Blog, NLP Coaching, NLP tips, Γνώμες & Απόψεις, Επαγγελματική Διάκριση, Προσωπική Ανάπτυξη, Υγεία

Κακές Ειδήσεις & NLP Τεχνικές για να τις Επεξεργαστείτε με Ψυχραιμία

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, συχνά φαίνεται να βομβαρδιζόμαστε με κακές ειδήσεις. Από παγκόσμιες κρίσεις έως προσωπικές τραγωδίες, η επικράτηση των αρνητικών ειδήσεων μπορεί να μας καταβάλλει. Αυτό δεν είναι σύμπτωση.

Οι κακές ειδήσεις τείνουν να είναι πιο εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες, οδηγώντας τα μέσα ενημέρωσης να τις δίνουν προτεραιότητα για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των θεατών.

Αλλά, γιατί οι κακές ειδήσεις μας κινούν τόσο πολύ το ενδιαφέρον και πώς επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία; Και το πιο σημαντικό, πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την επίθεση αρνητικότητας μέσω του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP);

 

Η Ψυχολογία πίσω από το Ενδιαφέρον μας για τις Κακές Ειδήσεις

Οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στις αρνητικές πληροφορίες. Αυτή η τάση έχει τις ρίζες της στο εξελικτικό μας παρελθόν. Στην προϊστορική εποχή, η επιβίωση των προγόνων μας εξαρτιόταν από την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται και να ανταποκρίνονται στις απειλές. Αυτή η προκατάληψη αρνητικότητας (negativity bias) τους βοηθούσε να αποφύγουν τον κίνδυνο και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Ενώ οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν πλέον τις ίδιες καθημερινές απειλές, αυτή η προκατάληψη εξακολουθεί να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις πληροφορίες.

Η βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης επενδύουν σ’ αυτή την ψυχολογική ιδιορρυθμία. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία γνωρίζουν ότι οι ιστορίες για καταστροφές, τραγωδίες, εγκλήματα και σκάνδαλα προσελκύουν μεγαλύτερη προσοχή από τις θετικές ειδήσεις. Αυτό το φαινόμενο, εξασφαλίζει υψηλότερη επισκεψιμότητα, τηλεθέαση και περισσότερα κλικ, τα οποία μεταφράζονται σε υψηλότερα έσοδα. Κατά συνέπεια, οι ροές ειδήσεών μας κατακλύζονται από ιστορίες που προκαλούν φόβο, θυμό και θλίψη.

 

Ο Αντίκτυπος των Κακών Ειδήσεων στην Ψυχική Υγεία

Η συνεχής έκθεση σε κακές ειδήσεις μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική μας υγεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην εποχή της 24/7 εισροής ειδήσεων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μας κρατούν συνεχώς συνδεδεμένους με τις τελευταίες εξελίξεις. Ακολουθούν ορισμένες από τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερβολικά πολλών αρνητικών ειδήσεων:

Άγχος και στρες: Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αρνητικές ειδήσεις μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και στρες. Το αίσθημα ότι κατακλυζόμαστε από προβλήματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε μπορεί να οδηγήσει σε μια συνεχή κατάσταση ανησυχίας. Μελέτη των Holman, Garfin και Silver (2014), διαπίστωσε ότι άτομα που εκτέθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην κάλυψη των βομβιστικών επιθέσεων στον Μαραθώνιο της Βοστώνης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα οξέος στρες σε σχέση με τα άτομα με μικρότερη έκθεση. Αυτή η διαφορά παρέμεινε ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό του παράγοντα της άμεσης έκθεσης στο ίδιο το γεγονός.

Απευαισθητοποίηση: Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να απευαισθητοποιηθούμε στις κακές ειδήσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απάθεια και μειωμένη ικανότητα να νιώθουμε ενσυναίσθηση ή ενδιαφέρον για τους άλλους.

