Blog, Γνώμες & Απόψεις

Όταν αδειάζουν οι μπαταρίες της ψυχής

Κάθομαι στο γραφείο μου, μπροστά από τον υπολογιστή και το μόνο που κάνω τα τελευταία δέκα λεπτά είναι να παίζω πασιέντζα. Δεν έχω όρεξη για τίποτα. Ή μάλλον, πιο συγκεκριμένα, δεν θέλω να σκεφτώ τίποτα. Απλώς, θέλω να αδειάσει το μυαλό μου. Ο γιος μου από χθες κρατάει μία αρνητική και θυμωμένη στάση όταν του αρνήθηκα κάτι που το θεώρησα ότι δεν ήταν – ακόμα -κατάλληλο για την ηλικία του. Κάποια πράγματα που περιμένω να γίνουν, καθυστερούν. Ένα άλλο που ήθελα πολύ να κάνω, ακυρώθηκε. Και εν τω μεταξύ τρέχουν όλα αυτά που τρέχουν και για τον περισσότερο από μας κόσμο που ζούμε εδώ. Ευτυχώς που έχουμε την υγεία μας, σκέφτομαι και μετά μου έρχεται αυτό που διάβασα σ’ έναν «τοίχο» ότι και «τύχη θέλουμε γιατί αυτοί στον Τιτανικό κ υγεία κ χρήμα είχαν…τύχη δεν είχαν». Αυτή την εποχή, όμως, λείπει και το χρήμα…

Είναι περίεργο το συναίσθημα που νιώθω. Ένα μείγμα λύπης, υπερευαισθησίας σε μερικά πράγματα, απάθειας σε άλλα και πεσμένης ψυχολογικής διάθεσης. Ανοίγω το ραδιόφωνο, η μουσική για μένα πάντα ήταν ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου. Παίζει το “Music Matters” των Faithless. Ούτε παραγγελιά να ήταν και χαμογέλασα. Καλό σημάδι.

Τα συναισθήματα μας βοηθούν να προσαρμοζόμαστε στις διάφορες καταστάσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες. Ο θυμός μας ενεργοποιεί να ξεπεράσουμε εμπόδια, ο φόβος μας προειδοποιεί για μία απειλή, η θλίψη σχετίζεται με απώλεια. Αυτά τα συναισθήματα μας δίνoυν τη δυνατότητα να δούμε ιδιαίτερες ανάγκες μας, πάντα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και περιστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τα θετικά συναισθήματα, όπως η ευτυχία. Μας βοηθάει να κυνηγήσουμε και να κατορθώσουμε σημαντικούς στόχους, μας προστατεύει από το στρες, μας φέρνει πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους, μας κάνει πιο δυνατούς σωματικά και ψυχικά. Αλλά όπως δεν θα θέλαμε να αισθανόμαστε αρνητικά σε κάθε περίσταση, δεν θα πρέπει να νιώθουμε και θετικά σε κάθε περίσταση. Η ευτυχία έχει χρόνο και χώρο, δεν είναι κατάλληλη για κάθε περίπτωση για αυτό και η συνεχής προσπάθεια για ευτυχία μπορεί να προκαλέσει στην πραγματικότητα περισσότερο κακό από ότι καλό. Για αυτό και είναι σημαντικό να τη βιώνουμε για τους σωστούς λόγους και να μη γίνει αυτοσκοπός η επιδίωξη της. Όσο περισσότερο κυνηγάμε την ευτυχία, τόσο λιγότερο μπορούμε να την φτάσουμε. Ακούγεται σαν αντίφαση, αλλά δεν είναι. Ισχύει στα περισσότερα πράγματα στη ζωή.

Είναι φυσικό να γεννιούνται αρνητικά συναισθήματα από αρνητικά γεγονότα, μικρά ή μεγάλα. Λειτουργούν σαν τον ψυχικός μας θερμοστάτης να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες πώς αξιολογούμε κάτι και ποιες ή τι αλλαγές χρειάζεται να κάνουμε στη ζωή μας. Στην επιδίωξη της ευτυχίας είναι καλό να αποδεχόμαστε την τρέχουσα συναισθηματική μας κατάσταση όποια και αν είναι αυτή και να παραδεχόμαστε ότι τα πράγματα, είναι όπως θα έπρεπε να είναι, αυτή τη στιγμή. Και είναι εντάξει. It’s ok.

Κοιτάω έξω από το παράθυρο. Ο ήλιος έχει δύσει, αλλά ακόμα υπάρχουν στον ουρανό τα υπέροχα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Τα χαζεύω και το μυαλό μου αρχίζει να κάνει άλλες σκέψεις τώρα που οι μέρες έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν…

Αϊνολα Τερζοπούλου