Blog, Προσωπική Ανάπτυξη, Υγεία

Συμπτώματα Άγχους: Τι Θέλουν να Μας Πουν & ο Ρόλος του NLP

Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε άγχος. Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδρασή του οργανισμού μας όταν νιώθουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, ή τουλάχιστον νομίζουμε ότι δεν μπορούμε.

Πώς μεταφράζεται όμως το φαινόμενο αυτό; Τι σημάδια στέλνει ο οργανισμός μας για να το καταλάβουμε και ποιος ο ρόλος του NLP στην κατανόηση και διαχείρισή τους;

Αυτά ακριβώς θα καλύψουμε στο σημερινό άρθρο και πιο συγκεκριμένα:

Πριν εμβαθύνουμε, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Τι Είναι Πραγματικά το Άγχος;

Αρχικά, το άγχος προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει σφίγγω το λαιμό.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας με ψυχικές και σωματικές προεκτάσεις.

Πρόκειται για έναν τρόπο του οργανισμού να μας ενημερώσει ότι θα αντιμετωπίσουμε είτε μια δύσκολη κατάσταση, είτε μια κατάσταση που για μας είναι ακόμα άγνωστη. 

Με άλλα λόγια, το άγχος λειτουργεί σαν ένας εσωτερικός συναγερμός και ο πραγματικός σκοπός του είναι να μας προειδοποιήσει και προετοιμάσει, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, ότι δηλαδή το άγχος έχει κακές προθέσεις.

Άλλωστε, σύμφωνα με το NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός), τόσο το σώμα μας, όσο το μυαλό και τα συναισθήματά μας, συνδέονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο που δημιουργείται μια εσωτερική γλώσσα που συνεχώς αφηγείται μια ιστορία.

Αυτό σημαίνει πως κάθε αντίδραση μπορεί να μεταφραστεί ως μια αλληλουχία αισθητηριακών πληροφοριών και διεργασιών. Έτσι, η κάθε αντίδραση είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς πραγμάτων που έχουμε δει, ακούσει, αισθανθεί, μυρίσει, ή ακόμα και γευτεί.  

Με τον τρόπο αυτό λοιπόν μπαίνει και το άγχος συχνά στη ζωή μας.

Πόσες φορές έχουμε αισθανθεί μούδιασμα όταν για παράδειγμα:

 • Σκεφτόμαστε παρατεταμένα ένα επερχόμενο διαγώνισμα; 
 • Ακούμε έναν ήχο που για εμάς σηματοδοτεί κίνδυνο;
 • Ή όταν ακούμε έναν άγνωστο ήχο που δεν γνωρίζουμε τι σηματοδοτεί;

Τα ερεθίσματα αυτά τα συλλαμβάνουμε μέσω των αισθήσεων μας και ξεκινά να λειτουργεί ο εσωτερικός αυτός μηχανισμός που λέγεται άγχος, ο οποίος μπορεί και να εξελιχθεί ανάλογα με τον βαθμό έγκαιρης διαχείρισής του (ή μη-) σε συγκεκριμένα συμπτώματα.

Αν και οι αιτίες του άγχους ποικίλουν, αυτό που έχουν κοινό είναι ο τρόπος που τα αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλός μας.

Για την ακρίβεια, όλα σχετίζονται με το σύστημα αντιμετώπισης απειλών στους νευρώνες του εγκεφάλου μας (threat detection system), το οποίο όλα τα ζώα λίγο-πολύ διαθέτουν.

Πιο συγκεκριμένα, η αμυγδαλή η οποία είναι μια ομάδα νευρώνων στον εγκέφαλο, είναι υπεύθυνη για τις ενστικτώδεις λειτουργίες και σχετίζεται με συναισθήματα όπως ο φόβος και το άγχος.

Αμυγδαλή εγκεφάλου

Όταν κρίνει απαραίτητο, ενημερώνει άλλα μέρη του εγκεφάλου όπως ο υποθάλαμος, ώστε να είναι προετοιμασμένα για απειλές, και αυτός με τη σειρά του στέλνει το μήνυμα που διεγείρει το αίσθημα του άγχους.

Σφίγγουν δηλαδή οι μυς, μας πιάνει ταχυκαρδία, και γενικότερα είμαστε σε κατάσταση “ετοιμότητας”.

Αν και θα εμβαθύνουμε περισσότερο στη συνέχεια, καθώς και σε μελλοντικά μας άρθρα, το NLP μπορεί να μας εκπαιδεύσει στο πώς ο καθένας αναπροσαρμόζει τον τρόπο που σκέφτεται για να διαχειρίζεται προκλήσεις και αλλαγές. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το σύστημα θεωρείται mindset education.

