Blog, Γνώμες & Απόψεις

Μαύρες γάτες, σκόρδα και χάντρες μπλε

Γρουσουζιά αν δε μπεις με το δεξί. Το πορτοφόλι να είναι κόκκινο. Αν η τσάντα είναι στο πάτωμα, φεύγουν τα λεφτά, o σπασμένος καθρέφτης είναι 7 χρόνια γρουσουζιά, όπως και το 13 τόσο σε Παρασκευή όσο και σε Τρίτη – εξαιρουμένου αθηναϊκού αθλητικού συλλόγου- η μαύρη γάτα ειδικά σε πρώτο πρωινό εσταντανέ προμηνύει κακή μέρα, αν το βράδυ με πανσέληνο κοιτάζεσαι στον καθρέφτη, ο καθρέφτης σου παίρνει την ομορφιά κι άγνωστο που την πηγαίνει, το σπάσιμο του ροδιού πρωτοχρονιά φέρνει τύχη, εκτός από λεκέδες στο χαλί και πάει λέγοντας και αστειευόμενοι ή μη κάποιες από τις προκαταλήψεις και τις γρουσουζιές άλλοι λίγο κι άλλοι πολύ τις έχουμε φλερτάρει σε κάποια φάση της ζωής μας.

Το ενδιαφέρον πέραν της ιστορικότητας των παραδόσεων, της εντοπιότητας των ιστοριών για γρουσουζιά ή κακή τύχη και του πώς μπλέκονται οι κουλτούρες μεταξύ τους ανά την πάροδο των αιώνων είναι αφενός η ζοφερή φαντασία των ανωνύμων δημιουργών κάθε λογής δοξασιών κι αφετέρου ο κοινός τρόπος με τον οποίο αυτές επιδρούν στη συμπεριφορά των ανθρώπων και καθοδηγούν τις σκέψεις τους.

Το μυαλό μας είναι εκπληκτικό, παντοδύναμο και ασυναγώνιστο στις επιδόσεις.

Ένα το δεδομένο.

Ομοίως, ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα σε όλο του το εύρος είτε πρόκειται για κάτι που συμβαίνει, είτε πρόκειται για κάτι, που θεωρεί ότι συμβαίνει.
Φανταστικό ή πραγματικό όλο το νευρικό σύστημα σείεται συθέμελα όταν ένα ερέθισμα δίνει εντολή σε όλο μας το νευροδιαδίκτυο να εστιάσει σε μια πληροφορία και να παραμετροποιήσει όλες, ίσως, τις υπόλοιπες ώστε να επιβεβαιώσουν την πρώτη.

Οι άνθρωποι, που ασχολούνται συστηματικά και συστημικά με το Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό ( Neuro Linguistic Programming ή NLP ) επί σειρά ετών μελετούν τον τρόπο που σκέψεις, συναισθήματα και εντυπώσεις, όχι μόνο παράγουν συμπεριφορές αλλά σφυρηλατούν πεποιθήσεις. Οι δε επιστήμες του Νου με κύριες τις Νευροεπιστήμες μελετούν πώς κάθε τέτοια διαδικασία αποτυπώνεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, στη νευροβιολογία μας, στο σώμα μας το ίδιο.

Έτσι ο κάθε άνθρωπος έχει την ιδιοφυία του και τις ιδιαιτερότητες του … και ο εγκέφαλος μας είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο, πέραν της μέχρι τώρα επίγνωσής μας γι’ αυτό. Από την αρχική λήψη μιας πληροφορίας ή το βίωμα μιας εμπειρίας μέχρι την ταξινόμησή του στο αχανές πεδίο του υποσυνειδήτου μεσολαβούν πάμπολλα φίλτρα και 3 εξαιρετικοί μηχανισμοί: επιλεκτική εστίαση & απομόνωση, ανασύσταση & ανασύνθεση και γενίκευση στοιχείων.

Βέβαια, μέσα στο μεγαλοφυές του είναι, ο εγκέφαλος αδυνατεί να διαχωρίσει μια αληθινή ή πραγματική συνθήκη από μια φανταστική.

