Blog, Γνώμες & Απόψεις

Is the sky the limit …

Πότε ήταν η πρώτη φορά που ακούσατε να σας λένε «Οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί»; Μπορεί να ήταν στα χρόνια της εφηβείας, όταν σπουδάζατε, ψάχνατε για δουλειά ή είχατε μία ιδέα να φτιάξετε/πετύχετε/κατορθώσει κάτι. Υπάρχει όμως όριο πόσο ψηλά μπορεί να στοχεύσετε; Αν το πίστευαν μερικοί άνθρωποι δεν θα είχαν πάει μέχρι το φεγγάρι και ούτε θα επιχειρούσαν να πάνε ακόμα πιο πέρα. Εκεί έξω, υπάρχει ένα ολόκληρο ανεξερεύνητο, απεριόριστο σύμπαν και είναι στους στόχους ορισμένων ανθρώπων να το ανακαλύψουν. Εσείς γιατί να περιορίζετε τους δικούς σας και να θέτετε όρια; Στο NLP μιλάμε για τα φίλτρα που βάζουμε και τα χαρακτηριστικά που δίνουμε τα οποία εντάσσονται και μετρούνται μέσα στο χρόνο, το χώρο, την ύλη και την ενέργεια, για να ορίσουμε ένα θέμα. Ο Άλφρεντ Κορζύμπσκι, επιστήμονας και φιλόσοφος, είχε πει ότι «τα προβλήματα υφίστανται επειδή δεν μπορούμε να διαπεράσουμε τα όρια», υποστηρίζοντας ότι η ανθρώπινη γνώση του κόσμου είναι περιορισμένη τόσο από το ανθρώπινο νευρικό σύστημα όσο και από τις γλώσσες που οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει.

Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε με παραμέτρους, όμως ο νους μας είναι απεριόριστος και αν δεν μπορούμε να διακτινιστούμε μέσα από την ύλη, μπορούμε μέσα από το νου και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Όπως είχε πει και ο Γιώργος Παξινός, ένας από τους μεγάλους καθηγητές ψυχολογίας και νευροεπιστήμονας «ο νους είναι σύνθεση ενέργειας στους νευρώνες μας και εμείς χρησιμοποιούμε μόνο το 4% αυτής της ενέργειας».

Ο άνθρωπος διαθέτει τεράστιο δυναμικό. Αρκεί να αναλογιστείτε βλέποντας την ιστορία, πόσα μεγάλα βήματα έχει κάνει προς το άγνωστο μέσα από τις εφευρέσεις και τις ανακαλύψεις, τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, τις καινοτομίες και τις δημιουργίες. Είναι αδύνατον να ορίσουμε τη δημιουργική δύναμη του νου μας, πάει πολύ πιο πέρα από τον ουρανό. «Αν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι, μπορείτε να το κάνετε», λένε. Πως σας κάνει να αισθάνεστε αυτή η δήλωση;

Η Μαριάν Ουίλιαμσον, συγγραφέας και πνευματική δασκάλα, είχε πει ότι «ο βαθύτερος φόβος μας δεν είναι ότι είμαστε ανεπαρκείς. Ο βαθύτερος φόβος μας είναι ότι είμαστε ισχυροί πέρα από το μέτρο. Είναι το φως μας και όχι το σκοτάδι μας που φοβίζει τους περισσότερους». Μπορείτε να επιτύχετε ό, τι θέλετε να επιτύχετε. Έχετε όλες τις δυνατότητες και τα εφόδια. Ωστόσο, η κρίσιμη ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσετε είναι «Τι πραγματικά θέλω από τη ζωή μου, εάν είχα όλη τη γνώση και τον πλούτο»;

Το πρώτο βήμα μπορεί να σας φοβίζει. Να μετατρέψετε τη σκέψη σε πράξη. Εκεί πέρα είναι το άγνωστο και για να φτάσετε πολύ πιθανόν να συναντήσετε μεγάλα ή και δύσκολα εμπόδια. Μπορείτε να βρείτε ένα σωρό λόγους και δικαιολογίες να το αναβάλετε.

Μπορεί να συναντήσετε και ανθρώπους που ίσως καλοπροαίρετα σας αποθαρρύνουν. Ακούστε το ένστικτο σας, νιώστε τον παλμό της καρδιάς σας. Ένας καινούριος κόσμος υπάρχει εκεί έξω, αρκεί να κάνετε το πρώτο βήμα που θα σας οδηγήσει σε κάτι πιο σημαντικό.
Ν’ ανακαλύψετε τον εαυτό σας.

Αϊνόλα Τερζοπούλου