Έτσι, το NLP έρχεται να υποστηρίξει με καινοτόμες τεχνικές και να λειτουργήσει ως εργαλείο κατανόησης του μηχανισμού και συναγερμού του άγχους, του εντοπισμού των αιτιών που το πυροδοτούν, καθώς και την αντιμετώπισή του.

Ας δούμε για την ώρα ορισμένα από τα βασικότερα συμπτώματα άγχους σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, ώστε να γνωρίζουμε με ποιους τρόπους μας προειδοποιεί ο οργανισμό μας.

9 Συμπτώματα Άγχους και τι Θέλουν να μας Πουν

Πριν εμβαθύνουμε, το βασικότερο που πρέπει να κρατήσουμε είναι το γεγονός πως πρέπει να ακούμε το σύμπτωμα που λέγεται άγχος και να αντιλαμβανόμαστε το αίσθημα που λειτουργεί σαν σύμβουλος, ώστε να το αξιοποιήσουμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Αν και τα συμπτώματα άγχους είναι πολλά, θα κάνουμε λόγο για 9 από αυτά που νιώθουμε συχνά.

Θα τα κατηγοριοποιήσουμε μάλιστα σε:

 • Ψυχοσωματικά συμπτώματα άγχους
 • Ψυχολογικά συμπτώματα άγχους

Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι υπάρχει αυτό που ονομάζουμε δημιουργικό άγχος το οποίο είναι μια απόλυτα φυσική αντίδραση, αλλά και οι αγχώδεις διαταραχές οι οποίες ναι μεν είναι επίσης φυσικές, η λανθασμένη διαχείρισή τους όμως μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις.

Ως εκ τούτου, η μη διαχείριση της αγχογενούς κατάστασης είναι αυτή που θα διογκώσει το συναίσθημα του άγχους και θα προκαλέσει προβλήματα. Η σωστή διαχείριση προβλέπει μια συγκεκριμένη διαδικασία διερεύνησης και σχεδιασμού παρεμβάσεων για την επίλυση. Επιστρατεύονται διαφορες προσεγγίσεις από τους ειδικούς μία δε εξ αυτών και συνδυαστικές τεχνικές από το σύστημα.

Κατηγορίες συμπτωμάτων άγχους

Ας ξεκινήσουμε με ορισμένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα άγχους στο σώμα.

Ψυχοσωματικά Συμπτώματα Άγχους

Ξεκινώντας, να αναφέρουμε ότι ψυχοσωματικά είναι τα συμπτώματα αυτά που δεν προκαλούνται από οργανικά ή παθολογικά αίτια.

Σύμπτωμα #1: Μυϊκοί πόνοι

Όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να σφίγγουν οι μυς όταν αγχωνόμαστε, επειδή ενστικτωδώς προστατευόμαστε και θέτουμε τον εαυτό μας σε επιφυλακή.

Αν αυτό γίνεται συνεχόμενα, μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικούς πόνους, όπως στην πλάτη, τη μέση και τον αυχένα.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το ζήτημα είναι να αντιληφθούμε τον λόγο που συμβαίνει αυτό και να μην καταλήξουμε να αγχωνόμαστε που αγχωνόμαστε.

Άλλωστε, κάθε αντίδραση ή συμπεριφορά εμπεριέχει έναν αλγόριθμο ή μια συνταγή, που αποκαλύπτει το πώς παράγεται το αποτέλεσμα. Αν μπορέσουμε να ακούσουμε τον εσωτερικό μηχανισμό που λέγεται άγχος όταν αντιλαμβανόμαστε το αποτέλεσμα αυτό, τότε θα μπορούμε να διαχειριστούμε και καλύτερα τη κατάσταση.

Μάλιστα, το NLP χρησιμοποιείται συχνά σαν εργαλείο από ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές και coaches (πάντα σε συνάρτηση με τον βαθμό σοβαρότητας του θέματος), ώστε να κατανοήσουν τη δομή των προβλημάτων και να δημιουργήσουν εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Σύμπτωμα #2: Πονοκέφαλος

Αναμφίβολα ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα άγχους είναι ο πονοκέφαλος.

Αν και οι διαστάσεις που μπορεί να πάρει είναι μεγάλες, από έναν απλό πονοκέφαλο σε ημικρανία, συχνά προκαλούνται από το άγχος.

