Nlpingreece

 
Ο ήρωας βγαίνει από τη λεγεώνα των υπερανθρώπων

Σε αφηγήσεις των success stories ηγετικών χαρακτήρων στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, φυσιογνωμιών που πρωτοπόρησαν με τον τρόπο σκέψης τους και τις δράσεις τους σε κοινωνικό επίπεδο, διαφαίνεται να υπάρχουν κοινά στοιχεία. 

Προσκλήσεις σε προκλήσεις ή και «ηρωικά» καλέσματα που έρχονται από ποικίλα πεδία και τομείς που τους περιβάλλουν, γενικώς ανακύπτουν ως αποτέλεσμα κ

άποιων συνθηκών της ζωής που αλλάζουν, είναι κατά κανόνα αρκετά προκλητικά και απαιτητικά (για αυτό και ηρωικό κάλεσμα ή άθλος) και ορίζουν μια διαδρομή κι ένα κόσμο με ανακαλύψεις επίγνωση, σοφία, ευελιξία διευρυμένη αντίληψη της ταυτότητας τους και του κόσμου. 

 Μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, του παγκόσμιου χάρτη και των τεκταινόμενων της παγκόσμιας οικονομίας, που υπόκειται σε αλλαγές, μια επιχείρηση, ένας οργανισμός, μια κοινωνία, ένα άτομο βρίσκεται σε μια σχέση αμφίδρομη με το περιβάλλον τους καθώς καθορίζεται από αυτό αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει με τον τρόπο σκέψης και δράσης στον καθορισμό του. Οι προκλήσεις που διαμορφώνονται είναι συνεχείς, έρχονται με διάφορες μορφές και συχνά αντιπροσωπεύουν σημεία μετάβασης στη ζωή μας: το να αλλάξουμε εργασία, το να υιοθετήσουμε ένα νέο ρόλο, να γίνουμε γονείς, να διαμορφώσουμε το μέλλον, να παράξουμε ένα νέο project, να αντέxουμε μια κρίση, να διαχειριστούμε πρωτόγνωρες παραμέτρους, να μπούμε σε μια νέα φάση ζωής, να δεχτούμε νέες συνθήκες και δεδομένα κτλ. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση, για τους ανθρώπους αλλά και τους φορείς στους οποίους εντάσσονται, να ξέρουν πώς να διέρχονται προκλήσεις και να επιβιώνουν, και μάλιστα να ανακαλύπτουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, μια πληρέστερη εικόνα της ταυτότητα τους προσφέροντας νέο τρόπο σκέψης, χαράσσοντας δημιουργικότερες πορείες. 

Θεωρητικά και πρακτικά «ηρωικά» καλέσματα έχουμε ίσως όλοι διέλθει. Πόσο όμως μπήκαμε στη διαδρομή και πόσοι βγαίνουμε με τον άθλο εκπληρωμένο; 

Η μελέτη των ανθρώπων ως προς το πώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις τους, ρίχνει φως σε κύρια στοιχεία που χρειάζεται να επικεντρωθούμε, ώστε να αναπτύξουμε εκείνα τα απαραίτητα επίπεδα ευελιξίας και ικανοτήτων, για να μπορούμε να προχωρούμε και να αντιμετωπίζουμε τα όποια εμπόδια εγείρονται στις διαδρομές που διανύουμε.

Αποτελεί «σημείο κλειδί» το να μπορεί να μάθει κάποιος να διαχειρίζεται με εξαιρετική επιδεξιότητα και άνεση το εσωτερικό περιβάλλον, δηλαδή τις εσώτερες διεργασίες σκέψης - «inner game» - προκειμένου να μπορεί να πορευτεί και να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτό που αποκαλείται «outer game» - δηλαδή τις ενέργειες και τις συμπεριφορές που απαιτούνται, για να ανταποκριθεί στο εξωτερικό περιβάλλον και σε συνθήκες πολυπλοκότητας, αβεβαιότητας και αντίστασης.

