Blog

5 Προτάσεις για Διαχείριση Άγχους & ο Ρόλος του NLP

Στην καθημερινότητα μας συναντάμε το θέμα του άγχους σε διάφορα πλαίσια.

Εξετάσεις, σχολείο, αλλαγές στη δουλειά, νέα δεδομένα στη ζωή μας, όπως για παράδειγμα μια μετακόμιση σε καινούριο μέρος, άγχος με φόρτο πραγμάτων που χρειάζεται να φέρουμε εις πέρας.

Τέτοιοι βέβαια τύποι άγχους από τη μία φαίνεται να είναι δυσάρεστοι, αλλά μπορεί από την άλλη να μας κινητοποιούν να σκεφτούμε τι να κάνουμε και πώς. Έρχονται και παρέρχονται ως μια διαδικασία εσωτερικής ενημέρωσης προς σκέψη και δράση.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτές μιας αγχώδους διαταραχής, το αίσθημα του φόβου μπορεί να είναι μαζί μας όλη την ώρα και να μας εξουσιάζει σε κάθε μας βήμα, πριν κάθε σημαντική μας απόφαση. Έχει μεγάλη ένταση, διάρκεια και πολλές φορές καταλήγει να είναι εξουθενωτικό.

Αυτός ο τύπος άγχους μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για κάποιον να κάνει πράγματα που του αρέσουν.

Το άγχος στην ακραία μορφή του και αν αφεθεί για καιρό χωρίς λήψη μέτρων αντιμετώπισης, έχει την δύναμη να μας καθηλώσει στην προσπάθειά μας να διασχίσουμε το δρόμο, να βγούμε έξω από το σπίτι, να εισέλθουμε σε ένα ασανσέρ.

Το άγχος θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει μπει με διάφορες μορφές στην καθημερινότητά μας για τα καλά και μάλιστα θεωρείται μάστιγα της σημερινής εποχής, καθότι σύμφωνα με μελέτες πυροδοτεί και άλλες καταστάσεις υγείας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις στην ψυχολογία, όπως για παράδειγμα η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (cognitive behavioral psychotherapy), η θεραπεία Gestalt, όπως επίσης και εξειδικευμένες προσεγγίσεις απευαισθητοποίησης και επαναπροσδιορισμού όπως EMDR, IEMT κλπ.

Ένα επίσης άλλο σύστημα που χρησιμοποιείται από καταρτισμένους ψυχοθεραπευτές και ψυχολόγους με επίσης αξιόλογα αποτελέσματα είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός, καθώς επίσης και από άτομα που θέλουν να μάθουν να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο γύρω από καταστάσεις που δημιουργούν άγχος.

Για αυτό στον σημερινό οδηγό θα εξετάσουμε:

  • Τι είναι το άγχος και πώς εκδηλώνεται
  • Προτάσεις για διαχείριση άγχους
  • Ποιος ο ρόλος του NLP στη διαχείριση άγχους

Πριν εμβαθύνουμε ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Τι Είναι το Άγχος και Πώς Εκδηλώνεται

Το άγχος αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού που συμβαίνει σε όλους μας.

Σαν λέξη, το άγχος έχει αρχαιοελληνικές καταβολές, καθώς προέρχεται από το ρήμα “άγχω”, που σημαίνει σφίγγω το λαιμό.

Το μυαλό μας, το σώμα μας και τα συναισθήματά μας, συνδέονται με τρόπο που αφηγούνται κάθε λεπτό μια ιστορία.

Το άγχος αποτελεί έναν πρωτόγονο μηχανισμό, ο οποίος εξελικτικά σε καταστάσεις φυσικού κινδύνου βοηθούσε τους προγόνους μας να κινητοποιηθούν και να προστατεύσουν τη σωματική τους ακεραιότητα από απειλές όπως άγρια θηρία.

Όταν αντιμετωπίζουμε αλλαγές ή προκλήσεις, το σώμα παράγει σωματικές και ψυχικές αντιδράσεις. Με άλλα λόγια, το άγχος λειτουργεί σαν ένας εσωτερικός συναγερμός, με σκοπό να μας προειδοποιήσει και να μας προετοιμάσει για να αντιμετωπίσουμε κάτι άγνωστο.

Ειδικότερα, όταν αντιμετωπίζουμε ένα αγχογόνο γεγονός, η αμυγδαλή του εγκεφάλου μας στέλνει μήνυμα κινδύνου και ενεργοποιείται ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) μέσα από μια διαδοχική έκλυση νευροδιαβιβαστών, η οποία καταλήγει στην έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης, προετοιμάζοντας το σώμα να ανταπεξέλθει στη κατάσταση κινδύνου.

