Blog, Γνώμες & Απόψεις

Η σχέση του NLP με τη Μουσική είναι τόσο άρρηκτη όσο κι σχέση του NLP με τον άνθρωπο

«Όταν ο Bono, πιάνει το μικρόφωνο και τραγουδά ένα τραγούδι σε ένα live των U2 με 25.000 άτομα, καθένας από αυτούς του το τραγουδά πίσω για 25.000 διαφορετικούς λόγους.»

Νlp και Μουσική … Τι κοινό έχουν;

Αν κάποιος επιλέξει μεγαλύτερη συντομία, εξοικονόμηση χρόνου και λέξεων  θα μπορούσε να ρωτήσει και …τι κοινό δεν έχουν;

Κάπως έτσι επιλέγει να απαντήσει κι ο Michele Cardone στο βιβλίο του με τίτλο: «a musical Journey through human effectiveness». Συνεχίζοντας τη σκέψη του συνδημιουργού του NLP, Richard Bandler, πώς το NLP είναι τόσο παλιό όσο ο ίδιος ο άνθρωπος, προσθέτει πως η μουσική ομοίως με κάθε της μορφή συμπορεύεται κι αυτή με τον άνθρωπο.

Η σχέση του NLP με τη Μουσική είναι τόσο άρρηκτη όσο κι σχέση του NLP με τον άνθρωπο.

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός πέραν του ότι έχει εφαρμογές σε πολλά πεδία, στην προσωπική μας ανάπτυξη, στην επαγγελματική διάκριση, στην ηγεσία στην εκπαίδευση παιδιών, στην υγεία & ευζωία, στον αθλητισμό, συνεχώς εξελίσσεται. Νέα μοντέλα διακριτής αποτελεσματικότητας προστίθενται στη φαρέτρα των τεχνικών και εργαλείων του αποκαλούμενου καθαρού, αυθεντικού NLP ενισχύοντας τη θεμελίωση στις επιστήμες του Νου και ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το πλαίσιο στο οποίο χωρούν μαζί, δίπλα – δίπλα η ανθρώπινη συμπεριφορά, μεγαλειωδώς διευρυμένη και, η μελέτη της. 

Το αφήγημα της μουσικής και το μουσικό κουτί του NLP

 

 

Το NLP δεν είναι κάτι αφηρημένο, ούτε ασαφές εμπίπτον πολλών ερμηνειών. Η υπόθεση μοιάζει με ένα καλογραμμένο μουσικό κομμάτι.

Χρησιμοποιώντας μια παγκόσμια γλώσσα, τη μουσική, ένας δημιουργός αφηγείται κάτι. Αυτή η λυρική αφήγηση, περνά μέσα από τις αισθήσεις μας από κάποια φίλτρα και ταξιδεύει μέχρι να συναντήσει κάποια συναισθήματα, να σκουντήξει κάποιες εμπειρίες και να μας εναρμονίσει μέσω ταύτισης με αυτό, που ακούμε.

Αν νιώσουμε σύμπλευση, το ακούμε, το τραγουδάμε, το χορεύουμε. Ενεργοποιούμε νου και σώμα. Εστιάζουμε σε αυτά που θεωρούμε πως μας λέει, στα νοήματα που θεωρούμε πως μας αφήνει. Ακόμη κι αν ο καλλιτέχνης είχε άλλα στο δικό του νου όταν συνέθετε αυτό το κομμάτι, εμάς ελάχιστα μας απασχολεί αφού το έχουμε κάνει δικό μας και φωτίζουμε μόνο ότι μας αφορά.

Και μεταξύ μας, αυτό είναι τέχνη, μια ιστορία να εμπνέει χίλιες άλλες. Οι λειτουργίες ωστόσο που είναι ενεργές στον εγκέφαλό μας, τεχνικά είναι ακριβώς οι ίδιες.

Τα «δωμάτια» που φωτίζονται και στα οποία παρατηρείται κινητικότητα και δράση είναι ίδια, ανεξάρτητα με το γεγονός ερέθισμα σε κάθε άνθρωπο.

Άλλος θα ακούσει ένα χορευτικό κομμάτι και θα τον σηκώσει ο ρυθμός να χορέψει και κάποιος άλλος θα καθηλωθεί από το ρυθμό διότι του θύμισε κάτι δυσάρεστο για κείνον.

Μια μουσική επιλογή μπορεί να είναι ευχάριστης ή δυσάρεστης φόρτισης, να συνδέεται με διαφορετικές εμπειρίες για καθένα μας και να εκκινεί διαφορετικές συμπεριφορές μα το άκουσμά της, οι οποίες εκτελούνται με διαφορετικό τρόπο για διαφορετικό λόγο.

Τη μουσική, επιλέγει ο Cardone στο βιβλίο του σαν ένα εξαιρετικό metaphor, μια συναρπαστική αλληγορία για να περιγράψει το σύστημα NLP και μάλιστα εμπνέοντας στον άνθρωπο αυτά που αποτελούν το DNA του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού.

Αποτυπώνοντας δικές του διαδρομές σκέψεων παρατήρησε πως η μουσική επιδρά σε κάθε τύπο, σε κάθε πρωτεύον κατώφλι αντιληπτικότητας ενεργοποιώντας συνειρμικά κι όλα τα άλλα.

Χαρακτηριστικά λέει:
«Όταν ο Bono, πιάνει το μικρόφωνο και τραγουδά ένα τραγούδι σε ένα live των U2 με 25.000 άτομα, καθένας από αυτούς του το τραγουδά πίσω για 25.000 διαφορετικούς λόγους.»

 

Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου PhD
NLP Master Trainer
Με ευχαριστίες στην ευαισθησία και την ευρηματικότητα του φίλου και συνεργάτη Michele Cardone από την Ιταλία για την ιδέα της μουσικής για να αφηγηθεί το NLP.