Blog, Γνώμες & Απόψεις

Μικροί αφορισμοί για όσα δεν πράττουμε

Ένας κρίκος μπορεί να σπάσει σε μια αλυσίδα και να αποκοπεί από το όλον του, να χαλάσει το προηγούμενο σχήμα του και να δημιουργήσει μια αίσθηση του κενού σε αυτό που κάποτε φαινόταν συμπαγές, όμορφο και ολοκληρωμένο. Έτσι γίνεται κάπως και στην καθημερινότητα μας, αφού τα μικρά καθημερινά περιστατικά είναι οι κρίκοι που σταχυολογούν την πορεία της ζωής μας. Η ζωή μας δεν είναι παρά ένα άθροισμα ενεργειών γύρω από την δουλειά μας, την εκπαίδευσή μας, την επικοινωνία μας με τους άλλους, την προσωπική μας ανάπαυλα για την ανασυγκρότηση και την ηρεμία μας.

Είναι μέρος της διαδικασίας της καθημερινότητας μας να προσδιορίζουμε όλα εκείνα που θέλουμε να πράξουμε και όλα εκείνα που θέλουμε να αφήσουμε ως μη λειτουργικά και μη γόνιμα για την εξέλιξη μας. Υπάρχουν γεγονότα που γίνονται πέρα από εμάς και είναι έξω από την ιδιοσυγκρασία μας και τις αξίες μας, υπάρχουν όμως και εκείνα τα γεγονότα που πρωταγωνιστές είμαστε οι ίδιοι και φροντίζουμε να τα συνθέτουμε με μαεστρία και κομψότητα για να επιφέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η μαεστρία και η κομψότητα είναι κάτι που διδάσκεται, ενώ υπάρχουν φυσικά και οι λίγοι , οι χαρισματικοί που την έχουν μέσα τους και την αναδεικνύουν μέσα από μια σειρά επιτυχημένων ενεργειών.

Το ζητούμενο είναι να μάθει κανείς να παρατηρεί τον εαυτό του σε καθημερινή βάση και να εξετάζει στη λεπτομέρεια εκείνα τα στοιχεία που αξιοποίησε ή δεν αξιοποίησε για να φτάσει στον στόχο του. Και είναι φυσικό πολλοί εμάς να θεωρούμε πως οτιδήποτε κάνουμε είναι αποτέλεσμα μιας σειράς συμπτώσεων παρά αποτέλεσμα συγκεκριμένων συμπεριφορών και ενεργειών. Έτσι, είναι πιο βολικό για να απομακρυνθούμε από όσα μας αναλογούν και να ανακουφιστούμε με την ωραιοποιημένη δικαιολογία που δίνουμε στον εαυτό μας και μπορεί να είναι διατυπωμένη κάπως έτσι: μα εγώ έκανα το σωστό αλλά….

Στην καθημερινότητα ίσως κρύβονται οι πιο σπουδαίες ενέργειες, αυτές που συνθέτουν το πάζλ ενός παγκόσμιου γίγνεσθαι. Ωστόσο τις ανακαλύπτεις πολλά χρόνια αργότερα. Για του λόγου το αληθές αναρωτηθείτε για όλα εκείνα που τα είχατε προγραμματίσει, που τα είχατε δρομολογήσει μέσα από μια καλά υπολογισμένη και ξεκάθαρη εικόνα ενεργειών, για όλα εκείνα που προσδιόρισαν την πορεία σας είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο. Αυτές οι μικρές αρχικά ενέργειες μετουσιώθηκαν με τα χρόνια σε μια σπουδαία πράξη, σε μια εκπληκτική ικανότητα για την οποία έχετε να λέτε και να μοιράζεστε.

Οι στωικοί φιλόσοφοι έλεγαν ότι είμαστε υπεύθυνοι για τις ενέργειες μας, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε ο, τι δεν είναι μέσα στη σφαίρα των δικών μας υποχρεώσεων και ευθυνών. Επομένως, για όσα είναι στην δική μας ζώνη ελέγχου, είναι σημαντικό να σχεδιάζουμε το παρόν και να προγραμματίζουμε το μέλλον. Ακόμα και όταν ο θεός γελά ενώ εμείς έχουμε άλλα σχέδια, ίσως σε αυτήν την παροιμιώδη φράση να κρύβεται και η ουσία των πραγμάτων, ότι δηλαδή για όσα δεν είναι στο χέρι μου, μαθαίνω από αυτά και για όσα είναι στο χέρι μου, τα αδράττω και τα κάνω ύλη.

Σαλαβούρα Κατερίνα