Blog, Γνώμες & Απόψεις

Let the magic begin – μαρτυρία

Magical-NLP-pic

Φανταστείτε έναν ανεξερεύνητο γαλαξία! Έναν ανεξερεύνητο γαλαξία σαν να είναι φτιαγμένος από ζάχαρη, μ΄αυτά τα υπέροχα χρώματα και τα φωτεινά αστέρια … τώρα φανταστείτε οτι αυτός ο γαλαξίας υπάρχει μέσα στο κεφάλι μας και λέγεται μυαλό! Κάθε αστέρι του είναι ένα μαγικό κλειδί … Το κάνατε εικόνα; Ωραία… τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει η μαγεία! Η μαγεία του nlp! Let the magic begin…

Όσο και να προσπάθησα να γράψω μια άλλη εισαγωγή για την εμπειρία μου με το nlp, πάντα επέστρεφα στη μαγεία, γιατί είδα εμένα και κατ΄ επέκταση, τη ζωή μου να αλλάζουν μ’ έναν μαγικό τρόπο. Άρχισα να ακούω και να βλέπω με την κυριολεκτική έννοια των ρημάτων. Να παρατηρώ τους ανθρώπους και να βλέπω τι έχουν να μου πουν αλλά και να ακούω αυτά που μου δείχνουν. Προφανή ρήματα χαμένα στη μετάφραση. Θύμα της μετάφρασης πρώτη και καλύτερη η υποφαινόμενη. Η μαγεία λειτουργεί με τον δικό της χρόνο ή αλλιώς με το χρόνο του καθενός μας, άλλες φορές γρήγορα, άλλες φορές αργά…το ορίζει εκείνη σε συνεργασία με το μυαλό.
Διδασκόμενη το nlp και εισπράττοντας περισσότερες πληροφορίες απ’ όσες θεωρούσα πως μπορούσε να κρατήσει το μυαλό μου, έπεσα θύμα ενός πανικού μη μου χαθεί τίποτα από όλα αυτά. Κι όμως…τίποτα δεν χάθηκε.. είναι όλα εδώ ένα προς ένα. Παίρνουν το χρόνο τους και εμφανίζονται μόλις παγιωθούν τα προηγούμενα. Εμφανίζονται μαγικά, είτε μέσω των ανθρώπων που συναναστρέφομαι, είτε τα παρουσιάζω μόνη μου χωρίς να το αντιληφθώ. Πιάνω τον εαυτό μου πολλές φορές να αναρωτιέται πώς έγινε επαναλαμβανόμενα μοτίβα γεγονότων που αντιμετώπιζα πάντα με τον ίδιο τρόπο, τώρα να είναι λειτουργικά. Κι όμως ο τρόπος δεν είναι πια ο ίδιος. Με το nlp μπόρεσα να δω τα γεγονότα, τη ζωή και τον εαυτό μου αλλιώς. Όλα τα (κάποτε) βαριά συναισθήματα (άγχος, θλίψη, θυμός), να τα δω αλλιώς, να δω τι μπορούν να μου δώσουν και να μετουσιωθούν σε σπουδαία εργαλεία. Τώρα πια μπορώ να βοηθήσω και τους γύρω μου, όχι δίνοντας τη συμβουλή μου, αλλά βοηθώντας τους να δώσουν οι ίδιοι τη βοήθεια στον εαυτό τους που είναι κρυμμένη σ αυτόν τον υπέροχο γαλαξία που ο καθένας μας φέρει. Να χρησιμοποιήσει τα αστέρια-κλειδιά του, γιατί είναι δικά του και μπορούν να του ξεκλειδώσουν κάθε κλειδωμένη πόρτα του που μπορεί να τον εμποδίζει.

Μέσα μας υπάρχει απάντηση στα όποια ερωτήματα έχουμε. Ερωτήματα για το πώς να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, ερωτήματα πεποιθήσεων (γιατί να είμαι τόσο άτυχος;), ερωτήματα πάσης φύσεως. Ερωτήματα όμως πλασματικά, σαν να σας ρωτάει κάποιος 9 το πρωί, αν ξημέρωσε…κι όμως τόσο προφανή με τόσο προφανής απαντήσεις, γιατί τα μάτια του μυαλού βλέπουν τόσο καθαρά πως έχει “ξημερώσει”.

