήσεις & Υπηρεσίες, Προσωπική Ανάπτυξη

Σημαντικές επισημάνσεις για το NLP


Τί συμβαίνει με το NLP και τί πρέπει να προσέχω;
Εδώ και χρόνια προσωπικά έχω γράψει διάφορα άρθρα και αναφερθεί σε επισημάνσεις σχετικά με σημεία προσοχής για τα τρία γράμματα – NLP Νeuro Linguistic Programming. Το ενδιαφέρον γι αυτό είναι συνεχώς αυξανόμενο. Συνεπώς, συνεχώς προστίθενται διάφορα ινστιτούτα, εκπαιδευτές, σύμβουλοι, συνασπισμοί και σωματεία, οι οποίοι μιλούν για τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνικές τους, για προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική διάκριση μέσα από την παρακολούθηση προγραμμάτων, για διάφορες βεβαιώσεις, διπλώματα και συναφείς περγαμηνές. Κάποιοι ίσως να συμφωνούν πως είναι καλύτερα και πιο εύκολο να γεμίζεις απλά ένα άδειο γνωστικά πεδίο από το να χρειαστεί να διαλευκάνεις τη σωστή από τη λάθος πληροφορία.

Ένας από τους στόχους της nlpgreece® από το 1998 και στο πλαίσιο του affiliation με το NLP University, Santa Cruz California, είναι να εκπαιδεύει να ενημερώνει και να κατευθύνει σωστά τους ενδιαφερομένους για το σύστημα NLP τις θεμελιώδεις αρχές του, τις πρακτικές και τις πολλαπλές εφαρμογές του, με επιστημονική γνώση και ήθος. Μέσα από την 20ετη πείρα μας τόσο στην Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τη συνεργασία μας με τη διεθνή κοινότητα του πανεπιστημίου NLP University Global Alumni, συγκεντρώσαμε στοιχεία με σκοπό να:
• μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αξιολογούν την ακρίβεια και την εγκυρότητα της πληθώρας πληροφορίας που διατίθεται, και να μην γίνονται άστοχες ενέργειες
• διασφαλίσουμε την εγκυρότητα του συστήματος και την διατήρηση των υψηλών προτύπων των διεθνών σχολών, και να διαχωρίσουμε από τις διάφορες και διαφορετικές προθέσεις φερόμενων ως NLP γνώστες
• δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ενημέρωσης και κάλυψης κενών που ενδεχομένως οδηγούν σε παραπληροφόρηση

Πως Επιλέγουμε NLP

Τι πραγματικά είναι NLP

Ρωτούσαμε κάποτε «γνωρίζετε το NLP;» Τώρα ρωτάμε, «τι πραγματικά ξέρετε για το NLP;»
Το σύστημα NLP στη βάση του είναι μια διαδικασία modeling τι κάνει κάποιος όταν λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο (behavior / actions), πώς σκέφτεται (mindset) και πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να αποτυπωθεί σε βήματα (strategy / algorythm) καθώς και πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να κωδικοποιηθεί σε τεχνική.

O Dr. Richard Bandler, συνδημιουργός του συστήματος είπε πως το σύστημα NLP εστιάζει στο πώς λειτουργεί κάτι, όχι αν είναι σωστό ή λάθος. Μια συμπεριφορά ενέχει έναν κώδικα διακριτής αποτελεσματικότητας. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια είναι τα δομικά υλικά που τη χτίζουν και την παραμετροποιούν. Κύριες επιστήμες με τις οποίες συνδέεται είναι η ψυχολογία (cognitive behavior), η βιολογία, η νευροεπιστήμη, (neuroscience) και τα αποτελέσματα αναφορικά στη νευροπλαστικότητα (neuroplasticity) που μελετούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και τις δυνατότητές του να εξελίσσεται.

