Blog, NLP Coaching, Γνώμες & Απόψεις, Προσωπική Ανάπτυξη

Ο Ρόλος του NLP στην Προώθηση της Ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση αναφέρεται στην ικανότητα αντίληψης και κατανόησης των συναισθημάτων, των σκέψεων και των εμπειριών των άλλων, τοποθετώντας τον εαυτό μας στη θέση τους συναισθηματικά (emotional empathy) και γνωστικά (cognitive empathy).

Στον πυρήνα της, είναι μια κρίσιμη πτυχή της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης που διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη δημιουργία και τη διατήρηση κοινωνικών δεσμών. Είναι η «κόλλα» που κρατάει τις σχέσεις ενωμένες. Αποτελεί το θεμέλιο για τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση, επιτρέποντας στα άτομα να σχετίζονται με τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τα προβλήματα του άλλου χωρίς όμως να τα κάνουν δικά τους και να τα οικειοποιούνται.

Όταν ανταποκρινόμαστε στους άλλους με ενσυναίσθηση, δημιουργούμε χώρο για συναισθηματική ειλικρίνεια και ελεγχόμενη ευαλωτότητα, γεγονός που ενδυναμώνει τις σχέσεις και προάγει τον αμοιβαίο σεβασμό. Ωστόσο, η ενσυναίσθηση ως έννοια συχνά παρεξηγείται. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η ενσυναίσθηση απαιτεί να βυθιστεί κανείς πλήρως στη συναισθηματική εμπειρία του άλλου ατόμου, σε σημείο που να αισθάνεται ακριβώς ό,τι αισθάνεται το άλλο άτομο. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση και απώλεια του εαυτού.

Η αληθινή ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα κατανόησης και αναγνώρισης της συναισθηματικής κατάστασης ενός άλλου ατόμου, διατηρώντας παράλληλα τη δική μας συναισθηματική ισορροπία. Αυτή η διάκριση είναι ζωτικής σημασίας. Ενσυναίσθηση δεν σημαίνει ότι απορροφάμε ή κατακλυζόμαστε από τα συναισθήματα των άλλων, αλλά ότι είμαστε σε θέση να τα αναγνωρίζουμε και να τα επικυρώνουμε χωρίς να χάνουμε την αίσθηση του εαυτού μας ή να παρασυρόμαστε στο συναισθηματικό τους τοπίο.

Η σημασία της ενσυναίσθησης έχει επισημανθεί σε διάφορες ψυχολογικές θεωρίες. Ο Carl Rogers, πρωτοπόρος της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, προσδιόρισε την ενσυναίσθηση ως μία από τις τρεις βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική θεραπεία. Κατανοώντας και αποδεχόμενος τα συναισθήματα του θεραπευόμενου χωρίς να τον κρίνει, ο θεραπευτής καλλιεργεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, βοηθώντας τον πελάτη να νιώσει ότι ακούγεται και εκτιμάται. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για τη θεραπεία και την προσωπική ανάπτυξη, καθώς ο θεραπευόμενος μπορεί να εξερευνήσει τα συναισθήματά του ανοιχτά χωρίς το φόβο της απόρριψης ή της κριτικής.

Η ενσυναίσθηση υποστηρίζεται επίσης από βιολογικές και νευρολογικές έρευνες. Μελέτες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου κι έχουν διεξαχθεί από κορυφαίους νευροεπιστήμονες όπως η Tania Singer (2004, 2006), έχουν δείξει ότι η ενσυναίσθηση ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως η πρόσθια νησίδα και ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι δεν είναι απλώς μια κοινωνική κατασκευή ή δεξιότητα αλλά και μια βαθιά ριζωμένη βιολογική λειτουργία.

Σημαντικός είναι επίσης και ο ρόλος των κατοπτρικών νευρώνων (mirror neurons). Αυτοί οι νευρώνες είναι υπεύθυνοι για την αντανάκλαση των πράξεων και των συναισθημάτων των άλλων σαν να τα βιώνουμε εμείς οι ίδιοι. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε κάποιον να πονάει ή να χαίρεται, οι κατοπτρικοί νευρώνες μας βοηθούν να αναπαράγουμε εσωτερικά τη συναισθηματική ή σωματική του κατάσταση, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε καλύτερα και να σχετιστούμε με την εμπειρία του. Αυτός ο κατοπτρικός μηχανισμός δημιουργεί μια γέφυρα μεταξύ των δικών μας συναισθημάτων και των συναισθημάτων των άλλων.

