Για φαντάσου…
Ένα αλλιώτικο ταξίδι … Το timeline των λειτουργιών του νου
Καταιγίδα από αστραπές
Φανταστείτε μια καταιγίδα από αστραπές από τον εγκέφαλο να φεγγοβολούν και να διατρέχουν χιλιόμετρα νευρο – καλωδίωσης (neuro) και σε χρόνο βλεφαρίσματος, διαβάζετε αυτές τις λέξεις που αποτελούνται από σύμβολα σε διάφορα σχήματα, και μπορείτε να βγάζετε νόημα από το τι γράφεται σ αυτή τη γλώσσα (lingusitics)
Το μυαλό μας είναι ένα καταπληκτικός μηχανισμός μεταφοράς και επεξεργασίας της πληροφορίας.
Η ιστορική διαδρομή της γνώσης των λειτουργιών του μυαλού
Στο μουσείο κυκλαδικής τέχνης ένα από τα εκθέματα είναι ένα, του οποίου χαρακτηριστικό είναι η κεφαλή, η οποία παρουσιάζεται δυσανάλογα επιμηκυμένη σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.
Ότι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις λειτουργίες του εγκεφάλου μπορεί να γυρίσει αιώνες πίσω στην αρχαία φιλοσοφία, στη μυθολογία στην τέχνη και την παρατήρηση και αποτύπωση στοιχείων μέσα από αλληγορίες, μύθους, γλώσσα με συμβολισμούς.
Οι νευροεπιστήμες, η βιολογία, οι ανθρωπολογικές επιστήμες, η σύγχρονη ιατρική, χτίζουν γέφυρες με σύγχρονη γλώσσα αποτελούμενη από πειράματα, ευρήματα και νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις και καταγραφές.
Η γλώσσα αποτύπωσης μεν διαφορετική, ανάλογα με τα ερεθίσματα και το εύρος γνώσης, τα δε μέχρι τώρα ευρήματα μιλούν για ένα κοινό χαρτοφυλάκιο δραστηριότητας του ανθρώπινου νου που καλύπτει το τρίπτυχο, αποφάσεις, στο πλαίσιο της επιβίωσης και της διαιώνισης σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Ανάπτυξη μυϊκής δύναμης ή νοητική εξέλιξη
Από την ημερομηνία γένεσης του έμβιου βασιλείου, για να μπορείς να ανταποκριθείς και να επιβιώσεις σε ένα σκληρό ασταθές, γεμάτο φυσικούς ίσως και πιο μεγαλόσωμους κινδύνους περιβάλλον χρειάζονταν η να προσθέσειs μυς και ενδυναμώσεις το σκελετό για να ασκήσειs φυσική δύναμη όταν χρειαστεί, ή να προσθέσεις νεύρα στον εγκέφαλο και να εξασκήσεις το νου, να σκεφτείς δημιουργικά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο John Medina, μοριακός βιολόγος, ερευνητής και επίκουρος καθηγητής bioengineering, στο University of Washington. Η διάπλαση του νου δείχνει να είναι η δεύτερη επιλογή που ακολούθησε το ανθρώπινο είδος. Ο κύβος ερρίφθη. Ο φακός στράφηκε στο πακέτο της ανάπτυξης της λογικής και της διεύρυνσης του νου.
Σημαντικό συστατικό της ανθρώπινης φύσης η δημιουργική φαντασία.
Η διεύρυνση του εγκεφάλου με περισσότερες νευρικά κύτταρα (neuron), δημιουργεί αυλάκια μεταφοράς πληροφορίας ενώ παράλληλα δημιουργεί γέφυρες σύνδεσης πραγμάτων και απόδοσης νοημάτων (semantics). Μια καταιγίδα από αστραπές εμφανίζονται να χαράσσουν μια διαδρομή, σβήνουν και επανέρχονται διαγράφοντας έναν άλλο σχηματισμό. Ο νους στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητας του. Ένα κομμάτι ξύλο παύει να είναι μόνο ένα κομμάτι ξύλο. Το μακρύ σχήμα του αποκτά κι ένα επιπλέον νόημα. Δίνει τη δυνατότητα να φανταστώ να το αξιοποιήσω για να φτάσω κάτι που δεν φτάνω με το χέρι. Όπως δίνει τη δυνατότητα να φανταστώ να το χρησιμοποιήσω για να στηριχτώ. Ένα αντικείμενο αποκτά χαρακτηριστικά, και νοήματα που εκ πρώτης δεν κατέχει. Κι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα των συνειρμών και του γεφυρώματος πραγμάτων και νοημάτων.
‘Ερευνες των Νευροεπιστημόνων έχουν άλλωστε αποδείξει πως ο Ιππόκαμπος του ανθρωπίνου εγκεφάλου είναι μακρύτερος σε ανθρώπους που εξασκούν την δημιουργικότητα, τη μνήμη και τη φαντασία τους από ότι σε άτομα που εμφανίζονται να νοσούν από άνοια.
Τι νόημα βγάζει;
Αυτοί οι συνειρμοί και συσχετισμοί αποτέλεσαν την δύναμη των προγόνων μας στο να αντιμετωπίσουν κινδύνους, να επιβιώσουν και να εξελιχθούν. Όποιος δεν πήγαινε τη σκέψη του ένα βήμα παραπάνω με βάση νέα δεδομένα ή δεν μάθαινε από τα λάθη του, δεν επεβίωνε. Αν ένα κομμάτι ξύλο στη μέση του δρόμου, που θα μπορούσε να μοιάζει με το φίδι που τσίμπησε τον διπλανό του, δεν συνδυάζονταν στο μυαλό, δεν θα κούρδιζε το ξυπνητήρι του κινδύνου για να προσέξει πριν το δρασκελίσει.
Η επιβίωση και η διαιώνιση του είδους μας δεν εξαρτιόταν από οργανωμένη πληροφορία μέσα από διάβασμα αλλά από έκθεση σε τυχαία πληροφορία η οποία έπρεπε να οργανωθεί να συνδυαστεί με τρόπο που να βγάζει νόημα. Αιώνες μετά, με την τεχνολογία της γλώσσας (linguistics), αυτή τη στιγμή μπροστά από τα μάτια περνούν σύμβολα, χαρακτήρες μέσα από τα οποία μάθαμε να δημιουργούμε λέξεις και φράσεις, για να αναγνωρίζουμε πράγματα, για να αποδίδουμε χαρακτηριστικά, για να χαρτογραφούμε πληροφορίες, για να οργανώνουμε συσχετισμούς στο μυαλό μας , που βγάζουν νόημα.
Με ταχύτητα αστραπής
Κι όλα αυτά αστραπιαία μέσω ενός εσωτερικού πυκνού κυκλώματος νευρο καλωδιιώσεων που ξεκίνησε να αναπτύσσεται από μία αστραπιαία επιλογή να προσθέσουμε νεύρα στον εγκέφαλo μας κι όχι μυες στο σκελετό μας. Κατά τον Richard Potts διευθυντή του προγράμματος Human Origins, του Smithsonian Natural History Museum, μια αστραπιαία απόφαση να αφήσουμε τη σταθερότητα, οδήγησε στο να μη γίνουμε πιο δυνατοί αλλά να πιο έξυπνοι.
Neuro Linguistic Programming – put the mind in the game