Πρόβλημα! Πρόβλημα! Πρόβλημα!
Πες μου πως το λύνεις; Ποιος είναι ο προσωπικός σου Sherlock, για να αποσαφηνίσει αυτό το πρόβλημα; Τι εμποδίζει κάποιες φορές να ενεργοποιηθούν οι φυσικές σούπερ δυνάμεις σου;
Η στάση, που κρατά ένα άτομο απέναντι στο πρόβλημα πολλές φορές αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Άλλες φορές, είναι το μέγεθος που του έχει δώσει και φαντάζει τεράστιο. Άλλες πάλι, έχει ανεβάσει την ένταση του ήχου τόσο πολύ, που δεν αντέχει να το ακούει. Κι άλλες το κουβαλάει πάνω του, με αποτέλεσμα να είναι ασήκωτο.
Ενόσω διαβάζεις τα παραπάνω και σκέφτεσαι το δικό σου πρόβλημα, μήπως, ήρθε η στιγμή να τα πείτε; Να το φωνάξεις για ένα καφέ, να κάνετε μαζί ένα τσιγάρο, να πάτε μια βόλτα. Βρεθείτε, με κάποιον τρόπο!
Ίσως είναι η ώρα να αναλάβει κι αυτό τις ευθύνες του. Μόνος σου θα τα κάνεις όλα;
Μπορεί να σου φαίνεται παράλογο ή ακόμη και ανόητο και δεν σε αδικώ. Πάρε λίγο χρόνο και αναλογίσου, πόσες πληροφορίες μπορεί να έχεις από αυτόν τον φανταστικό διάλογο μαζί του και πώς μπορούν να σου χρησιμεύσουν, να το αντιμετωπίσεις. Μια συνήθης προσέγγιση είναι να αναπαράγει κάποιος ότι έχει πρόβλημα, τύπου είμαι αγχωμένος.., δεν μπορώ.., δεν είμαι καλός σε.., δεν μ’ αρέσει πια… χωρίς να κάνει τίποτα.
Μια ιδέα, πριν αναλάβεις δράση – διότι κι αυτό ίσως φαντάζει βουνό, αλλιώς θα το είχες ήδη κάνει – είναι να του μιλήσεις, να του δείξεις μια συμπάθεια.
Για παράδειγμα, ρώτησε το:
– Για ποιο λόγο βρίσκεσαι εδώ;
– Ποιος σε κάλεσε και από που μας έρχεσαι;
– Τι μπορώ εγώ να κάνω για εσένα;
– Πότε θα έχει τελειώσει η δουλειά σου, άρα και θα φύγεις; Να ξέρω για να βγάλω τα εισιτήρια…
Άρχισε να γράφεις ό,τι σου λέει….έτσι για να τα έχεις.
Και τώρα που τα είπατε, σαν δύο καλοί φίλοι, και κρατώντας όλα όσα σου είπε, εσύ τι του λες?
Η εικόνα σου, τώρα, γι’ αυτό πώς είναι; Έχει άραγε το ίδιο μέγεθος; Ακούγεται το ίδιο δυνατά; Εξακολουθεί να είναι το ίδιο «βαρύ»; Βρίσκεται ακόμη κοντά σου;
Και κουβέντα στην κουβέντα, έχεις ήδη ξεκινήσει να ανακαλύπτεις τον προσωπικό σου Sherlock για αυτό το πρόβλημα, που δεν μπορεί να είναι άλλος καλύτερος από εσένα! Διότι εσύ έχεις το πρόβλημα εσύ έχεις και τη λύση! Αν νομίζεις ότι η παρατηρητικότητα, η αντιληπτικότητα, η οξυδέρκεια είναι «σούπερ δυνάμεις» άλλου, σου έχουμε νέα. Όλα δικά σου είναι, άμα τη εμφανίσει σε τούτο τον κόσμο. Χρησιμοποίησε τα! Κάνεις για αρχή δυο βήματα πίσω – μόλις σου δόθηκε ένας τρόπος πώς να το κάνεις – και η εστίαση σου έχει αλλάξει, μαζί με αυτήν αλλάζουν οι προοπτικές σου, αλλάζουν οι γωνίες αλλάζουν τα μεγέθη, οι διαστάσεις κ.ο.κ.
Κάπου εκεί αρχίζουν να γεννιόνται ιδέες, να βρίσκεις εναλλακτικές. Κι αυτό, γιατί άλλαξες εσύ τη δική σου «θέση», χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Έγινες εσύ, ο διερευνητής του προβλήματος και ταυτόχρονα ο εφευρέτης της «λύσης».
Τώρα αν χρειάζεσαι θεωρία, σου έχουμε κι από αυτή, δια στόματος Κωνσταντίνου Δασκαλάκη*, υπάρχουν τεσσάρων ειδών διδακτορικές διατριβές.
1. Η διατριβή Everest: παίρνεις ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα και το λύνεις. η λύση αφορά κυρίως το συγκεκριμένο πρόβλημα.
2. Η διατριβή Ferrari: στην προσπάθειά σου να λύσεις ένα πρόβλημα φτιάχνεις εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς.
3. Η διατριβή Armani: δεν έλυσες μεν κάτι καινούργιο, αλλά το έλυσες με έναν πολύ κομψό τρόπο – αυτό είναι μεγάλη αρετή στα μαθηματικά. Η πολύ περίπλοκη απόδειξη δείχνει πως κάτι δεν το κατάλαβες τόσο καλά.
4. H διατριβή Columbus: όπως ο Κολόμβος ξεκίνησε να ανακαλύψει έναν άλλο δρόμο για τις Ινδίες και ανακάλυψε την Αμερική, έτσι κι εσύ ξεκινάς να λύσεις ένα πρόβλημα και φτάνεις σε μια άλλη ανακάλυψη. Αυτές οι κατηγορίες, νομίζω, αφορούν και στη ζωή.
Πρόβλημα και λύση ξεκίνησαν το χορό, σε μια χορογραφία που εσύ έχεις σχεδιάσει και τα βήματα σε οδηγούν εκεί που εσύ έχεις επιλέξει…
Αναστασία Τομαρα
certified NLP Master Practitioner
NLP University
* Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Μ.Ι.Τ