Η έκκριση της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης προκαλούν με τη σειρά τους μεγαλύτερη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο για αύξηση του οξυγόνου, γλυκόζης και ενεργοποίηση του μυϊκού τόνου, οδηγώντας σε μια γενική κατάσταση εγρήγορσης (stress response) με σκοπό να αντιμετωπιστεί η κατάσταση κινδύνου.

Εφόσον ο κίνδυνος αντιμετωπιστεί, ο οργανισμός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Όταν όμως τροφοδοτείται ο οργανισμός συνεχώς με σκέψεις κινδύνου και με δεδομένο ότι το μυαλό δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένα πραγματικό πρακτικό κίνδυνο από ένα φανταστικό κίνδυνο, κάτι δηλαδή που φαντάζεται ότι είναι κίνδυνος, ο οποίος μπορεί να πυροδοτείται από σκέψεις που γίνονται, τότε μπαίνει σε κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης, με συνεχή ροή αδρεναλίνης και κορτιζόλης.

Τα ανεβασμένα επίπεδα αυτών των ορμονών δημιουργούν με το πέρασμα του χρόνου συνθήκη παρατεταμένου άγχους με συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κόπωση, μυικούς πόνους, δυσκολία συγκέντρωσης.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι το άγχος αποτελεί βασικό μέρος πολλών διαφορετικών διαταραχών όπως η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD) και Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD).

Αφού λοιπόν μιλήσαμε για το άγχος και από ποια βιολογική διαδικασία πηγάζει και πώς μπορεί να εκδηλωθεί, ας δούμε τι τρόποι προτείνονται για την αντιμετώπισή του και με ποιο σκεπτικό.

5 Προτάσεις για Διαχείριση του Άγχους

Μερικές καθημερινές προτάσεις για διαχείριση άγχους είναι οι εξής.

Πρόταση #1: Χαλαρωτική Μουσική

Τα ευεργετικά οφέλη της χαλαρωτικής μουσικής στην μείωση του άγχους είναι ποικίλα και επιστημονικά τεκμηριωμένα.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αποδείχθηκε ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτών των επιπτώσεων του άγχους και να βοηθήσει στη διατήρησή του υπό έλεγχο.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 60 γυναίκες εθελόντριες, οι οποίες εκτέθηκαν σε ένα τυποποιημένο ψυχοκοινωνικό τεστ στρες.

Σε κάθε μια εθελόντρια πριν από το τεστ αυτό τους είχε τυχαία ανατεθεί μία από τις εξείς 3 διαφορετικές καταστάσεις:

  1. Χαλαρωτική μουσική
  2. Ήχος κυματισμού νερού
  3. Ανάπαυση χωρίς ακουστική διέγερση

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η έκθεση σε μουσική έχει την εγγενή ικανότητα να χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και να μειώνει την αντίδραση στο ψυχοβιολογικό στρες.

Από πλευράς φυσιολογίας όλο αυτό σχετίζεται με τη λειτουργία του vagus nerve, το οποίο στα ελληνικά είναι ο πνευμονογαστρικός άξονας, το μεγαλύτερο σε μήκος νεύρο στον οργανισμό που συνδέει εγκέφαλο, πνεύμονα και κοιλιακό γαστρικό σύστημα. Επίσης, συνδέεται με τις λειτουργίες του καρδιακού ρυθμού, της αναπνοής, της πέψης και επιδρά στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο σχετίζεται την εξισορρόπηση, ανάπαυση, χαλάρωση.

Όταν ενεργοποιείται, μέσα από τις δονήσεις του ήχου της μουσικής διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και σηματοδοτεί χαλάρωση.

Πρόταση #2: Σωματική Άσκηση

Σύμφωνα με έρευνες, η σωματική άσκηση στο γενικό πληθυσμό έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων και στη βελτίωση της ευημερίας.

Άλλωστε, όπως έχει πει ο Ιπποκράτης: “Καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις”.

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν επιπλέον ότι οι άνθρωποι που είναι πιο δραστήριοι σωματικά, εντάσσοντας την άσκηση στην καθημερινότητά τους μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αγχώδεις διαταραχές.

Σύμφωνα με το Harvard Medical School, αναφορικά με την αερόβια άσκηση, τα ευεργετικά οφέλη της έχουν νευροχημική βάση.

