Blog, NLP tips, Γνώμες & Απόψεις, Επαγγελματική Διάκριση, Πιστοποιήσεις & Υπηρεσίες, Προσωπική Ανάπτυξη

οι 4 + 3 Μύθοι της Ύπνωσης

Η κατάσταση της βαθιάς απορρόφησης ή ύπνωσης αποτελεί μια φυσική ανθρώπινη ικανότητα, καθώς όλοι έχουμε τη δυνατότητα να εισέλθουμε σε μια κατάσταση εσωτερικής συγκέντρωσης. Επειδή όμως πολλά έχουν ειπωθεί για την ύπνωση και ορισμένα από αυτά ενδέχεται να έχουν παρεξηγηθεί, ας ξεκαθαρίσουμε τι δεν είναι ύπνωση, παραθέτοντας κάποιους από τους πιο κοινούς μύθους.

Μύθος #1 – Η ύπνωση είναι το ίδιο με τον ύπνο.
Με τα μάτια κλειστά και το σώμα χαλαρό, ένα υπνωτισμένο άτομο μπορεί να μοιάζει ότι κοιμάται. Ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια καθώς όταν ένας άνθρωπος κοιμάται, ίσως να νιώθει ότι δεν έχει συνείδηση του περιβάλλοντός του και δεν αντιδράει σε αυτό. Όμως όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπνωσης, είμαστε σε θέση και να ακούμε και να σκεφτόμαστε και να απαντάμε.
Παρά το γεγονός ότι το σώμα μας είναι πολύ χαλαρό, το μυαλό μας είναι στην πραγματικότητα περισσότερο σε εγρήγορση απ ‘ότι συνήθως, σε μια κατάσταση εσωτερικής συγκέντρωσης και με πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας.
Δεν υπάρχει καμία απώλεια της συνείδησης και μπορούμε να έχουμε πλήρη έλεγχο των απαντήσεών μας και του επίπεδο της συμμετοχής μας στη διαδικασία.
Ο κάθε άνθρωπος βιώνει την ύπνωση διαφορετικά. Άλλοι νιώθουν πιο ανάλαφρα, άλλοι πάλι νιώθουν ζεστασιά, κλπ. Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουν ένα αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης και εσωτερικής απορρόφησης. Συνήθως κατά τη διάρκεια της ύπνωσης νιώθουμε ότι το σώμα μας κοιμάται, ενώ το μυαλό μας είναι εντελώς ξύπνιο και σε εγρήγορση.

Μύθος #2 – Κατά την ύπνωση μπορεί να αποκαλύψω μυστικά και να κάνω πράγματα που δεν θέλω.
Δεν είναι αλήθεια ότι κατά την ύπνωση δεν έχουμε ελεύθερη βούληση. Αντιθέτως έχουμε πλήρη έλεγχο των πράξεων μας και των όσων λέμε.
Η ύπνωση είναι μια κατάσταση εσωτερικής συγκέντρωσης και εστιασμένης προσοχής. Εμείς οι ίδιοι χαλαρώνουμε στο σημείο να εισέλθουμε στην κατάσταση που ονομάζουμε ως ύπνωση εάν το επιθυμούμε, εξού και η τεχνική αυτο-ύπνωσης. Η ύπνωση είναι δυνατή μόνο εάν υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε εμάς και στον άνθρωπο που έχει τον ρόλο του υπνωτιστή.
Ο κάθε άνθρωπος αποφασίζει ανά πάσα στιγμή εάν θα επιτρέψει στον εαυτό του/της να εισέλθει σε κατάσταση ύπνωσης. Χωρίς τη συγκατάθεσή μας, απλά δεν μπορεί να συμβεί. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εξέλθουμε από την ύπνωση όταν εμείς το θελήσουμε, καθώς δεν υπάρχει απώλεια συνείδησης.
Αυτός που έχει τον ρόλο του υπνωτιστή μας βοηθά και μας καθοδηγεί να χαλαρώσουμε πιο εύκολα και να συγκεντρωθούμε ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και προσυμφωνήσει. Ο υπνωτιστής δεν έχει καμία ιδιαίτερη δύναμη και δεν μπορεί λοιπόν να μας κάνει να πούμε ή να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε. Ο ρόλος του είναι να τροφοδοτεί το υποσυνείδητό μας με προσεκτικά διατυπωμένες θετικές προτάσεις για να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας. Εάν νιώθουμε άβολα με οποιαδήποτε από αυτές τις προτάσεις, το μυαλό μας θα τις απορρίψει αυτόματα σαν να μην τις είχε άκουσε καν.

Μύθος #3 – Η ύπνωση λειτουργεί μόνο σε ορισμένα άτομα.
Ενώ είναι αλήθεια ότι η ύπνωση μπορεί να έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένους ανθρώπους από ότι σε άλλους, όποιος επιθυμεί και θέλει να υπνωτιστεί μπορεί να υπνωτιστεί. Φυσικά, αυτό σημαίνει επίσης ότι αν δεν θέλει κάποιος να υπνωτιστεί, τότε δεν θα υπνωτιστεί. Κανείς δεν μπορεί να υπνωτιστεί παρά τη θέλησή του.
Το αν θα λειτουργήσει η ύπνωση εξαρτάται κυρίως από τα κίνητρα και τους στόχους του κάθε ανθρώπου, την προθυμία του και την ικανότητά του να συγκεντρωθεί, και το πόσο ανοιχτός είναι στα οφέλη της ύπνωσης. Ο καθένας που είναι ικανός να εστιάσει την προσοχή του και θέλει να συνεργαστεί με τον υπνωτιστή, μπορεί να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από μια ύπνωση.