Ποιος είναι ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας αυτών των ανθρώπων όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν ηρωικά καλέσματα και άθλους; Ποιοι εσωτερικοί παράγοντες δίνουν ώθηση στην επιτυχία; Πώς κάποιος μπορεί να αποκτήσει επίγνωση των στοιχείων που χρειάζεται για να αποδεσμευτεί από τον τρόπο που σκέφτονταν για τους περιορισμούς και που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των προσπαθειών χωρίς αποτέλεσμα;  

Σε μια ευτυχή συγκυρία, ένα διεθνές καινοτόμο σύστημα, η ομάδα των δημιουργών του ως διεθνείς πρεσβευτές του, και ένας διακριτός ελληνικός φορέας, βάζουν την Ελλάδα στο προσκήνιο. Το σύστημα NLP (Νευρο γλωσσσικός προσδιορισμός) σε συνδυασμό με τα πονήματα της νευροεπιστήμης και της έμφυτης ιδιότητας του εγκεφάλου για νευροπλαστικότητα, από τα πρώτα του πανεπιστημιακά βήματα, ορίζεται ως η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η αποτύπωση της διακριτής αποτελεσματικότητας και η τεχνολογία της αλλαγής.  Η παρατήρηση του τρόπου σκέψης κι όλη η καταγεγραμμένη από την νευροεπιστήμη δυναμική της είναι το όχημα για να κατακτηθούν στόχοι αλλά και να ανακαλυφθούν και να ενδυναμωθούν εφόδια που ίσως να μην έχει κάποιος ιδέα ότι διαθέτει για να κατευθυνθεί σε νέα πεδία και αλλαγές, και με προδιαγραφές που είναι φτιαγμένες από το δικό του dna.

H nlpingreece® εδραίωσε στην Ελλάδα την εξειδικευμένη εφαρμογή του συστήματος NLP με καινοτόμες προσεγγίσεις, στην συμβουλευτική, στην προσωπική εξέλιξη και επαγγελματική διάκριση, στη εκπαίδευση, στην υγεία, πλαισιωμένη με συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με επιστημονικές κοινότητες και επαγγελματικούς κλάδους.  Από φέτος, σε μια χρονιά σταθμό, υποδέχεται μέλη της ομάδα των δημιουργών του συστήματος NLP σε μια σειρά εξειδικευμένων προγραμμάτων που αντικατοπτρίζουν την πιο δημιουργική εκδοχή της ζωής τους και διαμορφώνει στην Ελλάδα τον επόμενο προορισμό τους . Η Judith DeLozier, με εξειδίκευση στις ανθρωπιστικές επιστήμες, μέλος της ιδρυτικής ομάδας του NLP και δικαίως αποκαλούμενη «πρώτη κυρία του NLP» παρουσιάζει στην Ελλάδα για πρώτη φορά το διεθνούς φήμης  πρόγραμμα Hero’s Journey. Η προσωπική της φιλία με την Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, η επέτειος των 20 ετών της nlpingreece® και στρατηγική συνεργασία της με το NLP University, Santa Cruz, California δημιούργησαν το ιδανικό timing για το ξεκίνημα  αυτό, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη 2017.

Το “Hero’s Journey” είναι ξεκάθαρα μια αλληγορία / ένας παραλληλισμός που αποτυπώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, καθώς αναζητούν τρόπους να χαράξουν το μονοπάτι τους προς την επιτυχία και να αντιμετωπίσουν τις όποιες συνθήκες αβεβαιότητας κατά τη διαδικασία  αλλαγών.  Στο Hero’s Journey σπάει το στερεότυπο και o ήρωας βγαίνει από τη λεγεώνα των υπερανθρώπων.  Για την ακρίβεια γίνεται ένας επαναπροσδιορισμός στις προδιαγραφές του «ηρωϊκού» dna αναζητώντας και κυρίως βρίσκοντας το σε κάθε άνθρωπο, ομάδα ατόμων, οργανισμό, κοινωνία, χώρα όταν βιώνει το κάλεσμα για να κυνηγήσει έναν στόχο ή όνειρό η μια πρόκληση. Αποτυπώνει όλα τα στάδια από τα οποία περνάνε οι άνθρωποι, όπου γεννιέται ο «ήρωας» και ξεκινά να γράφει τα έπη του, ξεδιπλώνει μια διαδρομή όπου γίνεται μια εις βάθος χαρτογράφηση και αναμόρφωση της σκέψης προς ένα ποιοτικότερο και πληρέστερο προσδιορισμό των προσεγγίσεων. 

Η Judith DeLozier στα ταξίδια της ανά τον κόσμο στο πλαίσιο του «Hero’s Journey» διατηρούσε πάντα την λαχτάρα να έρθει στη χώρα της Μυθολογίας, του Ομήρου, των 12 θεών και των Ελλήνων ηρώων του τότε και του τώρα.