Πιο συγκεκριμένα, η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες του σώματος, μεταξύ των οποίων και η κορτιζόλη.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω σε καταστάσεις απειλής, όπως για παράδειγμα όταν οι πρόγονοί μας έρχονταν αντιμέτωποι με μια θυμωμένη αρκούδα που τους κυνηγούσε, η κορτιζόλη και αδρεναλίνη είναι χρήσιμες, μιας και ενεργοποιούν μια αντίδραση πάλης ή φυγής (fight or flight) στο νευρικό σύστημα, βοηθώντας στην αποφυγή του κινδύνου.

Ωστόσο, ερχόμενοι στο σήμερα, όταν η κορτιζόλη παραμένει στον οργανισμό και δεν εκτονώνεται μέσα από την καταβολη μυϊκής δύναμης για πάλη ή φυγή για την αντιμετώπιση του κινδύνου, και συνεχώς πυροδοτείται ο κύκλος ανταπόκρισης σε κίνδυνο, ακόμη και από σκέψεις που κάνουμε, τότε αυξάνονται και παραμένουν ανεκμετάλλευτα τα αποθέματα στον οργανισμό και μετατρέπονται σε τοξικά.

Έτσι αισθανόμαστε ανήσυχοι ψυχικά, ή επίσης με σωματικά προβλήματα, όπως υπερβολική κορτιζόλη κάτι το οποίο μας κάνει όχι μόνο να αισθανόμαστε ανήσυχοι ψυχικά, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σωματικά προβλήματα όπως υπερβολική φλεγμονή και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εδώ, η γυμναστική αποκτά αξία καθότι βοηθά να αποβληθεί και να εκτονωθεί αυτό το φορτίο κορτιζολης.

Συνεχίζοντας, ένα ακόμη όφελος της άσκησης είναι η διέγερση της παραγωγής ενδορφινών, χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που αποτελούν τα φυσικά παυσίπονα του σώματος, ανεβάζοντας μας την διάθεση.

Οι ενδορφίνες είναι οι υπεύθυνες ορμόνες για την λεγόμενη «ευφορία του δρομέα», και για τα συναισθήματα χαλάρωσης και ευδαιμονίας που δημιουργούν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επιπλέον, η άσκηση αυξάνει τη συναισθηματική ανθεκτικότητα στο στρες.

Η σκόπιμη πίεση του σώματός μας μέσω της άσκησης μπορεί να μας κάνει πιο ανθεκτικούς σε μια ποικιλία στρεσογόνων παραγόντων, βοηθώντας μας να αυξήσουμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό άγχος.

Ας δούμε με ποιον τρόπο γίνεται αυτό.

Η γαλανίνη, ένα νευροπεπτίδιο που συμμετέχει στην επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων, προστατεύει τον εγκέφαλο από τις επιπτώσεις του στρες, και χάρη στη σωματική άσκηση τα επίπεδά της αυξάνονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που διαχειρίζεται το άγχος.

Έρευνες που έγιναν σε ποντίκια, απέδειξαν ότι η περιβαλλοντική ή γενετική αύξηση της γαλανίνης στους νοραδρενεργικούς νευρώνες προσδίδει ανθεκτικότητα στο στρες.

Πρόταση #3: Επαρκής Ύπνος

Η κακή ποιότητα ύπνου λόγω διαταραχών ύπνου και του παρατεταμένου άγχους είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και συχνό φαινόμενο στη σημερινή εποχή.

Άλλωστε, ο ύπνος και το στρες αλληλεπιδρούν με αμφίδρομο τρόπο.

Σύμφωνα με έρευνα, ο μηχανισμός του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) που αναφέραμε στην αρχή, δείχνει τι το στρες εμπλέκεται στη σχέση μεταξύ ύπνου και μεταβολισμού.

Η στέρηση ύπνου και οι διάφορες διαταραχές του σχετίζονται με αλλαγές στον άξονα αυτό, σχετίζεται με πρόκληση αύξησης σε δείκτες φλεγμονής, όπως αυξήσεις σε φλεγμονώδη μόρια συμπεριλαμβανομένων των κυτοκινών, της ιντερλευκίνης-6, της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.

Καθώς λοιπόν η στέρηση ύπνου παίζει ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία αποδεικνύει γιατί οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν επαρκή ύπνο διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, μεταξύ άλλων χρόνιων παθήσεων.

Ακόμη, η έλλειψη ύπνου καθώς και η κακή ευθυγράμμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύστημα στρες, με αύξηση της ορμόνης κορτιζόλης.

Συνεπώς, η επαρκής ξεκούραση και ύπνος είναι βασικά στοιχεία για την διαχείριση του άγχους, με σταθερή ώρα και κύκλο ύπνου-αφύπνισης, ώστε να παραμένει σταθερός ο κιρκάδιος ρυθμός, το 24ωρο εσωτερικό ρολόι που επηρεάζει τις λειτουργίες του σώματός μας.