Μύθος #4 – Μόνο ένα άτομο με ένα αδύναμο μυαλό μπορεί να υπνωτιστεί.
Η πεποίθηση αυτή προκύπτει από τη σύγχυση που υπάρχει μεταξύ του «υπνωτισμένου» και του αφελή ή άβουλου. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Η ύπνωση απαιτεί ευφυΐα και την ικανότητα συγκέντρωσης. Επίσης το να έχουμε ισχυρό κίνητρο και να θέλουμε να συνεργαστούμε με τον υπνωτιστή είναι απαραίτητα για την επιτυχία μιας ύπνωσης, τα οποία δεν επιτυγχάνονται εύκολα από έναν άνθρωπο άβουλο.
Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που συγκεντρώνονται εύκολα μπορούν να εισέλθουν σε μια κατάσταση ύπνωσης πιο εύκολα, πιο γρήγορα και βαθύτερα από ό, τι άλλοι.

Μύθος #5 – Μπορεί να κολλήσω σε κατάσταση ύπνωσης και να μην μπορώ να ξυπνήσω
Κανείς δεν μπορεί ποτέ να «κολλήσει» σε ύπνωση και δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Να θυμάστε ότι η ύπνωση είναι μια φυσική και φυσιολογική κατάσταση χαλάρωσης του οργανισμού, όπως π.χ. όταν ονειροπολούμε ή απορροφιόμαστε πλήρως από ένα βιβλίο ή από μια ταινία. Δεν είναι μια κατάσταση η οποία είναι ξένη προς εμάς. Φυσικά η ύπνωση είναι μια υποκειμενική εμπειρία και όλοι τη βιώνουμε με έναν διαφορετικό τρόπο.
Εάν είμαστε σε κατάσταση ύπνωσης και ο άνθρωπος που έχει τον ρόλο του υπνωτιστή σταματήσει να μας μιλάει, ο εαυτός μας θα μας τραβήξει έξω από την κατάσταση της ύπνωσης με ασφάλεια με έναν από δύο τρόπους: Είτε θα ανοίξουμε τα μάτια μας και θα έχουμε μια ωραία αίσθηση ανανέωσης, είτε το μυαλό μας θα μας οδηγήσει σε έναν ολιγόλεπτο ύπνο από τον οποίο θα ξυπνήσουμε ανανεωμένοι και σε εγρήγορση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την τεχνική της αυτο-ύπνωσης, καθώς ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ύπνωση ως γέφυρα σε φυσικό ύπνο.

Μύθος #6 – Με την ύπνωση μπορώ να θυμηθώ τα πάντα
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ορισμένοι υπνοθεραπευτές χρησιμοποιούν συγκεκριμένες τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να θυμηθεί κάποια πράγματα από το παρελθόν, αν αυτό είναι χρήσιμο για αυτούς. Αλλιώς δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη να ανακαλέσει κάνεις μνήμες του παρελθόντος. Η ύπνωση αφορά κυρίως την χαλάρωση και το άδειασμα του μυαλού ώστε να δοθεί χώρος σε θετικές σκέψεις προς την επίτευξη των στόχων.

Μύθος #7 – Η ύπνωση βλάπτει την υγεία
Η ύπνωση όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία, αλλά αντιθέτως έχει πολλαπλά οφέλη ψυχικά και σωματικά. Όλοι οι γιατροί συμφωνούν ότι η χαλάρωση έχει ορατά οφέλη για την υγεία. Φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει κάποιον γιατρό να σας λέει «πρέπει να χαλαρώσεις», αλλά μάλλον δεν σας έχει πει το πώς.

Σκεφτείτε για λίγο τι συμβαίνει όταν βρισκόμαστε σε ύπνωση. Το σώμα μας είναι σε βαθιά χαλάρωση και το μυαλό μας είναι πλέον ελεύθερο, ίσως για πρώτη φορά, να ξεχάσει τις πιέσεις και τα άγχη της καθημερινής ζωής. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τον υπνωτιστή να μας καθοδηγήσει περιγράφοντας τα όνειρα και τους στόχους μας για το μέλλον, με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες ώστε να μπορέσουμε να αισθανθούμε αυτή την μελλοντική εμπειρία ως μια πραγματικότητα.

Σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε σε απόλυτη ηρεμία και το μυαλό μας εκκρίνει ενδορφίνες οι οποίες μεταφέρονται σε όλα τα κύτταρά μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, όταν ολοκληρώνεται μια συνεδρία ύπνωσης, οι άνθρωποι νιώθουν πάρα πολύ ωραία και συνήθως χαμογελάνε.

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος ενέκρινε την ύπνωση ως έγκυρη ιατρική περίθαλψη το 1955 και ο Αμερικάνικος Ιατρικός Σύλλογος την ενέκρινε το 1958.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την ύπνωση, ή πώς είναι να είστε σε κατάσταση ύπνωσης ή πώς να καθοδηγείτε άλλους σε ύπνωση, τότε ζητείστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το βιωματικό σεμινάριο της nlpingreece, “Ericksonian Hypnosis Certification”, καλώντας μας στο: 210 6233450-452.

Dr. Myrto Raftopoulou