Blog, Γνώμες & Απόψεις

Υγεία … πάνω απ’ όλα

Πολλοί ζουν τη ζωή σαν να είναι κατοστάρι, τρέχουν να την προλάβουν. Κάποιοι άλλοι πάλι τη βιώνουν σαν έναν μαραθώνιο ανώμαλου δρόμου, από εκείνους με ανηφόρες, κατηφόρες και χώμα με πετραδάκια στο έδαφος – γι’ αυτό κι έχουν μάθει και κάνουν υπομονή, κρατούν δυνάμεις και σε κάθε ανήφορο προσπαθούν να θυμούνται ότι σε λίγο θα αλλάξει πάλι η κλίση. Κι υπάρχουν κι εκείνοι που τη ζουν σαν μια περατζάδα στη θάλασσα παρέα με φίλους, ό, τι καιρό κι αν έχει, ακόμα κι αν τους φυσάει ο άνεμος και σκάει δυνατά το κύμα πλάι τους, εκείνοι έχουν μάθει να παίρνουν το χρόνο τους, να ξαποστένουν λίγο σε μιαν άκρη όταν το έχουν ανάγκη και να δίνουν σημασία σ΄αυτό που μετράει, για εκείνους, πάνω από όλα: στην παρέα.

Όπως κι αν βιώνει κανείς αυτό που αποκαλούμε “ζωή”, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι κάνουμε κάθε μέρα ό, τι μπορούμε για να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα, όπως ορίζει ο καθένας αυτό το “καλύτερα”.

Η έννοια της “ευζωίας” είναι μια λέξη που τριγυρίζει στο μυαλό όλων μας όλο και περισσότερο, κι όσο οι συνθήκες δυσκολεύουν, τόσο περισσότερο ψάχνουμε να την κατανοήσουμε, να τη δούμε και από άλλες πιθανές οπτικές γωνίες, μήπως και κατορθώσουμε να την πιάσουμε και να την κατακτήσουμε στο τέλος της μέρας.

Κι αν υπάρχει τρόπος που μπορεί να κάνει αυτόν τον καθημερινό αγώνα μας λίγο ευκολότερο; Αν κάποιος έχει βρει κάποιο μοτίβο που, φέρνοντάς το στα μέτρα μας, μπορεί όντως να μας διευκολύνει; Το NLP Health Conference έρχεται να κάνει ακριβώς αυτό, έρχεται να βάλει ένα λιθαράκι, το οποίο, με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, μπορεί να μας διευκολύνει στο να έχουμε μια καθημερινότητα με ευζωία.

Για πρώτη φορά 12 επιστήμονες και NLP experts από όλο τον κόσμο θα μαζευτούν μαζί για να παρουσιάσουν διαδικτυακά 9 μοντέλα που αφορούν στον τομέα που έχει όντως, τελικά, τη μεγαλύτερη σημασία από όλους, αυτόν της υγείας. Και “Υγεία” σημαίνει τόσο σωματική υγεία όσο και ψυχική υγεία.

Γιατί όταν σου τρώει τα σωθικά το stress, όταν το μυαλό σου κοντεύει να “καεί” από σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (γνωστό και ως “burnout), όταν έχεις κατάθλιψη ή ζεις μαζί με κάποιον που έχει κατάθλιψη, όταν δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς ένα τραύμα σου ή έχεις μετατραυματικό στρες (PTSD), όταν ξυπνάς και κοιμάσαι με πόνο σωματικό, τόσο που ίσως έχεις ξεχάσει πώς είναι να μην πονάει κανείς, όταν η μόνη σου παρηγοριά έγινε εθισμός και πλέον κυριαρχεί σαν θύτης που κάνει κουμάντο εκείνος, αντί για σένα, τότε δεν είσαι ούτε όσο καλά θα ήθελες ούτε όσο υγιής σου χρωστάς να είσαι. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μπήκαν τώρα σε κάποιον αγώνα ιατρικού περιεχομένου και να πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποιο χειρουργείο ή άλλη ιατρική διαδικασία και φοβούνται – και είναι εντάξει που φοβούνται. Κάποιοι άλλοι πιθανώς έχουν τον δικό τους προσωπικό καθημερινό αγώνα προσπαθώντας να κάνουν παιδί – και κοίτα πώς καμιά φορά ένα θεωρητικά ευτυχές ταξίδι, μπορεί πολύ συχνά να γίνει πιο δύσκολο κι επώδυνο από όσο φανταζόσουν! Ακόμα κι εσύ τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές στην οθόνη σου, ενδεχομένως να τρίβεις τα μάτια σου συνειδητοποιώντας πόσες ώρες περνάς μπροστά σε μια οθόνη και να προβληματίζεσαι σχετικά με το πόσο υγιές είναι αυτό. Αλλά τι να κάνεις; Μπορείς να κάνεις κι αλλιώς;

Κι αν μπορείς; Η ζωή, όντως, έχει πολλές προκλήσεις. Κι έχει και πολύ φαντασία. Και, γι’ αυτό ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να ξημερώσει αύριο. Όχι, όχι, μη με παρεξηγήσεις, δεν καταστροφολογώ, είμαι απλώς ρεαλίστρια. Το αναφέρω ως ένα ενδεχόμενο που όντως υπάρχει. Αντί, λοιπόν, να φτύνουμε πάνω από τον κόρφο μας από φόβο μην τυχόν μας συμβεί κάτι ή να δεχόμαστε μοιρολατρικά σχεδόν ότι “Έτσι είναι η ζωή” και “Και τι μπορείς να κάνεις; Αναγκαστικά δέχεσαι ότι έτσι είναι τα πράγματα”, μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι; Κι αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα γύρω μας, κι αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε το αύριο που δεν ξέρουμε τι μπορεί να φέρει, μήπως μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας και να τον προετοιμάσουμε όσο μπορούμε καλύτερα, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικότερο τρόπο τις προκλήσεις που έρχονται στο δρόμο του;

Τα workshops του NLP Health Conference, που διοργανώνεται πρώτη φορά παγκοσμίως από την nlpgreece® και θα διαρκέσουν συνολικά 8 ημέρες, μεταξύ 12/5 και 6/6, θα μας δείξουν και θα μας μάθουν τρόπους, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε όλα αυτά τα θέματα, όπως περιγράφηκαν παραπάνω. Μοντέλα για το PTSD, την κατάθλιψη, το stress και το burnout, τους εθισμούς και την όποιας μορφής επιρρέπεια, την ψηφιακή ισορροπία, τις χρόνιες παθήσεις και τον χρόνιο πόνο, τη γονιμότητα και το γόνιμο mindset, το πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε το mindset το δικό μας, των οικείων μας και των ασθενών μας ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα σε μια ιατρική διαδικασία. Θα μας μάθουν το πώς μπορούμε να κάνουμε υγιή επανασύνδεση μεταξύ του νου και του σώματός μας.

Γιατί, τελικώς, ίσως ήξεραν τι έλεγαν οι γιαγιάδες μας όταν μας έλεγαν: “Υγεία πάνω από όλα να έχουμε, παιδάκι μου, όλα τα άλλα γίνονται”. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε ώστε να την έχουμε.

Αντιγόνη Κρέτση
NLP Master Practitioner
Brand Expert