Γίνονται αναφορές στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ότι είναι σαν ηλεκτρονικός υπολογιστής. Λάθος. Είναι πολλά παραπάνω. Όταν ανέπτυσσαν τα σύστημα NLP στο πανεπιστήμιο Santa Cruz, California, αναφορικά στη μελέτη μοτίβων διακριτής αποτελεσματικότητας της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ακριβώς δίπλα επιτελούταν μια άλλη επανάσταση, Silicon Valley. Χρησιμοποιήθηκαν έτσι οι υπολογιστές σαν τρόπος παραλληλισμού για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Οι νευροεπιστήμες πλέον και η υψηλή τεχνολογία ρίχνουν φως στα τότε δεδομένα.

Το NLP είναι ένα σύστημα το οποίο περιγράφει τη φύση της ανθρώπινης συμπεριφοράς το δυναμικό και τις δυνατότητες που προσφέρει. Άρα το NLP προϋποθέτει επαφή με την ανθρώπινη φύση και τους μηχανισμούς της για να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες.

Το NLP έχει υποστεί και την κριτική του… και δικαίως
Τόσο το εύρος των εφαρμογών όσο και η επιλογή και χρήση των τεχνικών από διαφόρους σε επιμέρους κλάδους δεν είναι καθόλου ίδιες. Οι δυνατότητες αυτού του μοντέλου όσο και οι προσεγγίσεις του, είναι πολλές και ανάλογα με την περίπτωση εξειδικεύονται, προσφέρουν κατάλληλο υλικό που οι άνθρωποι μπορούν να αξιοποιήσουν και να διευρύνουν τις επιλογές τους.

Πριν 40 χρόνια το NLP ξεκίνησε μελετώντας συμπεριφορές διάσημων ιατρών και την αποτελεσματικότητα που είχαν στη δουλειά τους. Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως το γεγονός ότι πολλά προγράμματα NLP βασίζουν το syllabus τους σε εκείνες τις πρώτες τεχνικές 1ης γενιά NLP που είχαν σχέση με θεραπεία, τεχνικές ύπνωσης κλπ.

Δεν είναι όμως NLP αυτό. Ούτε αποτελεσματικό για κάποιον που θέλει να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει το NLP στην καθημερινή του προσωπική και κοινωνική ζωή και στην επαγγελματική του ενασχόληση. Σ’αυτή την περίπτωση χρειάζεται να αναζητήσει εφαρμογές και πρακτικές των τεχνικών του NLP που να περιλαμβάνουν πρωτόκολλα πέρα από τη θεραπεία και την ύπνωση.

Η 2η γενιά τεχνικών NLP προήλθε από την μελέτη επιμέρους επιστημονικών κλάδων. Eμπλουτίστηκε με τεχνικές και εξειδικεύτηκε από τους επιγόνους και επεκτάθηκε καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων όπως λ.χ. επιχειρήσεις, εκπαίδευση, νομικές επιστήμες, επικοινωνία.

Αυτή τη στιγμή μελετώνται οι διαφορές στο mindset των game changers και έχουν ήδη αναπτυχθεί νέες τεχνικές και εξειδικευμένες προσεγγίσεις, στη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά (the difference that makes the difference) όχι μόνο στην ιδιοσυγκρασία τους αλλά και κυρίως στο έργο τους.

Συνεργασίες με Πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικούς φορείς βοηθούν στο να αντληθούν συμπεράσματα από τη μελέτη και εφαρμογή για την εκάστοτε περίπτωση και κλάδο στο πλαίσιο της εξειδικευμένης εφαρμογής και εξέλιξής του -NLP 3rd Generation.

Το 3ης γενιάς NLP στην ουσία δεν ισχυροποιεί μόνο την αγαστή συνεργασία του συστήματος με επιστημονικούς φορείς ως αναμφισβήτητο επιστημονικό προϊόν, αλλά κυρίως εστιάζει στην ανάδειξη και στην αποκωδικοποίηση της ειδοποιούς διαφοράς εκείνων που άλλαξαν το παγκόσμιο παιχνίδι και διακρίθηκαν παράλληλα με την προσφορά στην κοινή πρόοδο.