Απαισιοδοξία: Μια σταθερή πρόσληψη κακών ειδήσεων μπορεί να καλλιεργήσει μια απαισιόδοξη κοσμοθεωρία. Μπορεί να αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος και εχθρικός από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

 

Doomscrolling: Η Σκοτεινή Πλευρά της Κατανάλωσης Ειδήσεων

Το doomscrolling αναφέρεται στην ψυχαναγκαστική πράξη του συνεχούς scrolling σε ροές ειδήσεων, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή ιστότοπους για την κατανάλωση μιας ατελείωτης ροής αρνητικών ή ανησυχητικών πληροφοριών. Αυτή η συμπεριφορά συχνά περιλαμβάνει μια εμμονική εστίαση σε κακές ειδήσεις, οδηγώντας τα άτομα να περνούν παρατεταμένες περιόδους “βυθισμένα” σε κάθε είδους θλιβερά γεγονότα.

Το doomscrolling οδηγείται από την προκατάληψη αρνητικότητας, την οποία προαναφέραμε και η οποία καθιστά πιο πιθανό να προσέξουμε τις αρνητικές πληροφορίες. Η διαρκής εισροή κακών ειδήσεων μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο όπου όσο περισσότερο καταναλώνουμε αρνητικές ειδήσεις, τόσο χειρότερα αισθανόμαστε και τόσο πιο αναγκασμένοι νιώθουμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε τέτοιες ειδήσεις.

Αυτά τα συναισθήματα άγχους και στρες που προκαλούνται από το doomscrolling εντείνονται επειδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί πάντα να διακρίνει μεταξύ πραγματικών και αντιληπτών απειλών. Όταν συναντάμε αρνητικές πληροφορίες, είτε πρόκειται για πραγματικά γεγονότα είτε για ανησυχητικές ειδήσεις, το μυαλό μας αντιδρά σαν αυτές οι απειλές να είναι άμεσες και πραγματικές. Αυτό προκαλεί τις ίδιες βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν ως απάντηση σε πραγματικές απειλές: αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ένταση και απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου μπορούμε να το δούμε όταν παρακολουθούμε μια ταινία τρόμου. Οι θεατές συχνά βιώνουν σωματικές αντιδράσεις όπως συγκράτηση της αναπνοής τους ή ένταση κατά τη διάρκεια συναρπαστικών σκηνών, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι η απειλή είναι φανταστική. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις εικόνες και τα σενάρια σαν να πρόκειται για πραγματικούς κινδύνους. Παρομοίως, όταν καταστροφολογούμε και βυθιζόμαστε σε αρνητικές ειδήσεις, ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί τον ίδιο μηχανισμό πάλης ή φυγής.

Αυτή η χρόνια ενεργοποίηση της αντίδρασης στρες λόγω της επίμονης έκθεσης σε αρνητικές πληροφορίες, μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα υγείας. Ο οργανισμός παραμένει σε συνεχή κατάσταση ετοιμότητας για απειλές που δεν είναι φυσικά παρούσες, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η υπέρταση, η εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η αυξημένη ευαισθησία στο άγχος και την κατάθλιψη. Η αδυναμία του νου να διακρίνει τις πραγματικές απειλές από τις φανταστικές σημαίνει ότι οι αγχωτικές σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν τις ίδιες φυσιολογικές, βιολογικές αντιδράσεις με τους πραγματικούς κινδύνους, διαιωνίζοντας τον “κύκλο” του στρες και του άγχους.

 

Τι Είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός και πώς Σχετίζεται με τη Διαχείριση του Στρες που Προκαλούν οι Ειδήσεις;

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) είναι μια διεπιστημονική προσέγγιση που συνδυάζοντας γνώσεις από τις ανθρωπιστικές επιστήμες προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει και να μετασχηματίσει πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς. Το NLP στοχεύει, πρωτίστως, στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα άτομα επεξεργάζονται και ερμηνεύουν τις πληροφορίες από το περιβάλλον τους και πώς αυτές οι ερμηνείες διαμορφώνουν τις νοητικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις τους. Με την εξέταση των νευροβιολογικών, γλωσσικών και συμπεριφοριστικών πτυχών της ανθρώπινης εμπειρίας, το NLP παρέχει εργαλεία για την αλλαγή ανεπιθύμητων μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς, διευκολύνοντας την προσωπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της συναισθηματικής ευημερίας.

