Blog, Events, Γνώμες & Απόψεις

Socrates goes to Paris…

HEC PARIs

Καλεσμένη από το παγκοσμίου φήμης Business_School στο Πανεπιστήμιο HEC Paris. στο πλαίσιο του EXECUTIVE PROGRAM: Global Executive Coaching, η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, μίλησε σε ένα διεθνές κοινό φοιτητών για τις εφαρμογές της Σωκρατικής Μεθόδου στο σύγχρονο οπλαστάσιο των τεχνικών του Executive Coaching.

Με μια αναδρομή στο φιλοσοφικό παρελθόν της Ελλάδας, ένωσε με μια χωροχρονική γέφυρα την εμφάνιση της Μαιευτικής Μεθόδου της αρχαιότητας με τις σύγχρονες τεχνικές του Executive Coaching τελευταίας γενιάς.

HEC PARIs

Μια σειρά από γέφυρες δείχνουν να ξεκινούν από το μακρινό ή λιγότερο μακρινό παρελθόν, καθώς Σοφοί Ερευνητές, Φιλόσοφοι και Μελετητές της εποχής, έχοντας παρατηρήσει το ανθρώπινο σκέπτεσθαι και φέρεσθαι ανέπτυξαν διάφορες προσεγγίσεις και μεθόδους για την πρόοδο της κριτικής σκέψης και της διερεύνησης νέων προσεγγίσεων, τις οποίες οι σύγχρονες Επιστήμες του Νου, των Νευροεπιστημών πρωτοστατούντων, ανέπτυξαν ακόμη περισσότερο, επαληθεύοντας με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας την ορθότητά τους.

Η Μαιευτική ή Διαλεκτική Μέθοδος του Σωκράτη, αποδείχθηκε πως οδηγεί στην ενδυνάμωση της Κριτικής Σκέψης, ανοίγοντας τον υποδοχέα τρόπον τινά στο μυαλό μας, που έχει χωρέσει και παραμετροποιήσει μια πληροφορία για να μπορέσει να χωρέσει κι άλλες που ως εκείνη τη στιγμή δεν είχε αντιληφθεί ή αξιοποιήσει.

Η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου μιλώντας σε Πανεπιστημιακούς αλλά και Επιχειρηματίες, Στελέχη Εταιριών και Ερευνητές, εκπροσώπησε την ελληνική επιστημονική κοινότητα στο πεδίο του Παγκόσμιου Executive Coaching, υπό τo πρίσμα της εξειδίκευσης που προσφέρει το σύστημα NLP, αφήνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα Ελληνικότητας και Διεθνισμού.

Σήμερα, στις τεχνικές του αποκαλούμενου μέλλοντος, η Σωκρατική Μέθοδος, πιο επίκαιρη από ποτέ, τονίζει την απαράμιλλη καινοτομία του Έλληνα Φιλοσόφου, καθώς αναμφισβήτητα στο πέρασμα των αιώνων, έχει αποδείξει πως ευνοεί την ορθή σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργία νέων ιδεών, την αλίευση γνωσιακού υλικού καθώς και τον εντοπισμό πεποιθήσεων, πιστεύω ή και στερεοτύπων με εξαιρετικό κέρδος στην ποιότητα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Σε συνέχεια της οι τεχνικές του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού σε πρωτόκολλο Coaching, είναι εμπλουτισμένες με Meta-questions, ερωτήσεις δηλαδή πέρα από το προφανές ή το αναμενόμενο, οι οποίες είναι δομημένες με τρόπο που όχι μόνο δίνουν ακριβές πληροφοριακό υλικό στον Coach, αλλά παράλληλα προάγουν την κυριολεξία της Ελεύθερης Σκέψης για τον Coachee/mentee και σπάζουν στεγανά που συχνά συναντώνται ακόμη και σε αυστηρά business περιβάλλοντα.