«Λίγο» ή «πολύ» NLP αλλά πάντα «σωστά» NLP

Πώς μπορώ να εξοικειωθώ με το σύστημα NLP
Υπάρχουν διάφορα προγράμματα NLP που προσφέρονται στην αγορά από ειδικούς.

Εισαγωγικά προγράμματα τα οποία στοχεύουν στη σωστή ενημέρωση και εξοικείωση των ενδιαφερομένων με τη συλλογιστική του NLP.

Εξειδικευμένα προγράμματα με επιλεγμένες τεχνικές του NLP, που δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένα πεδία εφαρμογής και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Το NLP έχει πολλά και διαφορετικά πρωτόκολλα εφαρμογής λόγω της μελέτης σε πολλά πεδία και κλάδους, όπως ήδη προαναφερθήκαμε, τα οποία καλύπτουν θέματα για προσωπική αποτελεσματικότητα, επαγγελματική εξέλιξη, καινοτόμες προσεγγίσεις στο coaching, στην εκπαίδευση.

Τα προγράμματα αυτά μπορούν και προσφέρονται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί στην επάρκεια της γνώσης μέσα από τους κύκλους NLP Certification από τις έγκριτες, διεθνείς σχολές.

NLP Certifications
Αν κάποιος επιθυμεί να μελετήσει σε βάθος το σύστημα NLP και να πιστοποιηθεί, υπάρχουν τα προγράμματα NLP Certification που στοχεύουν στην ολοκληρωμένη εκμάθηση του συστήματος. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδεύονται σε βάθος όχι μόνο για την προσωπική τους εξέλιξη αλλά πως να το αξιοποιήσουν ως επαγγελματικό εργαλείο.

Σ’αυτή την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι επενδύουν σε χρόνο και χρήμα και μαθαίνουν τις τεχνικές σε βάθος καθώς και πώς να τις εφαρμόζουν στο επαγγελματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται, παράλληλα με το να μπορούν να το αξιοποιούν για τους ίδιους.

Δεν υπάρχει χειρότερη εμπειρία από το να μπει κάποιος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και να συνειδητοποιήσει ότι δεν κάλυψε αυτό που ζητούσε.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η απογοήτευση να μη χρεώνεται ως έπρεπε στο ινστιτούτο, στον trainer και τις εμπορικές του προθέσεις, αλλά να παίρνει η μπάλα και το σύστημα NLP συλλήβδην.

Είναι σημαντικό ο ενδιαφερόμενος να έρχεται σε επαφή και να διερευνά προκειμένου να ξεκαθαρίσει και να διαμορφώσει άποψη τόσο για τους trainers και τις σχολές, το υπόβαθρο τους όσο και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως επίσης είναι σημαντικό να προσέχει ελκυστικές marketing προσεγγίσεις χωρίς όμως ουσιαστικό και πραγματικό αντίκρισμα.

Απαιτούμενος χρόνος για τα προγράμματα ολοκληρωμένης κατάρτισης στο σύστημα -NLP Certification;
Τα προγράμματα ολοκληρωμένης εκμάθησης όλων των τεχνικών και εφαρμογών -NLP Certification- είναι μια απαιτητική εμπειρία και από την πλευρά του ενδιαφερομένου και από την πλευρά των NLP trainers.

