Blog, NLP tips

Τι συμβαίνει με το NLP;

nlp brain puzzle

Τι πρέπει να γνωρίζω και να διερευνήσω πριν αποφασίσω να παρακολουθήσω ένα πρόγραμμα; Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση προγραμμάτων τα οποία κάνουν αναφορά στα τρία γράμματα – NLP Νeuro Linguistic Programming – και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνικές του, για προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική διάκριση. Το NLP είναι αποτέλεσμα της συνεχούς αναζήτησης των ανθρώπων για τρόπους να χειρίζονται ακόμη καλύτερα καταστάσεις που τους απασχολούν, να αλλάξουν πράγματα, να πραγματοποιήσουν και να εκπληρώσουν κάποια άλλα.

Υπάρχουν διάφορα προγράμματα NLP που προσφέρονται στην αγορά από ειδικούς. Εισαγωγικά τα οποία στοχεύουν στην σωστή ενημέρωση και εξοικείωση των ενδιαφερομένων με τη συλλογιστική του NLP. Εξειδικευμένα προγράμματα με επιλεγμένες τεχνικές του NLP που δίνουν έμφαση σε ένα συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Αν κάποιος επιθυμεί να μελετήσει σε βάθος το NLP , υπάρχουν τα προγράμματα Certification που στοχεύουν στην ολοκληρωμένη εκμάθηση του συστήματος. Σ αυτή την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι επενδύουν σε χρόνο και χρήμα και μαθαίνουν πως μπορούν να το συνδυάσουν οι ίδιοι στην πλατφόρμα της επαγγελματικής ενασχόλησής τους καθώς και άδεια να εφαρμόζουν τις τεχνικές, και να μπορούν να το αξιοποιούν στους τομείς της κοινωνικής και προσωπικής ζωής τους.

Τα προγράμματα ολοκληρωμένης εκμάθησης όλων των τεχνικών και εφαρμογών είναι μια απαιτητική εμπειρία και από την πλευρά του ενδιαφερομένου και από την πλευρά των nlp trainers. Η επένδυση δε σε χρήμα είναι μια ουκ ευκαταφρόνητη υπόθεση. Και δεν υπάρχει χειρότερη εμπειρία από το να μπεις σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και να συνειδητοποιήσεις ότι δεν κάλυψε αυτό που ήθελε.

Για αυτό το λόγο έχουμε συγκεντρώσει πληροφορίες απαραίτητες και σημεία κλειδιά, που χρειάζεται να γνωρίζουν, όσοι αποφασίσουν να προχωρήσουν με αυτή την επένδυση για τον εαυτό τους και σε χρήμα και σε χρόνο και να κάνουν την πιο σωστή και στοχευόμενη επιλογή, ώστε να καλύπτει τις προσδοκίες και τις ανάγκες τους.

1) Τι διάρκεια έχει ένα πρόγραμμα Certification; Η κλασσική χρονική διάρκεια ενός Certification προγράμματος είναι 120 ώρες ακαδημαϊκής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης. Κατά γενική ομολογία έμπειρων Licensed NLP Trainers το syllabus και οι τεχνικές που εξετάζονται σε ένα πρόγραμμα Practitioner Certification είναι ήδη πολλές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί η ύλη σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε βαθμό που να επιτρέπει στους μετέχοντες να εξασκήσουν τις τεχνικές, να φέρουν feedback, ερωτήσεις, σχόλια και παρατηρήσεις, να συζητήσουν κάποιες εμπειρίες τους, να διερευνήσουν την πρακτική πλευρά και την εφαρμογή στην πράξη αυτών των τεχνικών και ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής. Όλα αυτά τα στάδια είναι απαραίτητα στην εμπέδωση και αφομοίωση της ύλης. Το να ακούσει κάποιος ένα χαρισματικό trainer και να παρακολουθήσει κάποιον να παρουσιάζει με δεξιοτεχνία και να επιδεικνύει τις τεχνικές δεν είναι αρκετό στοιχείο στην εκμάθηση. Το θέμα είναι πως ο εκπαιδευόμενος μπορεί κι εκείνος να εντρυφήσει γρήγορα στις ικανότητες αυτές.

2) Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός μετεχόντων σε μία τάξη; Η συνεχής ροή feedback για την εξάσκηση κα εμπέδωση των τεχνικών συμβάλει στην απόκτηση των δεξιοτήτων στο NLP. Μπορεί κάποιος να βρει σε μια αίθουσα από 50 έως 100 μετέχοντες. Για το feedback και την εξατομικευμένη συμβούλευση σ ‘ αυτές τις περιπτώσεις επιστρατεύονται assistants, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει προηγούμενα προγράμματα certification και έχουν έτσι την ευκαιρία να κάνουν την εξάσκησή τους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί κάποιος να μπει σε μια αίθουσα με 15 βαριά 25 άτομα όπου τόσο οι εκπαιδευόμενοι όσο και οι assistants που κάνουν την άσκησή τους έχουν τη δυνατότητα εξατομικευμένης συμβούλευσης από τον η τους έμπειρους NLP trainers. Σε πολλές δε περιπτώσεις παρατηρείται ότι δεν προσφέρεται εύκολα η δυνατότητα χρόνου στον κόσμο να διαφωνήσει, να κριτικάρει, να αμφισβητήσει, να προκαλέσει κουβέντα δημιουργική που θα τον βοηθήσει να καταλήξει σε κατασταλαγμένη γνώση. Επίσης πολλοί άπειροι trainers απεχθάνονται τις ερωτήσεις – το οποίο θεωρείται το πιο σημαντικό κομμάτι μιας εκπαίδευσης -ή δεν είναι σωστά εκπαιδευμένοι στο να δίνουν απαντήσεις και αποφεύγουν η παραπλέουν το κεφάλαιο αυτό των ερωτήσεων έχοντας ένα πιεσμένο πρόγραμμα ύλης και χρόνου που πρέπει να προχωρήσουν.