Απείρως χρήσιμοι και οι μηχανισμοί, είναι από τους πολύ βασικούς λόγους, μαζί με τα σύνθετα φίλτρα: κοινωνικά, κουλτούρας, θρησκείας, αξιών, εθνικότητας, φυλής κοκ- που κάνουν μια απλή προκατάληψη, μια παλιακή δοξασία ή μια λαϊκή ρήση για τύχη και γρουσουζιά να αγκαλιάζεται και να υιοθετείται από ανθρώπους, που τους έχουμε ταξινομήσει διαφορετικά, από νέους και ηλικιωμένους, από μορφωμένους και μη…

Πλάι με τις Νευροεπιστήμες και τη Μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς το σύστημα NLP ( Neuro Linguistic Programming ), παρατηρεί και καταγράφει όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες, που κάνουν τη διαφορά και που μπορούν να τραβήξουν μια συνδετική γραμμή ανάμεσα στην σαφήνεια της επιστήμης και το αυθαίρετο των δοξασιών.

Τι κάνει έναν επιτυχημένο επιχειρηματία να πιστεύει στο μάτι;
> Για ποιο λόγο ένας, επιπέδου champions league, ποδοσφαιριστής φοράει τις κάλτσες ανάποδα σε κάθε σημαντικό αγώνα;
> Τι έχει η μαύρη γάτα, που δεν έχουν οι μαυροκαφέ;
> Γιατί είναι σημαντικό να τριτώσει το κακό για να πέσει φινάλε στις αναποδιές και από πού έως πού τα κόκκινα πορτοφόλια δεν αδειάζουν ποτέ από λεφτά;

Όλα αυτά αποκτούν μια ιδιαίτερη πρόκληση αν είναι επιμέρους ή συλλήβδην συμπεριφορές από ανθρώπους που έχουμε -πάλι βάσει των φίλτρων μας- αξιολογήσει ως νοόντες τουλάχιστον, αν όχι έξυπνους και ορθολογιστές.

Ας σκεφτούμε ένα από κείνα τα φώτα που ενεργοποιούνται με την κίνηση.
Αντιλαμβάνεται κίνηση το φως, ανάβει (on). Δεν κινείται τίποτα, το φως μένει κλειστό (off).
Τόσο απλά, on/off.

Ας πούμε πως σε αυτό το αρχικό on/off κινείται κι η ανάγνωση του ερεθίσματος από το Νου μας.
Μαύρη γάτα, πρωί πρωί Τρίτη και 13 … ανάβει το φως και κρατά φωτισμένη την πληροφορία πως τέτοια μέρα, που κανονικά θα απαγορευόταν να κινούνται ελεύθερες οι κατάμαυρες γάτες, μια ήρθε μπροστά μου για να με προειδοποιήσει για κάτι κακό. Ο χρόνος, που χρειάζεται να το σκεφτώ αστραπιαίος.

Δυο επιλογές, που θα αποφασίσουν αν θα μείνει στο on ή στο Off το φως στο Νου μου:
⇒ Πιστεύω κάτι τέτοιο.
⇒ Δεν σχετίζεται η μέρα μου με το χρώμα της γάτας και την ημερομηνία.

Αν θεωρώ πως η μέρα μου είναι μια οποιαδήποτε άλλη μέρα, αν έχω εστιάσει σε κάτι άλλο, αν φεύγω διακοπές ή αν έχω μια πολύ μεγάλη πληρωμή να κάνω … και μόνο αυτό με απασχολεί, η λάμπα θα μείνει αναμμένη και θα φωτίζει μόνο αυτό που έχω στο νου μου κι όχι τη γάτα ως οιωνό κακής τύχης.

Αν πάλι για κάποιους λόγους έχω την πεποίθηση πως ο συνδυασμός μαύρης γάτας, ημερομηνίας με το που θα βγω από την πόρτα μου, ισοδυναμεί με καραμπινάτη γρουσουζιά και αυτό επιβεβαιώνεται από ένα συνολικό πιστεύω μου, τότε όχι μόνο κρατώ το φως αναμμένο και εστιασμένο στη γρουσουζιά αλλά το βάζω και σε ένα ρομποτικό βραχίονα, ούτως ώστε να κινείται προς πάσα κατεύθυνση μπορεί να επιβεβαιώσει τη γρουσουζιά…

Πρακτικά χτυπάει ένας συναγερμός στο σύστημά μου.