Ξεκινά με το πρόγραμμα NLP Practitioner Certification. Η κλασσική χρονική διάρκεια του είναι μίνιμουμ 120 ώρες ακαδημαϊκής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης. Tο syllabus και οι τεχνικές που εξετάζονται σε ένα πρόγραμμα Certification είναι ευρύ, όπου συνεχώς προστίθενται τεχνικές και προσεγγίσεις. Ήδη διανύουμε την 3η γενιά NLP καθότι το σύστημα εξελίσσεται και εμπλουτίζεται συνεχώς λόγω της
1. θεμελιώδους βάσης του που είναι το modelling (συνεχής μελέτη συμπεριφορών που διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα τους
2. έρευνας και των συμπερασμάτων των νευροεπιστημών, αναφορικά στην νευροπλαστικότητα

Αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί η ύλη σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε βαθμό που να επιτρέπει στους μετέχοντες να εξασκήσουν τις τεχνικές, να φέρουν feedback, ερωτήσεις, σχόλια και παρατηρήσεις, να συζητήσουν κάποιες εμπειρίες τους, να διερευνήσουν την πρακτική πλευρά και την εφαρμογή στην πράξη αυτών των τεχνικών και ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής.

Σε πολλές δε περιπτώσεις παρατηρείται ότι δεν προσφέρεται εύκολα στον κόσμο η δυνατότητα χρόνου να διαφωνήσει, να κριτικάρει, να αμφισβητήσει, να προκαλέσει κουβέντα δημιουργική που θα τον βοηθήσει να καταλήξει σε κατασταλαγμένη γνώση.

Όλα αυτά τα στάδια είναι απαραίτητα στην εμπέδωση και αφομοίωση της ύλης. Οι αρθρωτές ενότητες ακαδημαϊκής άσκησης με μεσοδιαστήματα πρακτική εφαρμογής έχει διαπιστωθεί από τη διεθνή κοινότητα Global NLP Community ότι λειτουργεί και αποδίδει αποτελέσματα.

Ιδανικός αριθμός μετεχόντων στα προγράμματα ολοκληρωμένης κατάρτισης στο σύστημα -NLP Certification;
Η συνεχής ροή feedback για την εξάσκηση κα εμπέδωση των τεχνικών συμβάλει στην απόκτηση των δεξιοτήτων στο NLP. Μπορεί κάποιος να βρει σε μια αίθουσα από 30 έως και 100+ μετέχοντες, όπως συμβαίνει σε Global Certifications από τους δημιουργούς και πρωτεργάτες του NLP. Σ’αυτές τις περιπτώσεις για το feedback και την εξατομικευμένη συμβούλευση, επιστρατεύονται assistant trainers, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει τον κύκλο των απαραίτητων προγραμμάτων για Certification και έχουν έτσι την ευκαιρία μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία εποπτείας των μετεχόντων σε μικρές ομάδες, να κάνουν την εξάσκησή τους και να ενισχύσουν την πείρα τους εφόσον θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο επαγγελματικά.

Πρακτική εκπαίδευση και εποπτεία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της πιστοποίησης είτε ο αριθμός συμμετεχόντων είναι μεγάλος, είτε κάποιος μπει σε μια αίθουσα με 15 maximum άτομα. Σ’αυτή την περίπτωση, τόσο οι εκπαιδευόμενοι όσο και τα άτομα με NLP Certifications και το δικαίωμα να πλαισιώνουν και να λειτουργούν ως facilitators, γιατί ενδιαφέρονται να συνεχίσουν την άσκησή τους και να εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους, έχουν τη δυνατότητα εξατομικευμένης συμβούλευσης από τον ή τους έμπειρους NLP trainers.

Θέλω να μάθω ποιος θα με μάθει NLP

NLP trainers
Τι κατάρτιση διαθέτουν οι trainers; Πως υποστηρίζουν το σύστημα NLP; Τι τυπικά προσόντα διαθέτουν συναφή προς το αντικείμενο ενασχόλησης τους; Ποιος είναι ο οργανισμός πιστοποίησής τους και ποια τα διαπιστευτήρια τους ως προς και εφαρμογής των τεχνικών NLP; Πόσο έμπειροι είναι στο θέμα ενασχόλησης για το οποίο ενδιαφέρεστε να εφαρμόσετε το NLP; Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να διερευνούν.

