Blog, Γνώμες & Απόψεις

Η υγεία είναι συνάρτηση του lifestyle μας

Με την αλλαγή του έτους, μια από τις ευχές που σίγουρα θα ακούσουμε είναι να έχουμε ένα ευτυχισμένο νέο έτος με χαρά, αγάπη, … και υγεία. Έχετε όμως αναλογιστεί τι πραγματικά σημαίνει υγεία;

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Αυτός ο ορισμός, το 1948, ήταν ταυτόχρονα τολμηρός αλλά και καινοτόμος, καθώς έθετε σε αμφισβήτηση την κύρια υπόθεση εκείνον τον καιρό, ότι εφόσον η αρρώστια – ή τουλάχιστον τα συμπτώματά της – εξαφανίζονταν, τότε θα αποκαθίσταντο η υγεία.

Ο ορισμός του ΠΟΥ για πρώτη φορά έδινε την αρμόζουσα σημασία στην έννοια της κοινωνικής και συναισθηματικής υγείας, πέρα από τη σωματική. Ωστόσο ακόμα και αυτός ο ορισμός σήμερα είναι ελλιπής, καθώς δεν εμπεριείχε τον παράγοντα «περιβάλλον».

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ζούνε στην «ανεπτυγμένη» Δύση αποτελεί μια από της κύριες αιτίες χρόνιων ασθενειών. Είναι επίσης κοινώς αποδεκτό ότι αυτές οι «lifestyle ασθένειες» που αποδίδονται δηλαδή στον τρόπο που ζούμε, μπορούν να εξαφανιστούν με τον ίδιο τρόπο που εμφανίζονται – αλλάζοντας, δηλαδή, την καθημερινότητά μας.
Είναι πιο εύκολο, πιο γρήγορο, πιο οικονομικό και φυσικά πιο αποδοτικό – όσον αφορά στο αποτέλεσμα αλλά και σε διάρκεια – να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας από το να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την υγεία μας με φάρμακα, αφού έχουμε νοσήσει. Και ειδικά όταν πρόκειται για την συναισθηματική και ψυχική μας υγεία. Εκεί, τι έχει να μας προσφέρει, αλήθεια, η «δυτική» ιατρική; Το να είμαστε «υγιής» δεν σημαίνει να μην αρρωσταίνουμε ποτέ, αλλά και το ότι έχουμε την ευελιξία (behavioural flexibility) να αλλάξουμε την συμπεριφορά, τα πιστεύω και τις αντιδράσεις μας ώστε να καταφέρουμε να βελτιστοποιήσουμε και την απόδοσή μας, όταν αντιμετωπίζουμε διάφορες προκλήσεις στη ζωή μας.

Η ικανότητά μας να επανα-προγραμματίσουμε τις συμπεριφορές μας, τα πιστεύω μας, τη νοοτροπία μας και ίσως ακόμα και τη βιολογία μας, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που ίσως πιστεύουμε. Πολλοί από εμάς έχουμε συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό ότι πρέπει να αλλάξουμε, αλλά ίσως οι περισσότεροι να μην γνωρίζουμε το πώς.

Το σύστημα NLP είναι ένα σύνολο τεχνικών και μια μεθοδολογία που μας βοηθάει να αποκτήσουμε πληρέστερη πρόσβαση στο μυαλό μας, να δούμε πώς ακριβώς σκεφτόμαστε, να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς γίνεται μέσα μας, τι κάνουμε και πώς ακριβώς το κάνουμε και άρα, εάν επιθυμούμε, να το αλλάξουμε.

Αναγνωρίζοντας τη δική μας φόρμουλα που παράγει τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να επέμβουμε αν χρειάζεται για να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε κάποια πράγματα με σκοπό την αποτελεσματική αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος δυναμικού μας προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Εάν, λοιπόν, το 2014 δεν ήταν ακριβώς όπως το θέλατε, μην το βάλετε κάτω. Ξεκινήστε το 2015 με κάτι διαφορετικό. Κάντε την αλλαγή, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι, ξεκινώντας με τον τρόπο που σκέφτεστε

Σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές και ένα 2015 με υγεία & ευεξία

Μυρτώ Ραφτοπούλου (PhD)
NLP & New Code NLP Trainer