Blog, NLP tips, Πιστοποιήσεις & Υπηρεσίες

νοῦς-ὑγιής-ἐν-σώματι-ὑγιεῖ

Ώρα 10.50 το πρωί, αεροδρόμιο Φρανκφούρτης, επιστρέφοντας Αθήνα και απολαμβάνω τον καφέ μου. Στις δύο περίπου ακόμα 2 ώρες μέχρι την επιβίβαση περνούν από το μυαλό μου οι δύο υπέροχες μέρες στη Πορτογαλία ως guest NLP trainer στο NLP Practitioner Certification του φίλου μου Pedro Vieira και σκέφτομαι , μιας και τα έχω φρέσκα και επειδή δεν ξέρω πότε θα μου ξαναδοθεί η ευκαιρία – με τους ρυθμούς που κινούμαι – να ανατρέξω, να αναλύσω τι έγινε, να κρατήσω τα θετικά, να σκεφτώ βελτιώσεις, ώστε το επόμενο training να είναι ακόμα καλύτερο.
Η ώρα πέρασε γρήγορα και κατευθύνομαι προς την Πύλη B15 όπου όσο πλησιάζω διαπιστώνω ένα γκρουπ ηλικιωμένων από τον Καναδά σαν να διαφωνεί έντονα με τον υπεύθυνο του γκισέ. «the flight is overbooked (έχουν γίνει υπεράριθμες κρατήσεις)» πιάνει το αυτί μου, χαμογελάω με συμπάθια αλλά δεν δίνω σημασία. Με το γκρουπ να φωνάζουν έντονα πλέον δίπλα μου, έφτασα στο γκισέ και η σειρά μου να επιβιβαστώ.

Ένας δυνατός πόνος στην κοιλιά, συνόδευσε και τη δική μου ενημέρωση ότι θα πρέπει να πάρω την επόμενη πτήση! Νιώθω να αρχίζει το κεφάλι μου να καίει, ενώ μόλις που μπορώ να παρακολουθήσω τον υπεύθυνο που προσπαθεί να μου εξηγήσει ότι χρειάστηκε να βάλουν μικρότερο αεροπλάνο με αποτέλεσμα να φτάνω στην Αθήνα σχεδόν 6 ώρες αργότερα…Δε θα προλάβω σκέφτηκα.

«Είστε καλά κυρία Ραφτοπούλου; Μήπως θέλετε να καθίσετε;», με ρωτάνε. Συνειδητοποιώ ότι έχω ασπρίσει, νιώθω στην κυριολεξία να με λούζει κρύος ιδρώτας, ενώ μετά βίας μπορώ να κρατηθώ όρθια. «Τι ώρα δηλαδή φτάνουμε στην Αθήνα;», ψελλίζω. «Στις 20.30 τοπική », απαντά εκείνος.

Δεν έχω βαλίτσα σκέφτομαι, άρα εάν τρέξω, στις εννιά και κάτι θα είμαι στο πάρκιγκ του αεροδρομίου και στις 22.00 στο Σύνταγμα. Θα ειδοποιήσω ότι έχω μια μικρή καθυστέρηση μισής ώρας, σκέφτηκα αστραπιαία. Θα προλάβω είπα αποφασιστικά. Και ως δια μαγείας, μέσα σε δευτερόλεπτα εξαφανίστηκε ο πόνος, ο κρύος ιδρώτας και ανέκτησα την κυριαρχία μου.

Η συνειδητοποίηση και μόνο ότι θα προλάβω το ραντεβού μου, αρκούσε για να επαναφέρει το σώμα μου στην αρχική του κατάσταση από μια κατάσταση «υψηλής επιφυλακής», καθώς το μήνυμα που πέρασε στο υποσυνείδητό μου ήταν «ο κίνδυνος» και πάει πέρασε…

Θα έχετε ακούσει, και ίσως πολύ βιώσει, αυτό που λέμε ψυχοσωματικά συμπτώματα. Ότι δηλαδή μια αρνητική ψυχολογική κατάσταση εκδηλώνεται ως ένα σωματικός πόνος ή σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και σε ασθένεια.

Η ιατρική πλέον αναγνωρίζει ότι η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζει το σώμα μας. Για παράδειγμα το άγχος μπορεί να προκαλέσει γαστροεντερικά συμπτώματα ή ακόμα και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα). Αυτό όμως που ίσως και να μην έχετε ακούσει είναι ότι ισχύει και το αντίστροφο. Δηλαδή ότι η νευροφυσιολογία μας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία μας. Όπως άλλωστε πολύ αισθανόμαστε ευεξία μετά από άσκηση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η γιόγκα, γνωστή και ως η άσκηση που καθαρίζει το μυαλό και προσφέρει διαύγεια, καθώς η πρακτική της περιλαμβάνει ειδικές αναπνοές ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Το New Code NLP βασίζεται σε αυτή την αρχή και μας διδάσκει τεχνικές όπου αλλάζοντας τη νευροφυσιολογία μας, μπορούμε να επηρεάσουμε την ψυχοσωματική μας κατάσταση, να βελτιώσουμε ριζικά την απόδοσή μας και να αλλάζουμε τη ιδιοσυγκρασία μας. Πάντα σε πλαίσιο επιθυμητό.

Η ψυχολόγος Amy Cuddy, (επιστημονικό περιοδικό «Psychological Science» 2010) δημοσίευσε την απόδειξη ότι η στάση του σώματός μας, επηρεάζει την έκκριση ορμονών που με την σειρά τους προκαλούν αλλαγές στη συμπεριφορά μας. Οι εθελοντές οι οποίοι μιμούνταν για ένα λεπτό δύο στάσεις που υποδηλώνουν ισχύ, παρουσίασαν αύξηση της τεστοστερόνης και μείωση της κορτιζόλης, ενώ είχαν αυξημένο αίσθημα εξουσίας και ανοχής στο ρίσκο. Από την άλλοι αυτοί που υιοθέτησαν την αντίθετη στάση, παρουσίασαν το ακριβώς αντίθετο μοτίβο.

ww.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are

Το New Code NLP μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Μέσω ειδικά σχεδιασμένων παιχνιδιών, διδάσκει το σώμα μας να αποκτά μια γενικευμένη κατάσταση «υψηλής απόδοσης» όπου δίνουμε στο υποσυνείδητό να αποκτά την ικανότητα να παρουσιάσει την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά σε συγκεκριμένο πρόβλημα, ζήτημα, πλαίσιο, κατάσταση.

Το New Code NLP δίνει τον τρόπο, τη τάση, την στάση ώστε να έχουμε την επιλογή να αλλάξουμε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά και να απογειώσουμε μια επιθυμητή συμπεριφορά. Μας διδάσκει τεχνικές που μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε μια εναρμονισμένη επικοινωνία μεταξύ συνειδητού και υποσυνείδητου με σκοπό να έχουμε την επιλογή να μπορούμε να επέμβουμε σε λειτουργίες που βρίσκονται στον έλεγχο του υποσυνείδητου.