Η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου διευθύνει την nlpgreece και μας εξηγεί με απλά λόγια πώς να διαχειριστούμε την πανδημία με ψυχραιμία και πώς να αλλάξουμε την οπτική μας σε αυτό που συμβαίνει, κάνοντας τον φόβο μας σύμμαχο και όχι εχθρό.
Από τον Πάνο Ζόγκα
Καταρχάς πρέπει να καταλάβει κανείς πως όταν παρακολουθεί τις ειδήσεις, ασυναίσθητα ρουφάει φόβο και τον βιώνει. Είναι όπως βλέπεις μια ταινία και τη ζεις καθώς διαδραματίζεται στην οθόνη. Το μυαλό αρχίζει και πολλαπλασιάζει αυτό που βλέπεις, ακόμη κι αν δεν το βιώνεις εσύ ο ίδιος. Με αυτό τον τρόπο πολλαπλασιάζεται ο φόβος. Ζούμε τον πόνο του άλλου από το σπίτι μας. Έτσι οι ειδήσεις δεν είναι ταινία πλέον μόνο, είναι ζωή.
Ζούμε σαφώς μια επικίνδυνη περίοδο. Μεταξύ των ειδήσεων, υπάρχουν και κάποιες που είναι τοξικές. Σημασία έχει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Ο εγκέφαλός μας έχει ένα όργανο,την αμυγδαλή, όπου εκεί παράγεται το συναίσθημα φόβου για να μας προειδοποιήσει για έναν κίνδυνο. Οι κίνδυνοι μπορεί να είναι πραγματικοί, αλλά και να παράγονται από σκέψεις που κάνουμε. Το μυαλό μας, είπαμε, δεν ξεχωρίζει αν κάτι είναι πραγματικό ή προέρχεται από σκέψεις. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα απολύτως απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Το ανθρώπινο είδος επιβίωσε λόγω του φόβου.
Γι αυτό καλό είναι να αναγνωρίσουμε τι συμβαίνει στο μυαλό μας. Το μυαλό έχει την τάση να δημιουργεί σενάρια καταστροφής, γιατί μόλις μυριστεί κίνδυνο παράγει φόβο.
Ποια είναι η λύση; Να επικεντρωθούμε στο τι πρέπει να κάνουμε. Να μη φοβόμαστε που φοβόμαστε. Να το εκλογικεύσουμε και να καταλάβουμε ότι το μυαλό μας, εκτός των άλλων λειτουργιών, δουλεύει και σαν ένας ιός που παράγει κακές σκέψεις. Αλλά είναι μόνο σκέψεις, δεν είναι η πραγματικότητα. Θα πρέπει να δούμε τον φόβο σαν έναν μηχανισμό που μας προστατεύει και μας κρατάει σε εγρήγορση για δράση.
Δύο δρόμοι υπάρχουν. Ή θα παραλύσεις και θα αφεθείς στον φόβο σου ή θα τον αγκαλιάσεις και θα προσπαθήσεις να μάθεις τι έχει να σου πει αυτή η κατάσταση. Να πάρεις τη δική σου ευθύνη, να μείνεις σπίτι αν μπορείς, να κινητοποιηθείς και να μπεις στη λύση. Θα πρέπει να σκεφτείς με λογική και να σκέφτεσαι το τώρα χωρίς να κάνεις σενάρια. Γιατί τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Δεν σου λέω να σκεφτείς θετικά, αλλά να σκεφτείς υπεύθυνα. Να ενημερωθείς σωστά και να δείξεις εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα που δουλεύει εντατικά και με πολύ καλά αποτελέσματα.
Πηγή: DownTown