Με προειδοποιεί για μια απειλή τις παραμέτρους της οποίας έχω δώσει εγώ.
Κοινώς το πρόγραμμα στο οποίο τρέχουν όλες οι πληροφορίες, που ενεργοποιούν τις συμπεριφορές μου, είναι προγραμματισμένο από μένα και συνάμα, με επαναπρογραμματίζει για το πως θα φερθώ.

Για να μη μοιάσει το παράδειγμα με το ερώτημα για την κότα και το αυγό, αρκεί να συμφωνήσουμε πως αν το 13 το έχω για γρουσούζικο, διότι με αυτή την αντίληψη γαλουχήθηκα και διότι επέλεξα να τη συντηρώ, φτιάχνω μια σειρά από κώδικες γύρω μου που αποκλείουν το 13. Στην πιθανότητα στην οποία ένα 13 εμφανιστεί μπροστά μου, σημαίνω συναγερμό και ενεργοποιώ όλο το συμπεριφορικό μου ανοσοποιητικό για να το εξαλείψω.

Αν πια η μάχη αποδειχθεί άνιση υπέρ του 13 τότε έχω ακόμη έναν λόγο να τροφοδοτώ τη γρουσουζιά του 13.
Το φως θα μείνει αναμμένο στο Νου μου μέχρι να φωτίσει και την τελευταία απόδειξη της κακής μου τύχης και του συνέκδοχου 13, αφού έχοντας ενεργοποιήσει στον εγκέφαλό μου τους μηχανισμούς της επιλεκτικής εστίασης και της ανασύνθεσης, βλέπω και καταγράφω μόνο τα στραβά και τα ανάποδα.

Κι όταν δεν έρθουν τα προκαλώ μεγαλοπρεπώς… λόγω της ημέρας πάντα.

Αν έχω αφήσει στο σκοτάδι όλα τα καλά εκείνης της μέρας μόνο και μόνο για να φωτίσω τα γρουσούζικα και με αυτά να επιβεβαιώσω με το μηχανισμό της γενίκευσης πως όντως έτσι είναι, ο συναγερμός θα πάψει μόνο όταν αποδείξω πως όντως έτσι είναι.

Ο ίδιος λεκές από καφέ στο πουκάμισο, μια ειδοποίηση πληρωμής, ή μια γρατζουνιά στον καθρέφτη του αυτοκινήτου οποιαδήποτε άλλη μέρα ανήκουν στη σφαίρα του «συμβαίνουν αυτά».
Τρίτη και 13, όμως, είναι συμπτώματα της ασθένειας «κακή τύχη» που δεν απεφεύχθησαν ούτε με τα φτυσίματα στον κόρφο, τα εσώρουχα φορεμένα ανάποδα και τη θαλασσιά τη χάντρα.
Το κακό θα τριτώσει και τότε το φως θα σβήσει.

Οποιοδήποτε άλλο κακό συμβεί, προκληθεί ή σε αυτό εστιάσουμε, περνάει στη σφαίρα του «συμβαίνουν αυτά»…

Και για την επανασύσταση του πράγματος, κάποιος αισιόδοξος θα φλέρταρε με νέα προσέγγιση στα 3 κακά.
Αφού οπωσδήποτε πρέπει να είναι 3 ας μείνουν εκεί σε αυτό το μονοψήφιο και ας γεμίσει ο Νους με φώτα, φακούς και λάμπες, που εστιάζουν στα αναρίθμητα θετικά της ημέρας, σε άσπρες γάτες και 29 γούρικες μέρες το μήνα.

Φανταστικό, προσδοκώμενο ή ουτοπικό, ενεργοποιεί ρεαλιστικά το νευρικό σύστημα και αυτό επιβεβαιώνει.

Όπου εστιάσουμε, εκεί κοιτάμε.

29 μέρες το μήνα λοιπόν, να τεταρτώσει το καλό.

 

από τη Μαριάννα Αντωνακάκη
NLP Master P & Founder of NowLetsPlay®