Το να περάσει κάποιος από τα επίπεδα εκμάθησης του NLP για να γίνει πιστοποιημένος NLP trainer εμπεριείχε ένα κύκλο πιστοποιήσεων Practitioner, Master Practitioner, Trainer, Master Trainer, ο οποίος εμπλουτίζεται με συνεχείς ενημερώσεις και παρακολουθήσεις επί των εξελίξεων και των επιστημονικών ερευνών. Ένα διακριτό στοιχείο της αποτελεσματικότητας των έμπειρων, καταρτισμένων και με επιστημονικό υπόβαθρο trainers είναι ότι ενημερώνονται και μπορούν με σοβαρότητα και τεκμηρίωση να παρέχουν έγκυρη ενημέρωση.

Οι NLP trainers αποκτούν άδεια και επάρκεια να πιστοποιούν. Σ’αυτούς βασίζεται η σωστή διάδοση και εφαρμογή του συστήματος NLP βασισμένη σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ηθικής και δεοντολογίας που έχουν χαραχτεί από τις παγκόσμιες κορυφαίες σχολές και οργανισμούς NLP.

Φορείς πιστοποίησης NLP Certification
Έχουν δημιουργηθεί πολλοί οργανισμοί και σωματεία εκπαιδευτών NLP trainers που πρoσφέρουν πιστοποιήσεις Certifications. Εδώ είναι ένα σημείο αμφιλεγόμενο και είναι φυσικό ο κάθε trainer θα προσπαθήσει να πουλήσει το ινστιτούτο ή το σωματείο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος.

Υπάρχουν σχολές που συνδέονται άμεσα με τις διεθνείς σχολές και οργανισμούς και τους δημιουργούς του συστήματος NLP, όπως υπάρχουν ινστιτούτα, τα οποία συνδέονται με σωματεία που εχουν προκύψει από ενώσεις trainers. Το σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι δημιουργούνται σωματεία και φορείς τα οποία αυτοαποκαλούνται οργανισμοί πιστοποίησης χωρίς όμως κατοχύρωση της εγκυρότητας τους, πράγμα το οποίο μεταφέρεται και στο ινστιτούτο και στους trainer που συνδέονται μαζί του.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζει τη ποιότητα και να δημιουργεί εστίες ελλειματικής & αμφίβολης πρακτικής. Οι πιστοποιήσεις Certifications εγκυρότητας αξιοπιστίας είναι συνάρτηση της σχολής/ οργανισμού, του συνολικού ακαδημαικού υπόβαθρου trainer, της εξειδίκευσης.

Πολλοί trainers, στην προσπάθεια τους να πείσουν, επιδεικνύουν ποικίλες πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις και χρησιμοποιούν τίτλους οι οποίοι απέχουν πολύ από τα πρότυπα ποιότητας επαγγελματισμού και δεοντολογίας όπως έχουν ορισθεί από τους δημιουργούς και πρωτεργάτες του συστήματος NLP.

Το NLP είναι επιστημονικό σύστημα διερεύνησης αλλά δεν υποκαθιστά άλλες επιστήμες κι επαγγέλματα

Όπου ο άνθρωπος και χρησιμοποιεί το μυαλό του για να κάνει κάτι, υπάρχει NLP. Όπου υπάρχει αποτελεσματικότητα, το NLP μελετά αποκωδικοποιεί (modeling process) και μεταδίδει πώς αυτά επιτυγχάνονται και τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Δηλαδή πως κάποιος δημιουργεί τις προϋποθέσεις, αναδεικνύει το δυναμικό του, αξιοποιεί καταστάσεις, και πετυχαίνει το αποτέλεσμα που θέλει.