Πρακτικά, τα κύτταρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη διάθεση στέλνουν το ένα στο άλλο σεροτονίνη. Όταν έχουμε άγχος, τα κύτταρα αυτά γίνονται πιο ενεργά οπότε αυξάνεται η σεροτονίνη, με αποτέλεσμα να προκαλείται πονοκέφαλος.

Σύμπτωμα #3: Κόπωση

Το να αισθανόμαστε κουρασμένοι είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μπορεί λόγω υποχρεώσεων να μην κοιμηθήκαμε αρκετά ή να μας εξουθένωσε η έντονη σωματική δραστηριότητα.

Όταν όμως η κούραση αυτή είναι πιο έντονη και δεν υποχωρεί, τότε συχνά μιλάμε για κόπωση η οποία ενίοτε προκαλείται από το άγχος και το στρες.

Ας δούμε συνοπτικά πώς λειτουργεί αυτό.

Το άγχος είναι σαν ένας εσωτερικός συναγερμός, με αποτέλεσμα να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξάνεται η πίεση του αίματος, καθώς και η αδρεναλίνη.

Όταν όμως ηρεμούμε και τα επίπεδα αδρεναλίνης ξεκινούν να μειώνονται, τότε αυτό μας “αδειάζει” και αφήνει το αίσθημα της κούρασης.

Σύμπτωμα #4: Δυσκολία συγκέντρωσης

Όλοι χρειαζόμαστε συγκέντρωση. Είτε εργαζόμαστε, είτε διαβάζουμε, είτε ασχολούμαστε με ένα hobby, η συγκέντρωση είναι απαραίτητη ώστε να είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί γίνεται, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα.

Βέβαια, όταν μας κυριαρχεί το άγχος αυξάνονται ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα με απλά λόγια να “θολώνει” το μυαλό. Αυτά λειτουργούν ανασταλτικά στις νοητικές μας λειτουργίες και για τον λόγο αυτό υπάρχει συχνά έλλειψη συγκέντρωσης.

Αν και αυτό συμβαίνει στον καθένα από εμάς, είναι ιδιαίτερα συχνό σε εφήβους που λόγω άγχους δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη μελέτη τους, αλλά και σε ενήλικες που αδυνατούν να συγκεντρωθούν σε έναν χώρο, όπως ο εργασιακός. 

Στη πρώτη περίπτωση, με τη πληθώρα μαθημάτων και διαγωνισμάτων, ιδιαίτερα πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αναμενόμενο οι μαθητές να κυριεύονται από άγχος.

Με τις κατάλληλες τεχνικές NLP (Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού) όμως, οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν αποτελεσματικές δεξιότητες μελέτης, ώστε:

 • Να καλύπτουν τον όγκο της ύλης τους
 • Να θυμούνται και να ανακαλούν με ευκολία
 • Να κάνουν καλύτερη διαχείριση του χρόνου τους
 • Να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση

Καθώς και να αποκτήσουν πολλά ακόμα χρήσιμα εργαλεία.

Πρόγραμμα NLP για μαθητές και φοιτητές

Ανακαλύψετε περισσότερα για το πρόγραμμα αυτό εδώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, επαγγελματίες και στελέχη μπορούν όχι μόνο να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στον εργασιακό χώρο, αλλά και:

 • Να ξεπερνούν προκλήσεις
 • Να αναπτύσσουν την απαραίτητη ψυχική ανθεκτικότητα
 • Να ενισχύουν την ευρηματικότητά τους
 • Να είναι πιο ετοιμόλογοι

Καθώς και να δημιουργούν μια ποιοτικότερη εκδοχή του εαυτού τους!

Πρόγραμμα NLP για επαγγελματίες και στελέχη

Ανακαλύψετε περισσότερα για το πρόγραμμα αυτό εδώ.

Ας δούμε τώρα και ορισμένα από τα ψυχολογικά συμπτώματα που αισθανόμαστε συχνά, πάλι σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας.

Ψυχολογικά Συμπτώματα Άγχους

Αν θα μπορούσαμε να εμβαθύνουμε λίγο ακόμη, παρόλο που το εύρος των συμπτωμάτων και των αιτιών άγχους δεν μπορεί να καλυφθεί εδώ, ούτε άλλωστε είναι και το κυρίως θέμα, μπορουμε περιληπτικά να προχωρήσουμε σε κάποια εντονότερα συμπτώματα των οποίων οι αιτίες μπορεί να είναι πιο βαθιές.