Η “νευροβιολογική” πλευρά του NLP αναφέρεται στον ρόλο του εγκεφάλου στην επεξεργασία των αισθητηριακών εισροών. Διερευνά τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα εξωτερικά ερεθίσματα και πώς αυτές οι ερμηνείες επηρεάζουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας. Η κατανόηση αυτών των νευρωνικών διεργασιών είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο ορισμένα ερεθίσματα μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες συναισθηματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις. Αποκτώντας εικόνα αυτών των νευρολογικών οδών, τα άτομα μπορούν να μάθουν να τροποποιούν τις αντιδράσεις τους σε διάφορα ερεθίσματα, προωθώντας υγιέστερες και πιο προσαρμοστικές συμπεριφορές.

Η “γλωσσική” πτυχή δίνει έμφαση στον σημαντικό ρόλο της γλώσσας στη διαμόρφωση των αντιλήψεων και των εμπειριών μας. Η γλώσσα δεν είναι απλώς ένα μέσο επικοινωνίας, αλλά ένα θεμελιώδες εργαλείο που διαμορφώνει και νοηματοδοτεί την πραγματικότητά μας. Το NLP εξετάζει πώς οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποιούμε επηρεάζουν τις εσωτερικές μας καταστάσεις (inner game) και τις εξωτερικές μας συμπεριφορές (outer game). Αποκτώντας μεγαλύτερη επίγνωση των γλωσσικών μας προτύπων, μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε τη γλώσσα μας για να δημιουργήσουμε πιο εποικοδομητικές αφηγήσεις, οδηγώντας τελικά σε καλύτερη ψυχική υγεία και βελτιωμένες διαπροσωπικές σχέσεις.

Ο “προγραμματισμός” αναφέρεται στα μαθημένα πρότυπα συμπεριφοράς που προκύπτουν από την επεξεργασία των εμπειριών. Αυτά τα μοτίβα μπορεί να εδραιωθούν βαθιά, λειτουργώντας συχνά υποσυνείδητα. Οι τεχνικές του NLP στοχεύουν στον επαναπρογραμματισμό αυτών των αυτόματων αντιδράσεων με τον εντοπισμό και την αλλαγή των αρνητικών, περιοριστικών ή δυσλειτουργικών προτύπων. Αυτός ο επαναπρογραμματισμός μπορεί να οδηγήσει σε πιο προσαρμοστικές συμπεριφορές, ενισχύοντας την ικανότητα του ατόμου να διαχειρίζεται το άγχος και τις αντιξοότητες.

Μέσω της γνωστικής ευελιξίας, της ενδυνάμωσης και των πρακτικών στρατηγικών, το NLP προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση του στρες που προκύπτει από τη σωρεία κακών ειδήσεων, μετατρέποντας τις αρνητικές εμπειρίες σε ευκαιρίες για ανάπτυξη και ανθεκτικότητα.

 

Τεχνικές NLP για Αποτελεσματική Διαχείριση των Κακών Ειδήσεων

  1. Modeling

Το modeling αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (ΝΓΠ), εστιάζοντας στη διαδικασία χαρτογράφησης, παρατήρησης και υιοθέτησης των συμπεριφορών και στρατηγικών των διακριτά αποτελεσματικών ανθρώπων. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την ενσωμάτωση επιτυχημένων μοτίβων σκέψης και δράσης, είτε από προσωπικές εμπειρίες είτε παρατηρώντας εκείνους που διαπρέπουν σε συγκεκριμένους τομείς.

Το NLP προτείνει ότι αναλύοντας τα συστατικά των αποτελεσματικών συμπεριφορών, τα άτομα μπορούν να κατανοήσουν και να ενισχύσουν αυτά τα μοτίβα χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές του NLP.  Η μοντελοποίηση, ή αλλιώς μελέτη της διακριτής αποτελεσματικότητας, επιτρέπει στους ανθρώπους να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις κρυμμένες δυνάμεις και στρατηγικές τους, εφαρμόζοντάς τες με πρακτικούς τρόπους. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη διαχείριση κακών ειδήσεων, καθώς προσφέρει ένα πλαίσιο για την υιοθέτηση ανθεκτικών και προσαρμοστικών αντιδράσεων που παρατηρούνται σε άλλους που χειρίζονται καλά τις αντιξοότητες.