NLP και ψυχολογία
Οι πρώτοι τους οποίους μελέτησαν ήταν διάσημοι ψυχίατροι, ψυχολόγοι οι οποίοι είχαν να επιδείξουν εξαιρετικά στοιχεία στην προσέγγιση, στην δημιουργία αποδοχής από τους πελάτες τους, στην παρατήρηση και στη διάθεση για ευελιξία, χαρακτηριστικά τα οποία οδηγούσαν στο να τους πείθουν να θέλουν να κάνουν αλλαγές με πολύ καλά αποτελέσματα.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επαγγελματιών διαμορφώνεται σε λεπτά σημεία στην επαφή με τους πελάτες τους, όπου απαιτούνται αυξημένα επίπεδα εν-συναίσθησης, αλλά και γνώση για το πώς γίνεται μια συζήτηση, ώστε πέρα από το να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες-ιστορικό για να διαγνώσουν ένα πρόβλημα αποτελεσματικά, -να γνωρίζουν πώς να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων, και δύσκολων καταστάσεων.

Σ’αυτό το πλαίσιο το σύστημα NLP, προτείνει καινοτόμες τεχνικές αποτελεσματικής προσέγγισης και επαφής με την ανθρώπινη συμπεριφορά σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους, ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ειδικότητες συμβουλευτικής για την σωματική/συναισθηματική ισορροπία, που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο τους προσεγγίσεών τους, να ενισχύσουν την πειθώ τους και να διευκολύνουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Το να μελετήσει και να εξειδικευτεί κάποιος στις εφαρμογές του NLP δεν τον καθιστά ψυχολόγο. Με το ίδιο σκεπτικό ένας γνώστης του NLP δεν γίνεται Neuroscientist. Για τον κλάδο της νευροεπιστήμης (neuroscience) χρειάζονται ειδικές ακαδημαϊκές σπουδές και μεγάλη εργαστηριακή έρευνα. Ένας ψυχολόγος όμως μπορεί να εκπαιδευτεί και να βάλει γρήγορα σε εφαρμογή, λόγω του ακαδημαϊκού του υπόβαθρου και της εξειδίκευσης, άμεσα τις τεχνικές του NLP με τους πελάτες του.

NLP κι άλλα επαγγέλματα
Το σύστημα NLP διαθέτει τεχνικές οι οποίες εξειδικεύονται για τους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να δώσουν ώθηση και σωστή κατεύθυνση και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις δυνατότητές τους, και να ξεχωρίζουν στο περιβάλλον τους για την αποτελεσματικότητά τους.

Ο καθένας ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται μπορεί να εφαρμόσει και να εξειδικεύσει τις τεχνικές του ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Χρειάζεται δε να έχει το αντίστοιχο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και να διαθέτει τα απαραίτητα διαπιστευτήρια πρώτα.

Το να μελετήσει και να εξειδικευτεί κάποιος στις εφαρμογές του NLP δεν τον καθιστά αντίστοιχα γιατρό, marketeer, καθηγητή, επικοινωνιολόγο κλπ. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις τεχνικές NLP προκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές του να εξασκήσουν την αντιληπτικότητα τους, την ευελιξία της σκέψης τους. Ένας επικοινωνιολόγος μπορεί να επιλέγει από το ρεπερτόριό των τεχνικών του, το NLP για να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην προσέγγιση και την εξυπηρέτηση των πελατών του για τη διαμόρφωση του προσωπικού εκτοπίσματος τους στο περιβάλλον στο οποίο κινούνται και συναλλάσσονται. Κάποιος που ασχολείται με τον αθλητισμό μπορεί να βελτιώσει τις τεχνικές του συνδυάζοντας τις με το σύστημα NLP.

Ο καθένας μας μπορεί να υιοθετήσει τις προσεγγίσεις του και να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί.

NLP Coaching
Το Coaching είναι πλέον διαδεδομένο ως μία επαγγελματική ενασχόληση και στην Ελλάδα. Μπορεί κάποιος να εντρυφήσει στο NLP Coaching και να μπει στη διαδικασία άσκησης ξεκινώντας με το NLP Practitioner Certification το οποίο προσμετράται εφόσον η πιστοποίηση φέρει τη σφραγίδα έγκριτης σχολής και trainers.

