Blog, Γνώμες & Απόψεις, Πιστοποιήσεις & Υπηρεσίες

Τα βήματα για να δρομολογήσουμε και να διασφαλίσουμε την επίτευξη των σχεδίων μας και των στόχων μας #2

Ξεφυλλίζοντας ένα δώρο μου το βιβλίο του David Swartz “the Magic of Thinking Big”, το μάτι μου στάθηκε σε φράσεις χαρακτηριστικές αυτής της θεματολογίας όπως «Ο βαθμός της επιτυχίας είναι και συνάρτηση της διάστασης της σκέψης και της ευρύτητας του νου», «ο βαθμός της επίτευξης ενός στόχου εξαρτάται από τη διάσταση του μεγαλείου που προσδίδουμε στο στόχο».
Αναγνωρίζοντας ότι ίσως τέτοιες εκφράσεις χωρίς καμμιά άλλη επεξήγηση μπορεί να κάνει κάποιους ακόμη πιο σκεπτικιστές, ήρθε στο νου μου ο Richard Bandler εν δράσει, όπου παρακολουθούσα τον τρόπο που φρόντιζε στα προγράμματά του να αποσαφηνίζει, απευθυνόμενος στο ακροατήριο: «Θα ήθελε κάποιος να μου πει για κάτι που ήθελε πολύ, το απέκτησε πρόσφατα και είναι πολύ χαρούμενος για αυτό!».

«To νέο μου αυτοκίνητο», ήταν μια από τις απαντήσεις. Στη συνέχεια ο Bandler προχωρά στη δεύτερη ερώτηση.
«Για ποιο λόγο αυτό το αυτοκίνητο είναι τόσο σημαντικό για σας που σας κάνει χαρούμενο».
«Πάντα ήθελα να οδηγήσω ένα τέτοιο αυτοκίνητο». Και τι σας προσφέρει το γεγονός ότι οδηγείτε πια το αυτοκίνητο που πάντα θέλατε»
«Νιώθω όμορφα, άνετα.».

Επαναλαμβάνοντας την ερώτηση κάμποσες φορές κατέληγε σε εκφράσεις όπως « Νιώθω ότι τα κατάφερα» « ότι μετράω» κλπ.
Συνεχίζοντας με το δεύτερο μέρος της σειράς άρθρων με θέμα «Τα βήματα για να δρομολογήσουμε και να διασφαλίσουμε την επίτευξη των σχεδίων μας και των στόχων μας», μπορείτε να σκεφτείτε ένας από τους στόχους σας ή τις επιθυμίες σας όπως για παράδειγμα,
>  Να κάνω τη δουλειά που μ αρέσει
>  Να κάνω ταξίδια
>  Να πάρω το ρολόι που ονειρεύομαι
>  Να γράψω ένα βιβλίο
>  Να αποκτήσω το δικό μου σπίτι
>  Να αναπτύξω δεξιοτεχνία στο ….
Και συνεχίστε κάνοντας την εξής ερώτηση.
«Για ποιο λόγο είναι σημαντικό» αυτό που θέλετε. Η τι έχει να σας δώσει/ να σας προσφέρει αυτό που θέλετε;

Θα διαπιστώσετε ξεκινώντας να απαντάτε σ αυτή την ερώτηση ότι αρχίζετε να κινείστε προς μία περιοχή όπου μπορείτε να ανακαλύψετε ένα βαθύτερο σκοπό για τον οποίο κάποιος θέλει αυτό που θέλει και ίσως παράλληλα θα θέλατε να διαπιστώσετε και πως διαφορετικά μπορεί να αισθάνεστε ή τι αλλάζει μέσα σας κάνοντας αυτή τη νοητική διαδρομή.

Μπορείτε να επαναλάβετε την ερώτηση πολλές φορές. Δηλαδή σκεφτείτε την απάντηση που δώσατε και συνεχίστε επαναλαμβάνοντας την ίδια ερώτηση.

