Blog, NLP Coaching, Γνώμες & Απόψεις

Το μέσον είναι η διαπαιδαγώγηση του μηνύματος

Αν και ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι η δημιουργία ενσυνείδητων πολιτών, η προετοιμασία εφήβων για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια μονοπωλεί το ενδιαφέρον γονιών και εφήβων, και δυστυχώς απομακρύνεται από την ουσία του να μεγαλώνουμε ολοκληρωμένα και γεμάτα δίψα για τη ζωή παιδιά. Ένας απλός παρατηρητής μπορεί να διαπιστώσει με ευκολία ότι έχει χαθεί το νόημα της εκπαίδευσης από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να παρακολουθεί τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τη θέση της δημιουργικότητας, της ευελιξίας, της χαράς, της αυτενέργειας, της μετουσίωσης των γνωστικών αγαθών σε εργαλεία αναζήτησης δεδομένων έξω στην κοινωνία, την έχει λάβει η στείρα απομνημόνευση δεδομένων, η τυποποίηση της γνώσης, η εξοντωτική εξεταστική διαδικασία, το συσσωρευμένο άγχος και η συναισθηματική εξάντληση.

Η στοχοθεσία της εκπαίδευσης πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, διότι η εποχή που ζούμε είναι μεταβατική, προοιωνίζοντας αλλαγές συγκλονιστικές και θεμελιώδεις. Ο κόσμος δεν είναι αυτός που ήταν και οι απαιτήσεις είναι πλέον αξιακού προσανατολισμού. Στα επόμενα χρόνια οι αλλαγές που βιώνουμε σήμερα στην πολιτική, την οικονομία, την τεχνολογία και το κλίμα θα γίνουν πιο οξείες. Και αναρωτιέται κανείς τι δεξιότητες χρειάζονται για να μπορέσει κάποιος να διαχειριστεί τις αλλαγές και να τις λειάνει μέσω της εξεύρεσης λύσεων.

Είναι χρέος μας να βοηθούμε τα παιδιά να ανακαλύπτουν οτι πολλά ήδη ταλέντα είναι μέσα τους και να τους δίνουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να τα ανασύρουν στην επιφάνεια και να είναι αποτελεσματικά σε ό, τι κάνουν. Σε μια εποχή που όλα φαίνονται να αλλάζουν ραγδαία , η εκπαίδευση είναι το μέσο για να ελιχθούμε και να προσαρμόσουμε τις έξωθεν αλλαγές, χτίζοντας μια ατόφια και ακέραιη προσωπικότητα. Οι νέοι έχουν την προδιάθεση για ελιγμούς και προσαρμογή λόγω της φύσης τους. Ωστόσο, οι σύγχρονες παρωχημένες εκπαιδευτικές τακτικές τους εγκλωβίζουν και περιορίζουν την φαντασία και την δημιουργικότητα τους. Είναι καιρός να αλλάξουμε τον τρόπο που τα παιδιά μαθαίνουν, δείχνοντας τους πως να μαθαίνουν, αναδεικνύοντας τις εσωτερικές τους δυνάμεις, τραβώντας έξω την φαντασία και τις ιδέες τους και ενθαρρύνοντας τα να τις εφαρμόζουν στην πραγματικότητα τους.

Με αφορμή τα παραπάνω κατέγραψα όλα όσα μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά να εφαρμόσουν για να γίνουν αποτελεσματικά, πρωτίστως για τη ζωή τους, και δευτερευόντως για την παρουσία τους μέσα στη σχολική κοινότητα.

