Blog, NLP tips

Καθημερινά μαθήματα

Σε πολλούς ανθρώπους συμβαίνουν πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας τα οποία τους δημιουργούν αρνητική φόρτιση. Αλλοι καταφέρνουν να τα βάζουν στην άκρη και να μην τους δίνουν σημασία τέτοια ώστε να τους τη χαλάσει και όλη την υπόλοιπη ή και τις επόμενες ημέρες άλλοι πάλι όχι. Κάποιοι επιλέγουν να τα βάζουν με τους άλλους και κάποιοι άλλοι να το καταπίνουν και να φορτίζονται συναισθηματικά και κάποιοι άλλοι καταφέρουν.

Συνεχίσουν να είναι εκνευρισμένοι , η να νοιώθουν απογοήτευση, ντροπή, η να μην μπορούν να «βγάλουν από το μυαλό τους» όπως συνηθίζουν να λεν κάποιοι. Συχνά δε διαβάζουμε άρθρα που μιλούν για θετική σκέψη, συστήνουν, αγάπη, συμπόνια, ευγένεια και γενναιοδωρία προς τους άλλους με την ευχή και την ελπίδα ότι θα κερδίσουμε σιγά σιγά να κτίσουμε μια βάση καλής διάθεσης και υπομονής για να αντιμετωπίζουμε με στωικότητα και φιλοσοφημένη υπομονή και θετικότητα διάφορες καταστάσεις.

Οι μέρες όμως μπορεί να περνούν, τα δόντια μας σε κάποιες στιγμές να αρχίζουν να τρίζουν με νευρικό γέλιο το οποίο κρύβει μεν διάθεση για καλή διάθεση μπορεί όμως να εμπεριέχει όμως και σκέψεις οι οποίες εξακολουθούν να έχουν αρνητική φόρτιση. Αρνητικά φορτισμένες καταστάσεις και ιδίως όταν αρχίζουν να συσσωρεύονται δημιουργούν προβλήματα υγείας, να μειώνουν την ποιότητα της ζωής , να επηρεάζουν το περιβάλλον μας , τις σχέσεις μας, να ροκανίζουν από την ποιότητα της ζωή μας.

Στο σύστημα NLP μία από τις τεχνικές (time line) – προσφέρει τρόπους αποφόρτισης τέτοιων καταστάσεων και σας δίνουμε μια μικρή άσκηση να δοκιμάσετε.

Κάθε βράδυ βρείτε μια ήσυχη γωνιά, κλείστε τα μάτια σας φανταστείτε ότι απομακρύνεστε κάτι σαν να αιωρείστε ψηλά μακριά από τα δρώμενα της μέρας η του θέματος που σας απασχόλησε . Το μακριά θα μπορούσε να είναι η κορυφή ενός βουνού , θα μπορούσε να είναι ένα αεροπλάνο η οτιδήποτε παιχνίδι φαντασίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε που σας ανεβάζει ψηλά και σας απομακρύνει από το σημείο «η ημέρα μου».

Οπως ατενίζετε τα πράγματα από ψηλά η από μακριά αφήστε το μυαλό σας ελεύθερο να απαντήσει στη ν ερώτηση. « ποιο είναι το δίδαγμα για μένα τον ίδιο σε σχέση με ότι συνέβη; Τι έχω να συνειδητοποιήσω σχετικά με έμενα τον ίδιο πράγμα που θα με απαλλάξει από το βάρος του αυτού που αισθάνομαι η αισθάνθηκα σήμερα;». «Τι θα μπορούσα αν ξανασυμβεί η κάτι παρόμοιο να σκεφτώ και να πράξω διαφορετικά εγώ;»

Π.χ. στην περίπτωση ενός διαπληκτισμού που με εξόργισε το δίδαγμα θα μπορούσε να είναι να προσπαθώ αντί να αρχίσω αν φουντώνω και να φωνάξω και να χάσω το δίκιο μου να ακούσω προσεκτικά μέχρι τέλος την άλλη πλευρά και να κάνω διερευνητικές ερωτήσεις να καταλάβω τι εννοούσε;. Πως σκέφτηκε και από πού ορμώμενος έφτασε σα αυτό το συμπέρασμα; κοκ
Εφόσον αντλείτε πραγματικά τα σωστά διδάγματα θα διαπιστώσετε ότι τα βάρος του συναισθήματος αποδυναμώνεται.

Κι όσο περισσότερο δουλεύουμε με τον εαυτό μας τόοο αποδυναμώνουμε αρνητικά συναισθήματα τόσο δημιουργείται χώρος και απόθεμα ενέργειας μέσα μας να δείχνουμε αβίαστα κατανόηση, συμπόνια, υπομονή. Διαφορετικά είναι σαν να κουκουλώνουμε με αυτά τα συναισθήματα κάποια άλλα που υποφώσκουν από μέσα μας.

‘Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι απλώς οι μέρες κυλλούν ίδιες και απαράλλαχτες είναι γιατί δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν τα μαθήματα από τα παθήματά τους και τι μπορεί να τους διδάξει η κάθε στιγμή, σε κάθε νέα μέρα που ξημερώνει.’ Paulo Coelho