Το nlp έρχεται, όχι για να δώσει λύση στο κάθε πρόβλημα, όχι στο να πάψουμε να αισθανόμαστε, έρχεται για να δώσει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, ενεργοποιώντας το μυαλό πέρα από την πεπατημένη που λειτουργεί, να αποκοπεί από τη χρόνια αδράνεια και να αλλάζει διαδρομή και μονοπάτια ώστε να βρεθούμε σε νέους νοητικούς ορίζοντες, που μας οδηγούν σε επιθυμητούς προορισμούς, προσδίδοντας μας την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Magical-NLP-pic

Κάθε στόχος είναι εφικτός, κάθε εσωτερική σύγκρουση έχει λύση, κάθε δυσλειτουργική συμπεριφορά ή συνήθεια μπορεί εντός ολίγων λεπτών να ανήκει στο παρελθόν. Οι βαλίτσες που γεμίζουμε στην πορεία της ζωής μας έχουν ανάμεσα τους πολλά άχρηστα αντικείμενα, με αποτέλεσμα το βάρος τους να μη μας αφήνει να προχωρήσουμε. Μια στάση. Τις αδειάζουμε από τα περιττά, κρατάμε τα απαραίτητα. Ήδη παίρνουμε την πρώτη ανάσα από την απαλλαγή του περιττού βάρους.

Τώρα ανάλαφροι, μπορούμε να σταθούμε ουσιαστικά στα πόδια μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει, βλέποντάς το στο πραγματικό του μέγεθος, χωρίς να το αφήσουμε γιγαντωθεί και να του επιτρέψουμε να μας καταπιεί. Να συνεχίσουμε την πορεία της ζωής μας επικεντρωμένοι στην ουσία, όντας σε θέση να την απολαύσουμε σε όλο της το μέγεθος.

Όλη αυτή η μαγεία λοιπόν, βρίσκεται στα καλύτερα δυνατά χέρια για να μεταδοθεί και να αναπτυχθεί. Οι τεχνικές του nlp, η θεωρία του, ο σεβασμός στον άλλο … είναι μια αναγέννηση προσωπική ή πιο κυνικά μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων…

Δυο μήνες μετά τη γνωριμία μου με το nlp, βρίσκομαι στο ωραιότερο σημείο μηδέν της ζωής μου γιατί αν και ούσα στην (επαν-)εκκίνηση, διαθέτω τα πιο σημαντικά εφόδια και ίσως η καλύτερη επιβεβαίωση αυτού, ήταν τα λόγια ενός φίλου: “έχεις αλλάξει πάρα πολύ…” είπε και χαμογέλασε. Αν η ζωή μου είναι ένα πάζλ στον αέρα, τώρα τα κομμάτια της αρχίζουν και πέφτουν, μπαίνοντας στη σωστή θέση και σχηματίζοντας την πιο όμορφη και καθαρή εικόνα.

Κάθε αρχή του nlp, κάθε τεχνική του σε πάει εκεί ακριβώς που θες να πας. Ένας σπουδαίος συνοδοιπόρος που πάντα σε ενθαρρύνει και σου ψιθυρίζει στ΄αυτί: “δεν υπάρχει αποτυχία, μονάχα επαναπληροφόρηση … συνέχισε”. Ένας συνοδοιπόρος μετρόνομος για να γραφτεί σωστά η κάθε ξεχωριστή μελωδία.

Θα κλείσω κάπου εδώ με μια από τις βασικές αρχές του nlp… το Α και το Ω… Οι αναγνώσεις πολλές η ουσία, μια: “σεβασμός στο μοντέλου του κόσμου του άλλου” … (..μήπως τελικά είναι και ο πιο ουσιαστικός ορισμός της αγάπης;)

Μαρτυρία από … Μαρία Λιανοπούλου
Θεατρολόγος – Ηθοποιός
certified NLP Practitioner
NLP University