Επιπλέον, το NLP παρέχει εργαλεία για την εξέταση συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι παραγωγικές, για τον εντοπισμό των υποκείμενων ευκαιριών για βελτίωση. Αναγνωρίζοντας και αναπροσαρμόζοντας αυτά τα μοτίβα, τα άτομα μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την αποτελεσματικότητά τους σε διάφορους τομείς της ζωής.

Το  modeling προσφέρει μια πρακτική προσέγγιση στην προσωπική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις γνώσεις τόσο του ίδιου του ατόμου όσο και των άλλων για να οδηγήσει σε ουσιαστική και διαρκή αλλαγή. Μέσω της διαδικασίας του modeling, τα άτομα μπορούν να μετασχηματίσουν τις αντιδράσεις τους σε άσχημα νέα, μαθαίνοντας να χειρίζονται δύσκολες καταστάσεις με αυξημένη ανθεκτικότητα και επινοητικότητα.

Προσδιορίστε ένα πρότυπο: Σκεφτείτε κάποιον που παραμένει ήρεμος και ψύχραιμος όταν έρχεται αντιμέτωπος με άσχημα νέα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, ένας μέντορας, ένας φίλος, ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμη και εσείς ο ίδιος σε μία άλλη στιγμή στο παρελθόν.

Αναλύστε τη συμπεριφορά τους: Παρατηρήστε πώς αντιδρούν στις αρνητικές πληροφορίες. Τι λένε και τι κάνουν; Πώς διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους;

Δοκιμάστε να υιοθετήσετε (κριτικά) τις στρατηγικές τους: Προσαρμόστε και ενσωματώστε τις συμπεριφορές και τις στρατηγικές τους στη δική σας ζωή. Εξασκηθείτε σε αυτές τις νέες συνήθειες μέχρι να γίνουν δεύτερη φύση.

  1. Anchoring

Το anchoring είναι μια τεχνική του NLP που περιλαμβάνει τη σύνδεση μιας συγκεκριμένης φυσικής ενέργειας με μια επιθυμητή συναισθηματική κατάσταση. Με τη δημιουργία ενός ισχυρού συσχετισμού, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη θετική κατάσταση όποτε τη χρειάζεστε. Δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια άγκυρα (anchor):

Επιλέξτε μια θετική κατάσταση: Σκεφτείτε μια στιγμή που νιώσατε ήρεμοι ή χαρούμενοι. Κλείστε τα μάτια σας και βυθιστείτε πλήρως σε αυτή την ανάμνηση. Δώστε προσοχή στις εικόνες, τους ήχους και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτήν.

Δημιουργήστε την άγκυρα: Ενώ βιώνετε πλήρως τη θετική κατάσταση, εκτελέστε μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως για παράδειγμα, να μουρμουρήσετε το αγαπημένο σας τραγούδι. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές για να ενισχύσετε τον συνειρμό.

Χρησιμοποιήστε την άγκυρα: Όταν αισθάνεστε να κατακλύζεστε από άσχημα νέα, χρησιμοποιήστε την άγκυρα για να ανακαλέσετε τη θετική κατάσταση. Όσο περισσότερο εξασκείστε, τόσο πιο αποτελεσματική θα γίνει η άγκυρα.

  1. Αναπλαισίωση

Η αναπλαισίωση περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεστε μια κατάσταση για να αλλάξετε τον συναισθηματικό της αντίκτυπο. Αλλάζοντας την προοπτική σας, μπορείτε να μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις των κακών ειδήσεων. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να κάνετε αναπλαισίωση (reframing):

Εντοπίστε τις αρνητικές σκέψεις: Δώστε προσοχή στις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις που πυροδοτούνται από τις κακές ειδήσεις. Γράψτε τις, αν αυτό σας βοηθάει.

Αμφισβητήστε τις σκέψεις: Αμφισβητήστε την εγκυρότητα αυτών των σκέψεων. Βασίζονται σε γεγονότα ή σε υποθέσεις; Ποια στοιχεία τις υποστηρίζουν ή τις αντικρούουν;

 Βρείτε μια θετική προοπτική: Αναζητήστε έναν πιο θετικό ή ουδέτερο τρόπο να δείτε την κατάσταση. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεστε: “Ο κόσμος καταρρέει”, μπορείτε να το αναδιατυπώσετε ως εξής: “Υπάρχουν προκλήσεις οι οποίες όμως μάς κάνουν να σκεφτούμε και να προβλέψουμε λύσεις.

