Luca Marcolin

Luca Marcolin

Το NLP στην οικογενειακή επιχειρήση

Σαβ. 27 Mαϊου 2023 | 10:15-11.30 GR time (CET+1)

Από τις απαρχές τους, αρχικά ως κυνηγοί και τρυγητές, μετά ως αγρότες και τεχνίτες, οι άνθρωποι συνηθίζουν να συνδυάζουν σχέσεις και εργασία, οικογένεια και επιχειρήσεις. Μόνο τους δύο τελευταίους αιώνες με την εποχή της εκβιομηχάνισης διαχωρίσαμε την ιδιωτική, οικογενειακή ζωή, από τη δημόσια, επαγγελματική. Ωστόσο, ακόμα κι αν θεωρούνται κληρονομιά από το παρελθόν, οι Οικογενειακές Επιχειρήσεις αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία των οικονομιών και της κοινωνίας μας.

Πολλές φορές θεωρούνται ως λιγότερο ανεπτυγμένες και ώριμες εκδόσεις μεγαλύτερων διευθυντικών εταιρειών, παρότι έχουν καλύτερη απόδοση από μη οικογενειακές επιχειρήσεις του ίδιου μεγέθους. Έχουν ισχυρές ικανότητες, ιδιαίτερα στα προϊόντα και τις αγορές τους, βαθιές και κοινές αξίες, ευελιξία και ανθεκτικότητα, είναι βαθιά συνδεδεμένες με το περιβάλλον τους. Μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα βιωσιμότητας και κοινωνικής ευθύνης.

Έχουν, όμως, και τις προκλήσεις τους.

  • Την κάθετη πρόκληση, περνώντας τη σκυτάλη από γενιά σε γενιά,
  • την οριζόντια πρόκληση, δουλεύοντας με αδέρφια της ίδιας γενιάς,
  • την εσωτερική πρόκληση, αναπτύσσοντας τη δική τους οργάνωση, ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμες 
  • την εξωτερική πρόκληση, ευθυγραμμίζοντας το όραμα για το μέλλον.

Σε αυτή την παρουσίαση, θα γνωρίσουμε το σύστημα FBU (Family Business Unit System), μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τις οικογενειακές επιχειρήσεις που αναπτύχθηκε σε τέσσερα τεταρτημόρια και τρία επίπεδα.

Τα τέσσερα τεταρτημόρια είναι τέσσερις τομείς παρέμβασης – εύρος, άνθρωποι, οργάνωση και αποτελέσματα – που αναπτύξαμε στο FBU, πάνω στις δύο κύριες αντίρροπες τάσεις που βρίσκουμε στις οικογενειακές επιχειρήσεις, εσωτερική αρμονία έναντι εξωτερικών αποτελεσμάτων, από τη μία πλευρά, και συνέχεια με το παρελθόν έναντι ανάπτυξης προς την μέλλον, από την άλλη.

Αλλά τα τέσσερα τεταρτημόρια ορίζουν, επίσης, τις τέσσερις ενέργειες που πρέπει να έχουμε στις οικογενειακές μας επιχειρήσεις: τον εξερευνητή, που αναπτύσσει το πεδίο εφαρμογής, τον συνδετικό κρίκο, αυτόν που συνδέει τους ανθρώπους, τον προστάτη της οργάνωσης και τον διαχειριστή των αριθμών.

Τα τρία επίπεδα είναι οι τρεις διαστάσεις που πρέπει να ενσωματώσουμε σε μια οικογενειακή επιχείρηση: ατομική, οικογενειακή και εταιρεία.

Μεσα από την παρουσίαση, θα έχετε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του οικογενειακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα είστε σε θέση να ταξινομήσετε και να καθορίσετε καλύτερα τα αιτήματα και τις ανάγκες των οικογενειακών επιχειρήσεων με τις οποίες ασχολείστε και έναν οδικό χάρτη, για να ορίσετε πώς να παρέμβετε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και συστημική προσέγγιση στις οικογενειακές επιχειρήσεις και θα είστε σε θέση να διαθέσετε τις δεξιότητες στο NLP σε ένα πολύ συναρπαστικό και προκλητικό περιβάλλον.

γνωρίστε τον Luca Marcolin

Γεννημένος το 1967, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο Luca Marcolin δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επιχειρήσεων, executive coach και trainer.

Αποφοίτησε από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο University of Venice, Ca’ Foscari (110/110).

Επίκουρος Καθηγητής στο University of Padova, καθηγητής «Οικογενειακών Επιχειρήσεων» (έτος 2013-2014) σε πτυχίο β’ επιπέδου στα Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, λέκτορας (έτος 2016-2017). Certified Cousellor (IACP 2004-2006, Dialogika 2008), NLP Trainer (NLP University, 2006, 2007, 2010, 2015), Spiral Dynamics Level 1&2 (London 2009, Santa Barbara, Ca.2). Dolquest expert (2007-2015), Theory of Constraints Ever Flourishing Companies (Τελ Αβίβ, 2014), Adizes Integrator (Τελ Αβίβ 2014).

Ιδρυτής και συνεργάτης του The Family Business Unit, ενός δικτύου συμβούλων για οικογενειακές επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής του σταδιοδρομίας (1992-2005), έχει καλύψει μεγάλη βεντάλια αρμοδιοτήτων – HR, Επιχειρηματικό Έλεγχο, Οργάνωση, Εσωτερικό Έλεγχο -, εργάζεται σε διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς και μαθαίνει να κατανοεί και να αντιμετωπίζει ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές νοοτροπίες και περιβάλλοντα.

Από το 2005, έχει αναπτύξει την πρακτική του ως σύμβουλος επιχειρήσεων και executive coach, συνεργαζόμενος με μερικές από τις σημαντικότερες ιταλικές εταιρείες, καθώς και για επιχειρηματίες και διευθυντές μικρομεσαίων εταιρειών.

Επιπλέον, ο Lucas έχει συνεργαστεί ως coach και facilitator με τον καθηγητή George Kohlrieser στο IMD, Institute of Management Development στη Λωζάνη, CH.

Οι τομείς ενδιαφέροντός του είναι η προσωπική και οργανωτική ανάπτυξη, η στρατηγική και οργανωτική συμβουλευτική, η ομαδική ένταξη, η επιχειρηματικότητα και οι οικογενειακές επιχειρήσεις. Επίσης, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του University of Venice (2007-2009).

Του αρέσει να δουλεύει με ανθρώπους και οργανισμούς και εστιάζει την επαγγελματική του ενασχόληση στις οικογενειακές επιχειρήσεις, βοηθώντας τους να φτάσουν σε αρμονία και αποτελέσματα. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και συναρπαστικά περιβάλλοντα για coaches και συμβούλους. Η πολυπλοκότητά τους απαιτεί ισχυρές επιχειρηματικές και συμβουλευτικές ικανότητες, αλλά ακόμη περισσότερες προσωπικές και διαπροσωπικές ικανότητες.

https://familybusinessunit.com/
https://www.linkedin.com/in/lucamarcolin/

Καλάθι