Τι είναι NLP;

Το σύστημα NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) αναφέρεται στις τεχνικές και τη μεθοδολογία με την οποία μπορούμε να εξερευνήσουμε τη διαδρομή σκέψης μας και να εντοπίσουμε τα βήματα που ακολουθεί το μυαλό μας, όταν υιοθετεί μια συμπεριφορά.

 

Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες μέσα στο μυαλό μας αντανακλάται στη συμπεριφορά που υιοθετούμε. Το πώς αντιδρούμε κι επιλέγουμε να διαχειριστούμε καταστάσεις στη ζωή μας, καθορίζει το πώς προχωράμε, σε ποιο βαθμό πετυχαίνουμε ή αστοχούμε στις επιδιώξεις μας και προδιαγράφει τον κόσμο των δυνατοτήτων μας.

Οι εξειδικευμένες τεχνικές του συστήματος NLP δίνουν στα χέρια κάθε ιδιώτη κι επαγγελματία εξειδικευμένες λύσεις, για να αναπτύξουν ποιοτικότερο τρόπο σκέψης και να κάνουν τις τομές που θέλουν σε ρόλους και εγχειρήματα, καθώς και για να αντιμετωπίζουν με ευρηματικότητα και ανθεκτικότητα καταστάσεις και προκλήσεις στην καθημερινότητά τους.

Η ιστορία του NLP

Η ιστορία του NLP ξεκινά στις Η.Π.Α., στο University of California – Santa Cruz (UCSC) στις αρχές τις δεκαετίας του '70, όπου μια ομάδα επιστημόνων με ανήσυχα μυαλά ξεκίνησαν ένα project με στόχο

Αναπαραγωγή Βίντεο
Αναπαραγωγή Βίντεο

Modeling, η θεμελιώδης αρχή του NLP

Ο τρόπος που παρατηρούμε, καταγράφουμε, χαρτογραφούμε και αποτυπώνουμε τι κάνει κάποιος όταν λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο (behavior/action) και πώς σκέφτεται (mindset), που τον κάνει μοναδικό.

Τι σημαίνει ο όρος NLP

Ο όρος NLP (Neuro Linguistic Programming) ή ΝΓΠ ή ΝΛΠ (Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός) προήλθε από τα τρία πλέον σημαντικά στοιχεία που διαμορφώνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά: Neuro (Νεύρο), που αναφέρεται στο νευροδίκτυο.

Αναπαραγωγή Βίντεο
Αναπαραγωγή Βίντεο

Εφαρμογές & Εξειδικεύσεις

Το σύστημα NLP συνεχώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται με μελέτες και έρευνα, διαμορφώνοντας εξειδικεύσεις κι εφαρμογές για την προσωπική αποτελεσματικότητα, την επαγγελματική διάκριση, τη συμβουλευτική, την εκπαίδευση, τη γονεϊκότητα, τον αθλητισμό, την υγεία, την ευεξία.

Professional NLP Coaching

Το σύστημα NLP προτείνει καινοτόμες τεχνικές αποτελεσματικής χαρτογράφησης, προσέγγισης κι επαφής με την ανθρώπινη συμπεριφορά σε ψυχολόγους, επαγγελματίες υγείας και σε ειδικούς στη συμβουλευτική, την ψυχοθεραπεία, την προπόνηση αθλητών. Σε συνδυασμό με την επιστημονική εξειδίκευσή τους, διευρύνουν την πλατφόρμα των προσεγγίσεών τους και αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, για να δίνουν λύση ακόμα και στα πιο επίμονα θέματα.

Αναπαραγωγή Βίντεο
Αναπαραγωγή Βίντεο

Time Line

Ο όρος Time Line (χρονογραμμή) δεν είναι νέος. Ήδη από τα αρχαία χρόνια ο Δημόκριτος και ο Αριστοτέλης είχαν μιλήσει για τη "ροή του χρόνου". Η τεχνική του timeline αναπτύχθηκε από τους δημιουργούς του συστήματος NLP κάνοντας modeling τον Fritz Perls, συνδημιουργό της Gestalt. Στη συνέχεια προσαρμόστηκε από τους Tad James & Wyatt Woodsmall ως Time Line Therapy (TLT).

Ύπνωση

Όλοι έχουμε ένα συνειδητό κι ένα ασυνείδητο. Το να προσπαθήσει κανείς να αλλάξει πεποιθήσεις, αξίες ή νοοτροπία είναι κάποιες φορές δύσκολο, όταν η προσπάθεια αυτή εδράζεται μονάχα στη συνειδητή σκέψη. Αντίθετα, μια διττή προσέγγιση που απευθύνεται και στο συνειδητό και στο ασυνείδητο μαζί, μας επιτρέπει να κάνουμε γρήγορα κι εύκολα τις επιδιωκόμενες αλλαγές, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ύπνωση βασίζεται σε ειδικές τεχνικές που μας επιτρέπουν...

Αναπαραγωγή Βίντεο
Αναπαραγωγή Βίντεο

Παγίδες με το NLP και τι πρέπει να προσέχω

Στο πλαίσιο του αποκλειστικού affiliation μας με το NLP University, Santa Cruz, California, του σημείου όπου δημιουργήθηκε το σύστημα NLP, και με την πάνω από 20 χρόνια πείρα μας και τη συνεργασία μας με τη διεθνή κοινότητα του πανεπιστημίου, συγκεντρώσαμε πιστοποιημένες πληροφορίες για την έγκυρη και ακριβή αξιολόγηση της πληθώρας του υλικού σχετικά με το NLP.

Βιβλιογραφία και Χρήσιμα Links

Καλάθι