Σύμπτωμα #5: Κρίσεις άγχους

Η κρίση άγχους είναι μια έντονη αντίδραση του οργανισμού σε απαιτητικές καταστάσεις και συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά, σε αντίθεση με τις κρίσεις πανικού που εμφανίζονται πιο απότομα.

Τα συμπτώματά της μπορούν να περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, ναυτία, πόνο στο στήθος, αρνητική διάθεση και πολλά ακόμα, τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση.

Σύμπτωμα #6: Μείωση ερωτικής επιθυμίας

Όπως αναφέραμε στο σύμπτωμα #4, το άγχος προκαλεί υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που είναι συνυφασμένα με το στρες, το οποίο στην έντονη και μακροχρόνια μορφή του μειώνει τη τεστοστερόνη των αντρών, ενώ στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση.

Ως εκ τούτου μπορεί να μειωθεί η ερωτική επιθυμία, επομένως ο εντοπισμός της αιτίας του άγχους και η αντιμετώπισή του είναι ζωτικής σημασίας.

Σύμπτωμα #7: Φοβίες

Αν και οι φοβίες αυτές φυσικά ποικίλουν, μια που συναντάμε συχνά είναι η αγοραφοβία, η οποία αναφέρεται στο φόβο και άγχος του ατόμου όταν βρίσκεται σε μέρη με κόσμο, όπως τα ΜΜΜ ή ένα εμπορικό κέντρο.

Στις περιπτώσεις λοιπόν αυτές το άτομο μπορεί να εμφανίσει:

 • Ταχυκαρδία
 • Εφίδρωση
 • Ζαλάδα
 • Τρέμουλο
 • Μούδιασμα

Και γενικότερα ένα αίσθημα ότι δεν μπορεί να δραπετεύσει.

Σύμπτωμα #8: Αϋπνία

Λόγω του έντονου άγχους, το σώμα μας εκκρίνει ορμόνες που μας βοηθούν να αντιδράσουμε εύκολα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όταν δηλαδή χτυπάει ο εσωτερικός αυτός συναγερμός.

Ως εκ τούτου, τείνουμε να μην μπορούμε να ηρεμήσουμε ακόμα και όταν προσπαθούμε, όπως όταν θέλουμε να κοιμηθούμε.

Ακόμα και αν ένα άτομο που έχει έντονο άγχος καταφέρει να κοιμηθεί, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας με έντονες σκέψεις.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως το άγχος μπορεί να προκαλέσει αυτό που ονομάζουμε rapid eye movement sleep, ή αλλιώς REM sleep.

Πρόκειται για φαινόμενο όπου ακόμα και αν το σώμα “κοιμάται”, ο εγκέφαλος ενεργεί κατά κάποιον τρόπο σαν το άτομο να είναι ακόμα ξύπνιο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε όνειρα ή εφιάλτες που μπορούν να μας ξυπνήσουν.

Όπως το άγχος λοιπόν επηρεάζει τον ύπνο, αντίστοιχα ο ύπνος επηρεάζει το άγχος, καθώς αισθανόμαστε άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας επειδή δεν κοιμηθήκαμε καλά, το οποίο φυσικά συνεχίζει τον κύκλο της αϋπνίας.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως η αϋπνία είναι ένα σύμπτωμα άγχους που συχνά έχει πιο βαθιές ρίζες. Πέρα από άγχος που μπορεί να νιώθουμε λόγω καθημερινών υποχρεώσεων για παράδειγμα, το φαινόμενο αυτό δύναται να προκαλείται από:

 • OCD (Obsessive Compulsive Disorder)
 • PTSD (Post Traumatic Stress Disorder ή αλλιώς μετατραυματικό στρες)

Ακόμα και από διάφορες φοβίες που μπορεί να έχουμε.

Σύμπτωμα #9: Επιλεκτική αλαλία

Η επιλεκτική αλαλία ή αλλιώς selective mutism προκαλείται όταν ένα άτομο νιώθει αδυναμία να μιλήσει σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως όταν βρίσκεται σε συγκεκριμένα μέρη ή ανάμεσα σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Συχνά προκαλείται κατά τη παιδική ηλικία, μπορεί όμως να συνεχιστεί και μετέπειτα στη ζωή του ατόμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φαινόμενο αυτό που προκαλείται συχνά από έντονο άγχος, δεν σημαίνει ότι το άτομο επιλέγει να μην μιλήσει, αλλά δεν μπορεί.

Με απλά λόγια, “παγώνει” και προκαλείται αυτό που ονομάζεται freeze response, λόγω του πανικού που νιώθει.