Η ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών γίνεται με το NLP Master Practitioner Certification , με συνεχείς παρακολουθήσεις νέων προσεγγίσεων, συγκέντρωση ωρών εμπειρίας μέσα από εποπτεία και γνώση και συμμόρφωση στον κώδικά δεοντολογίας που προβλέπεται. Όλα αυτά τα στάδια , επειδή εμπεριέχουν πρακτική άσκηση, μεταφράζονται σε απόκτηση CPDs.

Με το NLP μπορείς να βοηθήσεις και να αλλάξεις τους άλλους
Επικρατεί μια τάση του κόσμου να θέλουν να βοηθήσουν τους άλλους. Κι όσο αλτρουιστικό ακούγεται αυτό, τόση παρεξήγηση έχει επιφέρει αυτή η τάση. Πολλοί επιδίδονται σε ένα αγώνα να προσελκύσουν για το προϊόν τους ή την υπηρεσία τους που έχουν σχεδιάσει, πατώντας με χάρισμα και πειθώ σε κλασσικές αναζητήσεις για κατάκτηση της επιτυχίας, πραγματοποίηση ονείρων και αλλαγών, διαχείριση προβλημάτων.

Σε ένα από τα πράγματα που συμφωνούν οι συνδημιουργοί του συστήματος Bandler και Grinder είναι ότι πολλά πράγματα τα κάνουμε από συνήθεια και αυτόματα και χωρίς να το παίρνουμε είδηση άρα ασυνείδητα. Συνειδητοποιούμε όμως τι κάναμε και τι δεν δούλεψε στο τέλος της ημέρας και ίσως όταν είναι πλέον αργά. Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει κάποιος να συνειδητοποιεί πράγματα για τον εαυτό του πρώτα. Το NLP είναι ένα σύστημα και προσφέρει εργαλεία, στα οποία κάποιος μπορεί αποκτήσει πρόσβαση και να κατανοήσει τί κάνει και πώς, όταν λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο (modelling) και να αξιοποιήσει τεχνικές για να διευρύνουν τον κόσμο των επιλογών τους στη διαχείριση καταστάσεων. Το μυαλό του ανθρώπου έχει πληθώρα δυνατοτήτων και εκπληκτική ικανότητα να μαθαίνει, να επεξεργάζεται δεδομένα και νέες επιλογές, και να αναπτύσσεται. Το NLP προσφέρει έδαφος για παρατήρηση καταρχάς. Συνδυασμός προσεγγίσεων στοχεύουν στην συστημική μελέτη και χαρτογράφηση της διαδρομής που ακολουθεί η σκέψη μας, στην αποτύπωση λεπτομερειών που κατευθύνουν να αντιληφθούμε τις προσωπικές δυνατότητες μας και να τις αναμορφώσουμε σε ποιοτικότερη και πληρέστερη εκδοχή.