Πρόταση #4: Doodling

Σε προηγούμενο άρθρο μας μιλήσαμε για την σπουδαιότητα του doodling, το οποίο θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια διαδικασία που βοηθά κάποιον να αφαιρεθεί, καθώς βοηθά σημαντικά στην βελτίωση της συγκέντρωσης, μέσα από την “αποεστίαση”, το λεγόμενο “unfocus” του εγκεφάλου.

Το doodling ωστόσο έχει βασικά πλεονεκτήματα ως προς την ανακούφιση της ψυχολογικής δυσφορίας και τη διαχείριση του άγχους.

Μέσα από την εναλλαγή μεταξύ εστίασης και αποεστίασης, δημιουργούνται συνθήκες περάσματος σε άλλες συχνότητες του εγκεφάλου, ενεργοποιούνται νευρικές συνδέσεις, ανοίγουν διαδρομές σκέψης, οι οποίες συντελούν σε ιδέες, εναλλακτικές λύσεις σε προβλήματα και στρεσογόνες καταστάσεις.

Ακόμη, σύμφωνα με το Harvard Medical School, μέσα από το doodling ενεργοποιείται η «μηχανή ταξιδιού στο χρόνο» του εγκεφάλου, παρέχοντάς στο μυαλό μας τη δυνατότητα να ανακαλύψει χαμένα κομμάτια παζλ αναμνήσεων, και φέρνοντάς τα στο παρόν, κάνει την εικόνα της ζωής μας πιο ολοκληρωμένη.

Μάλιστα, Ο Δρ Robert Burns, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ, χρησιμοποιεί τα doodles για να διαγνώσει τα συναισθηματικά προβλήματα των ασθενών του, μιας και πιστεύει ότι μπορούν να αποκαλύψουν τι συμβαίνει στο ασυνείδητο.

Πρόταση #5: Journaling

Τόσο για την καθημερινή διαχείριση του άγχους όσο και σε μορφές όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (GAD), προκειμένου οι πάσχοντες να διαχειριστούν την υπερβολική ανησυχία και τις ενοχλητικές ανήσυχες σκέψεις, προτείνεται επίσης να χρησιμοποιήσουν επικουρικά την τεχνική του journaling.

Το ημερολόγιο (journaling) μπορεί να βοηθήσει στην εξωτερίκευση των ανήσυχων σκέψεων, εκφράζοντας και καταγράφοντάς τες σε λέξεις αντί να υπαρχουν σαν εμμονές.

Για παράδειγμα, αν ταλανίζεστε από σκέψεις μήπως χάσετε τη δουλειά σας, η σκέψη σας μπορεί να ακούγεται κάπως έτσι: «Αν χάσω τη δουλειά μου, δεν θα βρω ποτέ άλλη».

Το journaling μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε εναλλακτικές λύσεις στις ανήσυχες σκέψεις σας.

Αφού γράψετε για το άγχος σας, θα μπορούσατε στη συνέχεια να γράψετε για άλλες πιθανότητες: Μπορεί να χάσετε τη δουλειά σας ή να πάρετε διαζύγιο με το σύντροφό σας, και να βρείτε μια δουλειά που σας αρέσει περισσότερο και αντίστοιχα έναν πιο ταιριαστό σύντροφο.

Μια επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 70 ενηλίκων με αυξημένο άγχος διαπίστωσε ότι το journaling για διάστημα 12 εβδομάδων μείωσε σημαντικά την ψυχική τους δυσφορία.

Μάλιστα το τακτικό και μακροπρόθεσμο journaling συνδέθηκε επίσης με μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα.

Ο Ρόλος του NLP στη Διαχείριση Άγχους

Ο ρόλος του NLP είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την διαχείριση του άγχους.

Βάση του συστήματος NLP είναι η διαδικασία modelling, η οποία αναφέρεται στην παρατήρηση, στη χαρτογράφηση, αποδόμηση κρίσιμων παραμέτρων που συντελούν σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Δηλαδή ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) μελετά την δομή μιας ανθρώπινης συμπεριφοράς, μιας συνήθειας ή μιας αντίδρασης.

Το σύστημα NLP λειτουργεί ως εργαλείο χαρτογράφησης της διαδρομής που ακολουθεί το μυαλό κάποιου ατόμου όταν αντιδρά με άγχος σε καταστάσεις.