  1. Dissociative Techniques

Η αποσύνδεση χρησιμοποιείται από το NLP για τη μείωση του συναισθηματικού αντίκτυπου των τραυματικών ή οδυνηρών εμπειριών ή αναμνήσεων. Αυτή η μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να αποστασιοποιηθείτε από τη συναισθηματική ένταση των κακών ειδήσεων. Ακολουθεί ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να το επιτύχετε:

Ανακαλέστε την οδυνηρή ανάμνηση: Φέρτε τη μνήμη που σχετίζεται με τα άσχημα νέα, αλλά φανταστείτε ότι την παρακολουθείτε σε μια οθόνη, σαν να πρόκειται για ταινία. Δείτε τον εαυτό σας στην εικόνα.

Αποσυνδεθείτε από τα συναισθήματα: Φανταστείτε ότι τα μάτια σας είναι ο φακός μιας  κάμερας και παρατηρείτε τον εαυτό σας να παρακολουθεί την ταινία. Αυτό δημιουργεί ένα επίπεδο διπλού διαχωρισμού από τα συναισθήματα.

Αλλάξτε την ανάμνηση: Παίξτε με τα «οπτικοακουστικά» στοιχεία της ανάμνησης για να την κάνετε λιγότερο έντονη. Μπορείτε να αλλάξετε τα χρώματα σε ασπρόμαυρα, να μειώσετε την ένταση τυχόν ήχων ή να συρρικνώσετε την εικόνα. Ο στόχος είναι να κάνετε τη μνήμη να φαίνεται λιγότερο πραγματική και λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένη.

Συμπερασματικά…

 Στο παρόν άρθρο, διερευνήσαμε το φαινόμενο των κακών ειδήσεων και τη φαινομενικά ακαταμάχητη “έλξη” μας προς αυτές, η οποία συχνά εκδηλώνεται με τη συνήθεια του doomscrolling. Αυτή η συμπεριφορά, ολοένα και πιο εμφανής στη σημερινή ψηφιακή εποχή, περιλαμβάνει τη συνεχή κατανάλωση αρνητικών ειδήσεων, οδηγώντας σε αυξημένο άγχος και στρες.

Η συνεχής έκθεση σε ανησυχητικές πληροφορίες μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική μας υγεία, καθιστώντας ζωτικής σημασίας την εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης και άμβλυνσης των επιπτώσεών της.

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) προσφέρει διάφορες τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος που σχετίζεται με τις κακές ειδήσεις. Εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση μεταξύ των νευρολογικών μας διεργασιών, της γλώσσας και των μαθημένων συμπεριφορών, το NLP παρέχει στρατηγικές για την αναδιαμόρφωση των αντιδράσεών μας στα αρνητικά ερεθίσματα.

Τεχνικές όπως η γνωστική αναπλαισίωση επιτρέπουν στα άτομα να αλλάξουν την αντίληψή τους για τα στρεσογόνα νέα, μειώνοντας τον συναισθηματικό αντίκτυπό τους. Επιπλέον, το modeling μοντελοποίηση επιτυχημένων στρατηγικών αντιμετώπισης μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας και μιας πιο θετικής νοοτροπίας.

Με την ενσωμάτωση αυτών των τεχνικών NLP στην καθημερινή ρουτίνα, τα άτομα μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον καταιγισμό των κακών ειδήσεων, προωθώντας μια πιο ισορροπημένη και ανθεκτική προσέγγιση απέναντι στις πληροφορίες που δέχονται.

Αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε το άγχος, το πρόγραμμα NLP University Practitioner θα μπορούσε να αποτελέσει το ιδανικό σημείο εκκίνησης για να αντιμετωπίζετε πιο ψύχραιμα και αποτελεσματικά τις δύσκολες καταστάσεις.

Αυτή η ολοκληρωμένη εξάμηνη εκπαίδευση παρέχει μια εις βάθος εξέταση του εσωτερικού σας κόσμου, επιτρέποντάς σας να εντοπίσετε και να επαναπρογραμματίσετε τα μοτίβα σκέψης και τις συμπεριφορές που συμβάλλουν στο άγχος σας.