NLP & Hypnosis
Ένα από τα πρώτα επιτεύγματα της διαδικασίας αποτύπωσης προτύπων διακριτής αποτελεσματικότητας, ως η βάση του συστήματος NLP, ήταν η μελέτη του ψυχιάτρου και ιδρυτή της κλινικής ύπνωσης Milton Erickson. Αυτό συνετέλεσε στο να μπορέσουν να αποτυπωθούν τα μοτίβα του λόγου του. Το όφελος μέσα από αυτό ήταν να αποτυπωθούν με ένα δομημένο τρόπο οι προσεγγίσεις που χρησιμοποιούσε στη θεραπεία. Ένα επιπλέον όφελος ήταν να κατανοηθούν πως τα μοτίβα αυτά βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητα σε άλλους τομείς, πέραν της θεραπείας, μέσα από τον τρόπο που μιλάμε, γινόμαστε πειστικοί ή όχι. Το NLP δεν είναι ύπνωση, ούτε η ύπνωση είναι NLP. Το NLP εκπαιδεύει στην κατανόηση και αναγνώριση αυτών των μοτίβων και στην δόμηση προσεγγίσεων σε διάφορους τομείς. Το να εμβαθύνει κάποιος στην κλινική ύπνωση για θεραπευτικούς λόγους με ασφάλεια χρειάζεται σοβαρή εκπαίδευση και υπάρχουν επίπεδα στα οποία μπορεί να μπει. Το Ericksonian Foundation επιτρέπει την πρόσβαση σ’ αυτή την εκπαίδευση μόνο σε γιατρούς, ψυχιάτρους, ψυχολόγους οι οποίοι διαθέτουν το αντίστοιχο επιστημονικό υπόβαθρο.

Επειδή οι δυνατότητες και αυτής της προσέγγισης είναι απεριόριστες προσφέροντας υλικό που οι άνθρωποι μπορούν να αξιοποιήσουν για να σκεφτούν επιλογές που θα τους φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δυστυχώς κι εδώ υπάρχουν πρακτικές από ανθρώπους οι οποίοι βρήκαν ένα εργαλείο να χαλιναγωγήσουν και να επιβληθούν στη σκέψη κάποιου άλλου.

Άρα δεν είναι θέμα τεχνικής αλλά προθέσεων μιας κατηγορίας ανθρώπων, που επιβουλεύονται την αξία και τη χρησιμότητά του.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τόσο οι δημιουργοί του NLP όσο και οι επίγονοί τους αρνήθηκαν να πιστοποιήσουν επειδή η εν γένει συμπεριφορά και οι προθέσεις των ατόμων αυτών παρέπεμπαν σε ανήθικη και δόλια χρήση και κακομεταχείριση αυτών των τεχνικών προς ίδιον όφελος.

Ένα άλλο από τα πλεονεκτήματα της γνώσης αυτού του μοντέλου είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αναγνωρίζουν πότε και πώς να προστατευθούν από κακόβουλες επιδιώξεις ατόμων.

 

Επιμύθιο

Με στόχο την ενημέρωση κι όχι τη φωτογράφιση μιας NLP κατεύθυνσης ήταν πολύ συνειδητοποιημένη η μη χρήση σχετικών παραπομπών (links), εκτός από κάποιους επιστημονικούς οργανισμούς. Δεν παύει όμως να αποτελεί μια οπτική γωνία η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα από την ιδιότητα του γράφοντος και η οποία τεκμηριώνεται συνεχώς μέσα από την καθημερινή τριβή και πείρα με τους ανθρώπους, τις απορίες τους, τις αναζητήσεις τους, τις μελέτες μας με τις διεθνείς συνεργασίες μας.

Κύριο μέλημα όλων μας, ως υπεύθυνοι φορείς του NLP, είναι να ενθαρρύνουμε με σοβαρότητα και ακεραιότητα τους ενδιαφερόμενους να είναι πραγματικά σκεπτικιστές και να ρίχνουν μια πιο κριτική ματιά στο υλικό και στην πληροφορία που τους παρέχεται.

Βέβαια η τελική απόφαση στο που και πως επιλέγουν να επενδύουν το χρόνο τους και τα λεφτά τους και να καλύψουν τις προσδοκίες τους και τις ανάγκες τους έγκειται στους ενδιαφερόμενους και είναι συνυφασμένη με το τι επιδιώκει ο καθένας και σε ποια οφέλη αποσκοπεί.

Με σεβασμό στους ενδιαφερομένους και αναζητούντες, καθώς και στην παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων που έχουν ταχθεί με σοβαρότητα να υπηρετήσουν τις βάσεις, τη δεοντολογία και την εξέλιξη του συστήματος.

Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου Ph.D.
Global NLP Master Trainer