Τώρα που αναλύσαμε ορισμένα από τα βασικότερα συμπτώματα άγχους, ας δούμε πιο αναλυτικά τον ρόλο του NLP.

Ο Ρόλος του NLP στον Εντοπισμό και τη Διαχείριση Άγχους

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, με το NLP μπορούμε να χαρτογραφήσουμε τις διαδρομές που ακολουθεί το μυαλό, ώστε να ανακαλύψουμε τι κάνουμε και με ποιον τρόπο.

Για την ακρίβεια, οι πυλώνες του συστήματος του NLP είναι η διαδικασία modelling, η οποία αναφέρεται στην παρατήρηση, στη χαρτογράφηση, στην αποδόμηση και στον εντοπισμό κρίσιμων παραμέτρων που συντελούν σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Μπορούμε δηλαδή να εμπλουτίσουμε το σκεπτικό μας με περισσότερες επιλογές για διαχείριση καταστάσεων, καθώς και να αναδείξουμε τις προσωπικές μας δυνατότητες.

Μάλιστα, το NLP περιγράφεται συχνά ως η μελέτη της υποκειμενικής εμπειρίας, καθώς βοηθά ανθρώπους να σκέφτονται, να συμπεριφέρονται και να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά, ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.

Σχετικά με τον ρόλο του NLP στον εντοπισμό και τη διαχείριση του άγχους, μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι το άγχος είναι η εξωτερίκευση μιας εσωτερικής γλώσσας που έρχεται να μας πει κάτι, ώστε να μην καταλήξουμε να αγχωνόμαστε επειδή αγχωνόμαστε.

Πρέπει δηλαδή να αξιολογούμε τη κατάσταση με αντικειμενικότητα, με γνώμονα ότι το άγχος αποσκοπεί να ενεργοποιήσει τη λογική μας, όχι να μας καταβάλει. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που θεωρείται σύστημα mindset education.

Μόλις αναγνωρίσουμε αυτό, τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.

Όσον αφορά τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας αντιμετωπίζει μια αγχώδη κατάσταση, υπάρχει ένα μέρος σε αυτόν που ονομάζεται μεσοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός.

Για παράδειγμα, αν δούμε ένα άγριο ζώο, η πρώτη μας σκέψη είναι να τρέξουμε αμέσως. Ο φλοιός αυτός όμως στέλνει μήνυμα στην αμυγδαλή (που είδαμε παραπάνω) και της λέει ότι από τη στιγμή που το ζώο αυτό είναι σε μέσα σε κλουβί στον Ζωολογικό κήπο, δεν χρειάζεται να αγχωθούμε και να τρέξουμε. 

Όσον αφορά το κομμάτι του υποθαλάμου, προσφέρει ένα λογικό πλαίσιο σε αυτό το οποίο βιώνουμε.

Μας ενημερώνει δηλαδή πως από τη στιγμή που έχουμε ξαναδεί άγρια ζώα στο Ζωολογικό κήπο, είμαστε ασφαλείς και δεν χρειάζεται να αγχωθούμε. Ξέρουμε δηλαδή πώς να συμπεριφερθούμε χωρίς δεύτερη σκέψη, μέσω του μηχανισμού της γενίκευσης.

Όταν δηλαδή υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ καταστάσεων που μας προκαλούν άγχος, ο εγκέφαλος δεν θα εξετάσει από το 0 πώς πρέπει να αντιδράσει κάθε φορά, καθώς θα έχει ζήσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να εξετάσουμε μόνοι μας τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε μια κατάσταση.

Βέβαια, αν θεωρήσουμε πως χρειαζόμαστε βοήθεια από κάποιον, τότε πάντα τη ζητάμε.

Το NLP φυσικά και οι τεχνικές του είναι κάτι που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του άγχους, προσφέροντας προσεγγίσεις για την υιοθέτηση ενός υγιούς και ανθεκτικού σκεπτικού.

Με ειδικά εργαλεία και ακολουθώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα, το NLP προσφέρει μια διαδικασία διερεύνησης της προέλευσης του άγχους, και σχεδιάζει κατάλληλες τεχνικές για τη διευθέτηση του.

Πώς δηλαδή παράγεται μια συμπεριφορά και ποια τα βήματα που ακολουθεί στο μυαλό μας, ώστε να παραχθεί μια αντίδραση σαν το άγχος;

Με βάση τα ευρήματα αυτά, σχεδιάζονται ειδικές τεχνικές που στοχεύουν στη πηγή προέλευσής του.

