Κάποια χρόνια πριν, ένας από τους μέντορές μου είχε χρησιμοποιήσει την έκφραση «παραδόσου στην επίτευξη του στόχου σου».
Σκεφτόμενη αυτή του την τοποθέτηση, διείσδυσα σε τακτικές και τεχνικές ώστε να μπορέσω να το καταλάβω, να το ενστερνιστώ και να το υιοθετήσω σαν τρόπο σκέψης και με απώτερο σκοπό να μπορώ να το στηρίξω μιλώντας για αυτή την ιδέα σε άλλους.
Στο πρώτο άρθρο της σειράς, αναλύοντας το πρώτο βήμα για την επίτευξη ενός στόχου μιλήσαμε ότι ο τρόπος που επεξεργάζεται το μυαλό μας την γλώσσα την οποία χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και αυτό που θέλουμε είναι ο εξής. Δημιουργείται μια εσωτερική αναπαράσταση / εν-τύπωση του τι λέμε ότι θέλουμε, ώστε να αρχίσει να αποκτά νόημα και να οργανώσει και να μεθοδεύσει τις ανάλογες κινήσεις που καταλήγουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ετσι η έκφραση «δεν θέλω να αποτύχω» έχει διαφορετική απόδοση στο τρόπο που την επεξεργάζεται το μυαλό μας με την έκφραση «θέλω να πετύχω». Στην πρώτη περίπτωση το μυαλό θα πρέπει να καταλάβει πρώτα αναπαριστώντας εσωτερικά από τις μέχρι τώρα εμπειρίες που διαθέτει τη λέξη «αποτυχία» και στην άλλη την λέξη «επιτυχία».
Ένα επιπλέον βήμα είναι να σκεφτούμε: «Αν ο στόχος είχε επιτευχθεί από πού θα το διαπίστωνα και θα το καταλάβαινα; θα ήταν κάτι που θα έβλεπα, κάτι μέσα μου που θα ένιωθα, κάτι που θα έλεγα , κάτι που θα άκουγα;»
Απαντώντας αυτή την ερώτηση διασκευάζουμε έναν οποιονδήποτε στόχο στη γλώσσα με την οποία σκέφτεται το μυαλό και η οποία γλώσσα συνδέεται άμεσα με τις αισθήσεις μας. Για παράδειγμα αν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει το σπίτι των ονείρων του, για το μυαλό ο στόχος αυτός αποκτά νόημα αν έχει μια εικόνα – από πολύ συγκεκριμένη σχετικά με αυτό το στόχο ως και πολύ αμυδρή – ή μπορεί να περιγράψει τι ακούει ή τι σκέφτεται ή λέει μέσα του ζώντας την ιδέα του σπιτιού η οποία μπορεί να συνοδεύεται κι από κάποιο συναίσθημα. Μπορεί επίσης να είναι κάποια μυρουδιά ή γεύση που επίσης να αφήνει η αίσθηση της απόκτησης του.
Και οι απαντήσεις αυτές – είτε μεμονωμένες ή σε συνδυασμό – μπορεί να κάνουν το στόχο ακόμη πιο δελεαστικό όταν δοκιμάσουμε να τις εκφράσουμε σε ενεστώτα χρόνο. Όπως δηλαδή θα ήταν να ζει κάποιος αυτή την εμπειρία σαν να συμβαίνει τώρα έχοντας φέρει το μέλλον στο παρόν.
Ο λόγος είναι για να «λουστεί» όλο το σύστημα και η νευροφυσιολογία μας με αυτή την ιδέα, σε σημείο που η σκέψη αυτή να ενσταλαχτεί και να εδραιωθεί στο μυαλό με τρόπο που ο στόχος παραδίδεται στη σκέψη που δίνει την ώθηση και συμπαρασύρει όλες τις ενέργειες, τις συμπεριφορές δρομολογώντας την επίτευξή του.
Στο πρόγραμμα μας NLP Practitioner Certification όπου αναλύουμε σε βάθος αυτές τις τεχνικές, ένας άλλος τρόπος που ρωτάμε είναι: «Αν ήταν απόψε να γίνει ένα θαύμα σχετικά με ένα στόχο σας, από πού θα το συνειδητοποιούσατε ότι έχει γίνει, (τι θα ήταν αυτό που θα βλέπατε, θα λέγατε ή θα ακούγατε , θα αισθανόσασταν) ή τι είναι αυτό που θα σας έπειθε ότι έχει συμβεί;»
Περιγράψτε την εμπειρία σε ενεστώτα χρόνο και διαπιστώστε πως επιδρά μέσα σας σε σχέση με μια περιγραφή σε μέλλοντα χρόνο.
Σημεία Ανακεφαλαίωσης
«Από πού θα καταλάβαινα και πως θα διαπίστωνα ότι έχω πετύχει αυτό που θέλω / το στόχο μου; θα ήταν κάτι που θα έβλεπα, κάτι μέσα μου που θα ένιωθα, κάτι που θα έλεγα , κάτι που θα άκουγα;»
Απαντώντας αυτή την ερώτηση διασκευάζουμε έναν οποιονδήποτε στόχο στη γλώσσα με την οποία σκέφτεται το μυαλό και η οποία συνδέεται άμεσα με τις αισθήσεις (όραση, ακοή, αίσθηση, γεύση, οσμή)
Μ αυτό τον τρόπο ο στόχος εντυπώνεται στη σκέψη μας , ενσταλάζεται στη νευροφυσιολογία μας και εδραιώνεται και ενσωματώνεται στις ενέργειες μας.
Aλεξάνδρα Γ. Ευθυμιάδου
Copyright© 2011, nlpingreece®