Δηλαδή, το σύστημα NLP μελετά:

  • Ποιοι είναι οι μηχανισμοί του μυαλού που ανοίγουν δυνατότητες στον τρόπο που σκεφτόμαστε, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να δημιουργούν παγίδες;
  • Πώς το σώμα μας δίνει πληροφορίες για το πώς πραγματικά σκέφτεται το μυαλό μας;
  • Πώς αλλιώς μπορούμε να επεξεργαστούμε την πληροφορία που μεταφέρει το στρες και να αναδομήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε καταστάσεις;

Το NLP μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του άγχους, προσφέροντας προσεγγίσεις για την υιοθέτηση ενός υγιούς και ανθεκτικού σκεπτικού, μέσα από το πλαίσιο του Mindset education.

Μπορεί δηλαδή να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί κάνουμε κάτι και έχουμε υιοθετήσει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και απόκριση απέναντι σε διάφορες καταστάσεις, ώστε να αξιολογούμε τα πράγματα αντικειμενικά, χωρίς να καταβάλει το άγχος τη ζωή μας.

Εξειδικευμένες τεχνικές του NLP όπως meta model στοχεύουν στη διαχείριση του άγχους, μέσα από τον εντοπισμό της πηγής προέλευσής του, και φυσικά προσαρμόζονται σε κάθε περίπτωση στις ανάγκες του καθενός, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Μια βασική τεχνική για διαχείριση του άγχους αποτελεί η Time Line Therapy, η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι το υποσυνείδητό μας αποθηκεύει αναμνήσεις σε μια οριζόντια ακολουθία.

Με τη βοήθεια της τεχνικής αυτής, το άτομο μπορεί να “αποσυνδεθεί” από αρνητικά συναισθήματα και παρελθοντικές αρνητικές εμπειρίες, προκειμένου να ξεπεράσει αποτελεσματικά συμπτώματα που τον ταλανίζουν στο παρόν όπως το άγχος.

Επιπλέον, μια άλλη τεχνική NLP όπως το Reframing, χρησιμοποιείται για να επαναπροσδιορίσουμε πιστεύω που μας περιορίζουν, αλλά και να διευρύνουμε την οπτική μας γύρω από εξωτερικές καταστάσεις που μας απασχολούν και μας προκαλούν άγχος.

Για παράδειγμα, ενώ μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι απέτυχε επειδή πήρε διαζύγιο, θα μπορούσε να αναρωτηθει: “Τι μπορώ να μάθω για μένα μέσα από αυτό που συνέβη;”

Συνεχίζοντας, μια άλλη σημαντική τεχνική στο χώρο του NLP αποτελεί η Ericksonian Hypnosis.

Η ύπνωση βασίζεται σε ειδικές τεχνικές που μας επιτρέπουν να περάσουμε σε μια κατάσταση εσωτερικής συγκέντρωσης, όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του ασυνείδητου, για να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο αντίληψης και στάσης απέναντι σε θέματα, συμπεριφορές, και συναισθήματα που μας απασχολούν, όπως το αυξημένο άγχος.

Η τεχνική αυτή πήρε το όνομά της από τον από τον ψυχίατρο Milton Erickson, ο οποίος την επινόησε και κάνει χρήση ειδικών σχημάτων λόγου, συμβολισμών και storytelling, τα οποία αποτυπώθηκαν παρατηρώντας οι δημιουργοί του NLP τον ίδιο τον Milton Erickson.

Με Λίγα Λόγια

Μιλήσαμε για μερικές προτάσεις διαχείρισης άγχους καθώς και για το ρόλο του NLP στην αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπισή του.

Είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας και όταν νιώθουμε ότι μας κατακλύζει το άγχος να ζητάμε βοήθεια για να το διαχειριστούμε.

Το NLP παρέχει σημαντικές πληροφορίες μέσα από εξειδικευμένα σεμινάρια για το τρόπο που λειτουργεί το μυαλό και τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης του πώς πίσω από συμπεριφορές, προκειμένου να διαχειριστούμε στρεσογόνες καταστάσεις, καθώς και την προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική καθημερινότητα, με δημιουργικότερο και ποιοτικότερο τρόπο σκέψης που διασφαλίζει περισσοτερη ψυχική ανθεκτικότητα.

Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε μερικές βασικές τεχνικές διαχείρισης άγχους και να βελτιωθείτε τόσο προσωπικά, όσο και επαγγελματικά, τότε μπορείτε να ανακαλύψετε το NLP University Practitioner!

Με την 6μηνη εκπαίδευση του NLP University Practitioner Certification της nlpgreece® μπορείτε να λάβετε την απαραίτητη καθοδήγηση και εκπαίδευση για το πώς να εφαρμόσετε το NLP ή να καθοδηγήσετε άλλους στο πώς να το χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους.