Blog, Γνώμες & Απόψεις, Επαγγελματική Διάκριση

Παράγοντας τύχη ή Σωστή προετοιμασία;

luck or creativity
Τύχη ή σωστή Προετοιμασία; φωτογραφια

Τύχη ή σωστή Προετοιμασία;

“Ήμουν απλά στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή” ή “Ήμουν τυχερός!” πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι θα έκαναν μια τέτοια δήλωση και ίσως ακόμα και να θεωρούσαν την τύχη τους, σαν το ειδοποιό στοιχείο και κλειδί για την επιτυχία τους. Από την άλλην ίσως και να θεωρηθεί αφελές να δεχτούμε απλά ότι εκείνοι που επιτυγχάνουν βασίζονται μόνο στην τύχη τους, ειδικά όταν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε είναι τόσο ασταθές όσο και αβέβαιο.«η τύχη είναι η συνάντηση της ευκαιρίας με την προετοιμασία», λένε. Αναρωτιέμαι αν μπορώ όμως να βοηθήσω τον εαυτό μου ώστε να αυξήσω τις πιθανότητες της τύχης ή και απλά να γίνω πιο τυχερός.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον, ισχυρίστηκε ότι ήταν «πολύ τυχερός στη ζωή του» και τόνισε ότι το αξιοσημείωτο ήταν ότι το όσο πιο σκληρά δούλευε, τόσο πιο τυχερός γινότανε! Το ίδιο και μεγάλοι αθλητές που συχνά αποδίδουν την επιτυχία τους σε απλή τύχη, προσθέτοντας ωστόσο, ότι όσο πολύ εξασκούνταν – τόσο πιο τυχεροί γινόντουσαν.

Βάση των παραπάνω, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε και περνάει και από το χέρι μας είναι όχι να γίνουμε πιο τυχεροί, αλλά να θέσουμε τον εαυτό μας σε θέσεις τέτοιες που θα είναι πιο πιθανόν να επωφεληθούμε από τις ευκαιρείς. Πως ξεπατικώσουμε λοιπόν, το mechanic of mindset αυτών των ‘’τυχερών’’ ανθρώπων;

Με αυτά κατά νου, έψαχνα να βρω μια συνταγή για να αυξήσω τον παράγοντα της τύχης μου. Και όταν ήμουν στο UCSC, o Robert Dilts, αναφέρθηκε στις τέσσερεις επιλογές για να καλλιεργήσουμε και να αυξήσουμε τον παράγοντα τύχης:

1. Πιθανότητες
‘Δημιουργήστε και ενεργήστε με τις ευκαιρίες’ είπε. Οι “τυχεροί” άνθρωποι είναι ανοιχτοί και ψάχνουν νέα πράγματα. Διατηρούν επαφή με ένα ευρύ δίκτυο φίλων και συνεργατών. Ο Δρ Wiseman συνιστά να μιλάμε με τους ανθρώπους που συναντάμε και να διατηρούμε παλιούς γνωστούς ως τρόπους δημιουργίας ενός ευρύτερου δικτύου τύχης -ανθρώπους δηλαδή που ίσως να μπορέσουν να μας υποστηρίξουν και να μας ενημερώσουν για νέες ευκαιρίες.

2. Ένστικτο
Η διαίσθηση είναι κάτι που ο καθένας μας έχει, απλά οι “τυχεροί” άνθρωποι τείνουν να βασίζονται περισσότερο σε αυτή. Δεν εμπιστεύονται απλά τη διαίσθησή τους, αλλά εργάζονται για να την ενισχύσουν. Η διαίσθηση είναι συχνά το αποτέλεσμα παρατήρησης λεπτών ενδείξεων ή αδύναμων σημάτων, που παρατηρούνται ασυνείδητα και ενσωματώνονται.

3. Επιμονή
Προσδοκούμε την τύχη μας καθώς οδηγούν τις ενέργειές μας. Οι “τυχεροί” άνθρωποι επιμένουν όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες να πετύχουν. Προσπαθούν και δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις. Αναμένοντας τα θετικά αποτελέσματα κρατάνε σε επαγρύπνηση τους εαυτούς τους και ρισκάρουν με στόχο την επιτυχία τους. Εάν κάποιος αποδεχτεί την μοίρα & την ατυχία του, όχι μόνο δεν θα πετύχει ποτέ, αλλά ίσως ούτε και θα δοκιμάσει ποτέ να πετύχει.

4. Αισιοδοξία
Ατυχίες συμβαίνουν και στους τυχερούς ανθρώπους, απλά αντιδρούν διαφορετικά και δεν πνίγονται στα αρνητικά. Βρίσκουν κάτι το θετικό σε κάθε περίπτωση. Αν π.χ. περπατώντας σκοντάψουμε, από το να βρίζουμε την τύχη μας, ας πούμε: ‘τουλάχιστον δε σπάσαμε το πόδι μας’ και ας δούμε πως σκοντάψαμε. Είναι πιθανότερο να βρούμε τρόπους να βελτιωθούμε όταν δεν αναλώνουμε χρόνο & ενέργεια να κατηγορούμε την ατυχία μας. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του «no failure only feedback» Κοιτάξτε την θετική πλευρά του νομίσματος, εκμεταλλευτείτε και μάθετε από τα λάθη και δοκιμάζουμε ξανά.

Γιάννης Αθανασόπουλος
ΜΒΑ – Global NLP Trainer