Οσες περισσότερες φορές κάνετε αυτή την ερώτηση – ή κάποια παραπλήσια όπως στο παράδειγμα πιο πάνω – στις απαντήσεις που δίνετε, τόσο πολύ μπορεί να διαπιστώσετε ότι διεισδύετε στα κίνητρά σας ή στην κινητήρια δύναμη ή στην αιτία που σας παρακινεί να θέλετε να κάνετε αυτό που θέλετε.
«Να αναπτύξω δεξιοτεχνία στο ….»
«Για ποιο λόγο είναι σημαντικό; »
Θα χειρίζομαι καλύτερα τα πράγματα με άνεση και ευελιξία κινήσεων».
«Και τι σημαίνει για σας να χειρίζεστε καλύτερα τα πράγματα και να έχετε άνεση κινήσεων και ευελιξία;»
«Αυτοπεποίθηση ότι τα καταφέρνω».
«Και τι σας προσφέρει η αυτοπεποίθηση ότι τα καταφέρνετε;»

Θα νιώθω καλύτερα μέσα μου. Ηρεμία και ποιότητα σκέψης.
Παρατηρούμε και με αυτή τη συλλογιστική ότι τα σχέδια, οι επιθυμίες ή οι στόχοι αποκτούν μεγαλύτερο νόημα, συνδέονται με λόγους πράγμα το οποίο μπορεί να προσδώσει στο στόχο μια χροιά «μεγαλείου» σε σημείο που ακόμη κι αν φαίνεται αδιανόητο, αδύνατο, απίθανο, να εξακολουθεί μέσα μας σαν φλόγα να καίει και να δίνει πνοή, έμπνευση και ενέργεια.
Παράλληλα δε και συγκεντρώνοντας κάποιος μια τέτοια πληροφόρηση για το «για ποιο λόγο είναι σημαντικό» μπορεί να διαπιστώσει ότι μπορεί να χρειάζεται να κάνει προσαρμογές στον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί αναφορικά στο στόχο του, στην επιθυμία του στο τι θέλει να κάνει.

Σημεία ανακεφαλαίωσης
• Σχέδια, επιθυμίες στόχοι μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο νόημα, όταν συνδεθούν με κίνητρα πιο βαθιά και πιο δυνατά.
• Η ερώτηση είναι πως γίνεται εφικτό και για ποιο λόγο.
• Ενας από τους τρόπους είναι, σκεφτόμενοι το τι θέλουμε ποιος είναι ο στόχος η τα σχέδια μας , να συνεχίσουμε να κάνουμε ερωτήσεις όπως; «Για ποιο λόγο είναι σημαντικό» αυτό που θέλουμε.
• Μα αυτό τον τρόπο προσδίδουμε θα μπορούσαμε να πούμε στους στόχους και στα σχέδια μια χροιά «μεγαλείου» σε σημείο που να καίει μέσα μας σαν φλόγα και να δίνει πνοή, έμπνευση και ενέργεια.
• Για όσους ήδη όσους έχουν μελετήσει μαζί μας, γνωρίζουν το σύστημα NLP, και θα ήθελαν μια αναφορά υπενθύμισης της πρακτικής, το σκεπτικό βασίζεται στην τεχνική «hierarchy of ideas». H τεχνική όπως κι όλες οι άλλες τεχνικές αναλύονται σε όλο το εύρος των εφαρμογών τους στο πρόγραμμα NLP Practitioner Certification το οποίο φέτος ξεκινά στις 18 Μαρτίου 2011 και ολοκληρώνεται στις 8 Ιουνίου 2011.

Σημείωση: Τα περιεχόμενο των απαντήσεων στα παραδείγματα είναι ενδεικτικό και στοχεύει μόνο στην παρουσίαση του τρόπου επεξεργασίας της άσκησης. Οι απαντήσεις ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με τις ανάγκες, τις πεποιθήσεις, τις αξίες τους.

Aλεξάνδρα Γ. Ευθυμιάδου
Copyright© 2010, nlpingreece®
All Rights Reserved