Βήματα εντοπισμού προέλευσης άγχους

Μια σημαντική τεχνική για εις βάθος επεξεργασία και αντιμετώπιση καταστάσεων που προκαλούν άγχος, είναι γνωστή ως Time Line, την οποία διδάσκουμε εδώ στην nlpgreece.

Πρόκειται για μια τεχνική που υιοθετήθηκε από τους πρώτους δημιουργούς του NLP και πήρε την μορφή ως Time Line Therapy από τον Tad James. Βασίζεται στο γεγονός ότι το υποσυνείδητό μας αποθηκεύει αναμνήσεις σε μια οριζόντια ακολουθία.

Μπορείτε να το φανταστείτε ως ένα νοητικό φωτογραφικό album της ζωής σας!

Μέσω της τεχνικής αυτής λοιπόν, το άτομο μπορεί να “αποσυνδεθεί” από αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με εμπειρίες του παρελθόντος και να ξεπεραστούν συμπτώματα όπως το άγχος.

Το TLT (Time Line Therapy) επικεντρώνεται στο τι μπορεί να μάθει κανείς από εμπειρίες του παρελθόντος και να τις εκμεταλλευτεί ως εφόδια για το μέλλον.

Άλλη μια σημαντική τεχνική NLP ονομάζεται Ericksonian Hypnosis (η οποία επινοήθηκε από τον ψυχίατρο Milton Erickson) και πρόκειται για ένα ιδιαίτερο είδος θεραπείας μέσω ύπνωσης.

Στην ουσία, η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ειδικά σχήματα λόγου, μεταφορές, συμβολισμούς και το storytelling, τα οποία αποτυπώθηκαν παρατηρώντας οι δημιουργοί του NLP τον ίδιο τον Milton Erickson.

Ο Erickson διαπίστωσε πως οι έμμεσες καθοδηγήσεις λειτουργούν καλύτερα από τις άμεσες, καθώς δεν υπάρχει συνειδητή αντίσταση, με αποτέλεσμα να γίνονται αλλαγές στο υποσυνείδητο, χωρίς να αντιστέκεται συνειδητά  ο νους.

Μάλιστα, η ύπνωση γενικότερα είναι κάτι που διδάσκουμε εδώ στην nlpgreece, και μας επιτρέπει να κάνουμε γρήγορα και εύκολα τις επιδιωκόμενες αλλαγές, ώστε να έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά, μια ακόμα τεχνική NLP είναι γνωστή ως Fast Phobia Cure η οποία επινοήθηκε από τους Richard Bandler και John Grinder, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά για πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις, αν το άγχος προέρχεται από μια συγκεκριμένη φοβία.

Με λίγα λόγια, η τεχνική αυτή “σπάει” τα μοτίβα που έχουμε χτίσει στο μυαλό μας σχετικά με μια φοβία και αλλάζει τον τρόπο που βιώνουμε τις αναμνήσεις μας.

Επομένως, όταν το υποσυνείδητο προσπαθήσει να ενώσει τα μοτίβα που πυροδοτούν άγχος ή μια φοβία, δεν θα μπορεί πια να το κάνει.

Συνοψίζοντας

Με λίγα λόγια, γίνεται αντιληπτό ότι το ανθρώπινο μυαλό έχει πληθώρα δυνατοτήτων και μια φανταστική ικανότητα να μαθαίνει και να εξελίσσεται συνεχώς, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνουν και συμπεράσματα των νευροεπιστημών.

Το ζήτημα είναι να μάθουμε πώς να αντιλαμβανόμαστε τα σημάδια και τα συμπτώματα που νιώθουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες προκλήσεις και να εμπλουτίσουμε το σκεπτικό μας με περισσότερες επιλογές.

Σε αυτό το πεδίο ακριβώς έρχεται το NLP που προσφέρει στοχευμένες τεχνικές και λύσεις!

Αν λοιπόν θέλετε να αποκτήσετε τα κατάλληλα εργαλεία και να μάθετε τις σωστές τεχνικές NLP που θα σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε τόσο προσωπικά, όσο και επαγγελματικά, πάντα με γνώμονα την επιστήμη, τότε μπορείτε να ανακαλύψετε το NLP University Practitioner!

Μια 6μηνη εκπαίδευση για να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τι πυροδοτεί την κάθε σας αντίδραση, να γίνετε πιο αποτελεσματικοί και να βελτιωθείτε σε διάφορους τομείς, όπως η επικοινωνία!