3) Τι κατάρτιση διαθέτουν οι trainers; Πως υποστηρίζουν το NLP; Τι τυπικά προσόντα διαθέτουν συναφή προς το αντικείμενο ενασχόλησης τους και εφαρμογής των τεχνικών NLP; Πόσο έμπειροι είναι στο θέμα ενασχόλησης για το οποίο ενδιαφέρεστε να εφαρμόσετε το NLP; Μέχρι πριν κάποια χρόνια το να περάσει κάποιος από τα επίπεδα εκμάθησης του NLP για να γίνει licensed trainer εμπεριείχε ένα κύκλο εκπαιδεύσεων Practitioner, Master Practitioner, Trainer μαζί με συνεχείς παρακολουθήσεις ως trainee. Το NLP έχει υποστεί και την κριτική και δικαίως, καθότι τόσο το εύρος των εφαρμογών όσο και η επιλογή και χρήση των τεχνικών από διαφόρους σε διάφορους κλάδους διαφέρουν. Οι επιστημονικές κοινότητες εξετάζοντας και διερευνώντας βοηθούν στο να αντληθούν συμπεράσματα από την μελέτη και εφαρμογή και ήδη το υιοθετούν και το εντάσσουν σε αξιόπιστα συστήματα, εφόσον χρησιμοποιείται και εφαρμόζεται από ανθρώπους με την ανάλογη γνώση και υπόβαθρο για την εκάστοτε περίπτωση και κλάδο εφαρμογής.

4) Τι γίνεται με τις διαλέξεις, τα οπτικοακουστικά μέσα και τα βιβλία; Το να μάθει κάποιος να οδηγεί αυτοκίνητο ακούγοντας διαλέξεις ή χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα ή διαβάζοντας βιβλία μπορεί να είναι αρκετό. Πόσο πολύ προϋποθέτει ότι θα αποκτήσει τις απαιτούμενες δεξιότητες και επάρκεια;
Όταν κάποιος σκάφτεται να επενδύσει, ξεκινώντας με το NLP Practitioner Certification Θα πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς επιδιώκει κα για ποιο λόγο θέλει αυτή την εις βάθος γνώση. Θέλει να πάρει ένα χαρτί η χαρτιά , θέλει γνώση και πρακτική εφαρμογή που να μπορεί να αξιοποιήσει άμεσα στην καθημερινή προσωπική και επαγγελματική ζωή του έχοντας αυτό το χαρτί; Κατάρτιση και δοκιμή στην τάξη μαζί με άσκηση, συζήτηση, συνεχές feedback, παίρνουν περισσότερο χρόνο αλλά διασφαλίζουν καλύτερο το αποτέλεσμα στη επένδυση.

5) Πριν 40 χρόνια to NLP ξεκίνησε μελετώντας συμπεριφορές διάσημων θεραπευτών και την αποτελεσματικότητα που είχαν στη δουλειά τους. Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως το γεγονός ότι πολλά προγράμματα NLP βασίζουν το syllabus τους σε τεχνικές θεραπείας , ύπνωσης κλπ. Και αυτό είναι μια χαρά αν αυτό που επιδιώκει κάποιος αφορά σε αυτά τα θέματα. Δεν είναι όμως αποτελεσματικό για κάποιον που θέλει να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει το NLP στην καθημερινή του προσωπική και κοινωνική ζωή και στην επαγγελματική του ενασχόληση. Σ αυτή την περίπτωση χρειάζεται να αναζητήσει εφαρμογές και πρακτικές των τεχνικών του NLP που να περιλαμβάνουν πρωτόκολλα πέρα από τη θεραπεία και την ύπνωση.

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα σημεία δεν είναι αμερόληπτα. Και δεν είναι αμερόληπτα με την έννοια ότι αποτελούν μια άποψη και προσωπικά πιστεύω. Κα τα πιστεύω δεν είναι αλήθεια, απλά είναι μια οπτική γωνία η οποία τεκμηριώνεται συνεχώς μέσα από την καθημερινή τριβή και πείρα με τους ανθρώπους, τις απορίες τους , τις αναζητήσεις τους, τις μελέτες μας. Κύριο μέλημα μας όλων μας, ως υπεύθυνοι φορείς του NLP, είναι να ενθαρρύνουμε με σοβαρότητα και ακεραιότητα τους ενδιαφερόμενους να είναι πραγματικά σκεπτικιστές και να ρίχνουν μια πιο κριτική ματιά στο υλικό και στην πληροφορία που τους παρέχεται.

Η τελική απόφαση στο που και πως επιλέγουν να επενδύουν το χρόνο τους και τα λεφτά τους και να καλύψουν τις προσδοκίες τους και τις ανάγκες τους έγκειται στους ενδιαφερόμενους και είναι συνυφασμένη με το τι επιδιώκει ο καθένας και σε τι οφέλη αποσκοπεί.