Στο πλαίσιο των ανοιχτών συζητήσεων στις Πανεπιστημιακές Αίθουσες του HEC Paris, καθώς και των διαλέξεων από Διεθνείς Εισηγητές, οδηγηθήκαμε στη διαπίστωση πως το Next Generation Executive Coaching είναι το Integrative Coaching. Πρόκειται για τον απόλυτο συγκερασμό, της εξειδίκευσης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της έντεχνης δεξιότητας στην εφαρμογή διάφορων και διαφορετικών προσεγγίσεων. Πέρα από τις παρωχημένες θεωρήσεις που συχνά φωλιάζουν αυθαίρετα περιφερειακά του όρου Coaching ,διεθνώς κι όχι μόνο στα ελληνικά πεπραγμένα, η διαφορά που κάνει τη διαφορά σε Game Changers Leadership Coaches είναι το αποκαλούμενο «inclusive scope» του ρεπερτορίου τους, που τους κάνει διακριτά αποτελεσματικούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας Executive Coach, με βάση επιστημονική τεκμηρίωση, γνώση εξειδικευμένων συστημάτων τεχνικών, σχεδιάζει τη Συνολική αντιμετώπιση του κάθε coachee/mentee, και συνυφαίνει με δεξιότητα και εμπειρία την επιλογή της κατάλληλης προσέγγισης για να διαχειριστεί με αρτιότητα και δημιουργικότητα την κάθε περίπτωση.

Το αναμφισβήτητο συμπέρασμα των ημερών εκπαίδευσης στο HEC Paris για το Executive Coaching, είναι πως όχι μόνο είναι από επιθυμητό μέχρι αναγκαίο κατά περίπτωση στα εταιρικά περιβάλλοντα και στα στελέχη τους, αλλά και πως πλέον είναι στοίχημα για δυνατούς λύτες, με πληθώρα γνώσεων και ρηξικέλευθη προσέγγιση, πέρα από τα χιλιοειπωμένα συνταγολόγια.

Η παρουσία της Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου στο HEC Paris, εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία ανάμεσα σε κείνη, το Πανεπιστήμιο και την Επιστημονική του Κοινότητα καθώς και τη Synolic και την nlpgreece, με πολλές ακόμη εισηγήσεις στην ατζέντα που θα ακολουθήσουν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρακτηριστικό της επιστημονικής εξειδίκευσης στο Executive Coaching, είχαν οι ειδικές εισηγήσεις Καθηγητών σε θέματα που δείχνουν περιφερειακά ίσως του πυρήνα του corporate περιβάλλοντος μα που διαμορφώνουν συμπεριφορές που επιδρούν καταλυτικά στην υπόσταση των Στελεχών και στο Ρόλο τους μέσα στον επαγγελματικό τους χώρο. Μεγάλη απήχηση συγκέντρωσαν οι εισηγήσεις της Sara Pongiluppi, η οποία έχει μελετήσει σε βάθος τον τρόπο που το νέο Ψηφιακό φέρεσθαι έχει αναμορφώσει το συμπεριφορικό, αφού ερεύνησε τον τρόπο που τα έξυπνα τηλέφωνα της εποχής μας, έχουν έξυπνα ή μη αλλάξει το πως ζούμε, σκεφτόμαστε κι εργαζόμαστε.

Η πολύ δημιουργική, πρωτότυπη κι επιστημονικά άρτια προσέγγισή της οδήγησε και στη σύνθεση ενός sold-out webminar με τίτλο «Dis-Connect Conversations: Walking Coaching on the Relationship with your Smartphone»

Με βάση την παραδοχή πως πια μοιραζόμαστε και τις πιο μοίχιες πληροφορίες με τους ψηφιακούς μας φίλους αλλά παράλληλα αρνούμαστε να βάλουμε σε ένα πλαίσιο τη σχέση μας με το κινητό μας, έθεσε ερωτήματα για το πόσο πιο επικοινωνιακοί έχουμε γίνει, πόσο πιο παραγωγικοί ή δημιουργικοί με τόσα τεχνολογικά βοηθήματα και εν τέλει πόσο είμαστε οι εαυτοί μας.

Η ίδια γνωρίζοντας τη σημασία που έχει η Σωματική Σύνταξη στο Νευρικό μας σύστημα και πως συνδέεται κάθε σωματική μας έκφραση με το Νου και τα Συναισθήματα, διοργάνωσε πρόσφατα ένα «περιπατητικό» coaching session στο Πάρκο του Βερολίνου για να γίνει reboot το ανθρώπινο και σωματικό λογισμικό έτοιμο να δεχτεί κάθε γνωστικό update και να το «τρέξει» αποτελεσματικά και αξιόπιστα.

Η Sara Pongiluppi είναι Certified Coach & Digital Balance Designer και μπαίνει με περιέργεια και ανατρεπτικές ιδέες στην οικογένεια Διεθνών Συνεργατών της nlpgreece και της Synolic.