Επιπλέον, η ενσυναίσθηση είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ), ένα σύνολο δεξιοτήτων που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως πιο σημαντικό από τη διανοητική νοημοσύνη (IQ) τόσο για την προσωπική όσο και επαγγελματική επιτυχία. Τα υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης είναι θεμελιώδη για τη συναισθηματική νοημοσύνη, καθώς επιτρέπουν στα άτομα να περιηγούνται σε σύνθετες κοινωνικές καταστάσεις, να οικοδομούν ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις και να επιλύουν αποτελεσματικά τις συγκρούσεις.

Μια μελέτη-ορόσημο που αναδεικνύει τη σημασία της ενσυναίσθησης είναι ένα διαχρονικό ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Harvard, γνωστό ως Harvard Study of Adult Development. Η μελέτη αυτή, η οποία παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για πάνω από 80 χρόνια, εντόπισε τις ισχυρές σχέσεις και την ενσυναίσθηση ως βασικούς παράγοντες ευτυχίας και ευημερίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που επιδείκνυαν ενσυναίσθηση και καλλιεργούσαν στενές σχέσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν ικανοποιητική ζωή, να βιώσουν καλύτερη ψυχική υγεία και να απολαύσουν μακροζωία.

Τι είναι το NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός);

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός, είναι ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό σύστημα που εστιάζει στη σχέση μεταξύ του μυαλού μας, της γλώσσας που χρησιμοποιούμε και των προτύπων συμπεριφοράς μας. Το NLP αναπτύχθηκε μόλις 50 χρόνια πριν από μία ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Santa Cruz και βασίζεται στην ιδέα ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, επεξεργαζόμαστε τις εμπειρίες και επικοινωνούμε μπορεί να χαρτογραφηθεί και να τροποποιηθεί συνειδητά για να βελτιστοποιήσουμε τα προσωπικά και επαγγελματικά αποτελέσματα.

Στον πυρήνα του, το NLP επιδιώκει να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι οργανώνουν τις σκέψεις τους, αποδίδουν νόημα και χρησιμοποιούν τη γλώσσα ως μεσο λεκτικής και μη έκφρασης και ανταπόκρισης  στον κόσμο γύρω τους.  Δίνει έμφαση στην ιδέα ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν είναι τυχαία, αλλά διέπεται από υποκείμενα μοτίβα. Εντοπίζοντας αυτά τα μοτίβα, τα άτομα μπορούν να αναδιαμορφώσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες – σκέψεις, συναισθήματα και αντιλήψεις – για να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους άλλους, να επιτύχουν στόχους και να ξεπεράσουν προβλήματα. Μια από τις θεμελιώδεις ιδέες του NLP είναι ότι κάθε άτομο κατασκευάζει το δικό του «χάρτη της πραγματικότητας», που σημαίνει ότι οι υποκειμενικές μας εμπειρίες φιλτράρονται μέσα από μοναδικά νοητικά φίλτρα που διαμορφώνονται από τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις εμπειρίες του παρελθόντος.

 Βασικές Διαφορές Μεταξύ του NLP και Άλλων Προσεγγίσεων

Η αρχή του modeling: Στο NLP, το modeling δεν έχει να κάνει με τη μίμηση της εξωτερικής συμπεριφοράς κάποιου. Η απλή αντιγραφή του τρόπου με τον οποίο κάποιος ενεργεί ή μιλάει δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική αλλαγή. Αντίθετα, αφορά στην εμβάθυνση στις υποσυνείδητες διαδικασίες σκέψης και τις νοητικές στρατηγικές που οδηγούν σε αποτελεσματικές συμπεριφορές. Με τη χαρτογράφηση του τρόπου με τον οποίο κάποιος οργανώνει τις σκέψεις του, λαμβάνει αποφάσεις και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις -είτε αυτά τα μοτίβα είναι θετικά είτε ακόμη και φαινομενικά προβληματικά αλλά αποτελεσματικά- μπορούμε να μάθουμε να εφαρμόζουμε αυτές τις στρατηγικές στη δική μας ζωή.