Η χρήση δεύτερου πληθυντικού στις προτάσεις μου εξυπηρετεί την αμεσότητα του μηνύματος και αφορά τον καθένα μας προσωπικά και τον ίδιο τον έφηβο ως βασικό πρωταγωνιστή και αποδέκτη.
Πρώτον : Αξιοποιείστε τον χρόνο σας εποικοδομητικά και αυτό σημαίνει πως εστιάζετε σε όσα έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής και όχι σε όσα δεν έχετε ακόμη πετύχει. Η απογοήτευση, η ματαίωση, η συναισθηματική έξαρση με δόσεις αυτολύπησης είναι συναισθήματα που σας κρατούν πίσω και δεν σας μαθαίνουν τι άλλο μπορείτε να κάνετε και δεν το κάνατε. Με άλλα λόγια, ο χρόνος είναι χρήμα και ό,τι δήποτε δεν πήγε όπως εσείς επιθυμούσατε κατά τη διάρκεια ενός τεστ ή μιας προφορικής παρουσίασης των εργασιών σας, είναι το έναυσμα για την επανατροφοδότηση σας και φυσικά την βελτίωση σας.
Δεύτερον : Να μάθετε να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και να βάζετε όρια σε αυτά που ρεαλιστικά μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν έχετε βάλει έναν μακροπρόθεσμο στόχο. Είναι σημαντικό να μάθετε να βάζετε στόχους μετρήσιμους, ρεαλιστικούς, συγκεκριμένους και να ακολουθείτε βήμα βήμα την διαδρομή για την υλοποίηση τους. Αυτή η διαδικασία προϋποθέτει συναισθηματικές δεξιότητες, όπως η αυτορρύθμιση και ο αυτοέλεγχος. Λέγοντας αυτορρύθμιση, εννοούμε την διαχείριση των συναισθημάτων με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνουν αντί να παρεμβαίνουν και να εμποδίζουν την εκάστοτε αποστολή σας. Αυτοέλεγχος από την άλλη σημαίνει να ξέρουμε να βάζουμε προτεραιότητες ανάλογα με το στόχο μας και να τις υπερασπιζόμαστε κόντρα σε ο,τιδήποτε αποσπά την προσοχή και την εστίαση μας.
Τρίτον : Η πορεία προς τη γνώση είναι από τη φύση της επιρρεπής στην αλλαγή και η ικανότητα σας να προσαρμόζεστε, επιδιώκοντας τις αλλαγές είναι το εισιτήριο για την εξέλιξη σας. Σύμφωνα με την Amy Morin, αμερικανίδα ψυχίατρο, κάθε αλλαγή στη ζωή μας περιλαμβάνει πέντε στάδια: τον προβληματισμό πριν από τη λήψη μιας μεγάλης απόφασης, το να οραματιστούμε την προετοιμασία μας , την υλοποίηση της και τη συντήρηση της στο επιθυμητό σημείο. Το κρίσιμο σημείο είναι το πέρασμα από το ένα στάδιο στο άλλο και το να αποφεύγουμε τις αλλαγές, μας εμποδίζει να αναπτυχθούμε, να δυναμώσουμε ως χαρακτήρες. Αυτό το κρίσιμο σημείο της μετάβασης είναι και το συναρπαστικότερο όλων των άλλων σημείων της διαδρομής σας. Το λανθάνον εφόδιο που χρειάζεται να εκδηλώσετε για να πάτε παρακάτω είναι ο έρωτας.
Τέταρτον : Ο Κορνήλιος Καστοριάδης είχε γράψει ότι η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται αντικείμενο επένδυσης και πάθους και από τους εκπαιδευτές και από τους εκπαιδευόμενους και ότι αν δεν υπάρχει έρωτας μες στην εκπαίδευση δεν υπάρχει εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι όταν αγαπάτε αυτό που κάνετε και παθιάζεστε με την υλοποίηση του, τότε το τροφοδοτείτε και το μεγεθύνετε δυναμώνοντας τον εαυτό σας και αναδεικνύοντας τις δεξιότητες σας. Επομένως, είναι σημαντικό σε αυτή τη διαδρομή να μάθετε να ανακαλύπτετε τα ταλέντα σας και να τα ποτίζετε καθημερινά με το νέκταρ του έρωτα.
Πέμπτον : Δεν υπάρχει αποτυχία, παρά μόνο επαναπληροφόρηση. Είναι σημαντικό να καταγράφετε το τι πήγε λάθος, τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει καλύτερα και πως θα το κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά. Εδώ χρειάζεται να αξιοποιήσετε την λογική της γάτας, η οποία είναι παρατηρητική και προχωρά τόσο όσο αισθάνεται ότι είναι ασφαλής και άνετη στην πληροφορία που προσλαμβάνει από το περιβάλλον της. Ο Πλάτων έλεγε ότι ακόμα και οι τοίχοι της πόλης εκπαιδεύουν τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνετε να αξιοποιείτε όλες σας τις αισθήσεις, γίνεστε παρατηρητικοί στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος σας και προσαρμόζετε την συμπεριφορά σας αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεων σας.

Σαλαβούρα Κατερίνα