Οι επαγγελματίες-γνώστες του  συστήματος NLP δεν εξετάζουν μόνο το «τι» της επιτυχημένης συμπεριφοράς – εστιάζουν στο «πώς» και το «γιατί» πίσω από αυτήν. Στόχος τους είναι να κατανοήσουν τα νοητικά σχέδια που καθοδηγούν τις πράξεις κάποιου. Αυτά τα πρότυπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προσαρμοσμένων στρατηγικών για προσωπική επιτυχία, αλλά η ομορφιά του modeling είναι ότι δεν περιορίζεται στη μεταφορά δεξιοτήτων από τους άλλους. Μπορούμε εξίσου εύκολα να κάνουμε modeling στον ίδιο μας τον εαυτό, εντοπίζοντας και ενισχύοντας τις δικές μας “αποτελεσματικές” στρατηγικές, αποκαλύπτοντας τι λειτουργεί καλύτερα για εμάς σε διάφορα πλαίσια και τι όχι.

Είτε πρόκειται για μάθηση μέσα από τις δικές μας εμπειρίες, είτε για παρατήρηση άλλων, είτε ακόμη και για προσαρμογή στρατηγικών που φαίνονται αρνητικές αλλά αποδίδουν αποτελέσματα, η ιδέα είναι να κατανοήσουμε και να αξιοποιήσουμε μοτίβα σκέψης που λειτουργούν.

Η μετασχηματιστική δύναμη της γλώσσας: Το NLP αναγνωρίζει τη βαθιά επίδρασή της γλώσσας στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε τόσο στην ομιλία με τον ίδιο μας τον εαυτό, όσο και στη συζήτηση με τους άλλους επηρεάζουν άμεσα τη συναισθηματική μας κατάσταση και τις διαδικασίες σκέψης μας. Αλλάζοντας τη γλώσσα μας και όλες τις συνιστώσες αυτής, συμπεριλαμβανομένων του τόνου της φωνής, της φυσιολογίας, των μη λεκτικών σημάτων κλπ, μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές.

Αισθητηριακή επίγνωση: Ένα άλλο βασικό στοιχείο του NLP είναι η έμφαση που δίνει στην αισθητηριακή επίγνωση, δηλαδή τα αναπαραστατικά συστήματα. Το NLP προτείνει ότι τα άτομα επεξεργάζονται τις πληροφορίες μέσω των κυρίαρχων αισθητηριακών καναλιών τους – οπτικών, ακουστικών και κιναισθητικών. Αναγνωρίζοντας ποιο αισθητηριακό κανάλι προτιμά ένα άτομο, μπορούμε να προσαρμόζουμε το στυλ επικοινωνίας μας αναλόγως. Αυτή η αυξημένη επίγνωση της αισθητηριακής εμπειρίας μας βοηθά να αποκτήσουμε μεγαλύτερη διορατικότητα. (

 Συνειδητός επαναπροσδιορισμός υποσυνείδητων προτύπων: Το NLP αναγνωρίζει τη δύναμη των υποσυνείδητων νοητικών προτύπων που καθοδηγούν συμπεριφορές και συναισθηματικές αντιδράσεις. Φέρνοντας αυτά τα μοτίβα, αυτούς τους αλγόριθμους, στη συνειδητή επίγνωση, αποκτούμε μεγαλύτερο έλεγχο πάνω σε αυτά και μπορούμε να τα αλλάξουμε. Αντλεί από τις αρχές της γνωσιακής και ανθρωπιστικής ψυχολογίας και μπορεί και εμβαθύνει και να εντοπίσει και να επαναπροσδιορίσει σημεία-κλειδιά που ενεργοποιούν μια συμπεριφορά.

 

Πώς το NLP Συνδέεται με την Έννοια της Ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση αποτελεί βασικό κομμάτι του NLP, καθώς ένας από τους κεντρικούς του στόχους είναι η βελτίωση της επικοινωνίας και η προώθηση της βαθύτερης κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων. Το NLP τονίζει τη σημασία της διαχείρισης της ενσυναίσθησης με αυξημένη επίγνωση των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Με αυτόν τον τρόπο, τα άτομα μπορούν να συμμετέχουν σε ενσυναισθητικές αλληλεπιδράσεις που είναι τόσο εποικοδομητικές όσο και βιώσιμες, αποτρέποντας τη συναισθηματική αποστράγγιση που προέρχεται από την ανεξέλεγκτη διείσδυση στην εμπειρία του άλλου. Αντ’ αυτού, η ενσυναίσθηση γίνεται μια καλά ρυθμισμένη, σκόπιμη διαδικασία που ενισχύει την ανθρώπινη συνδεση.

Το NLP περιλαμβάνει τεχνικές αναγνώρισης των δικών μας μοτίβων δημιουργίας ενσυναίσθησης και βοηθά στην αναπροσαρμογή τους στην περίπτωση που αυτά αποδεικνύονται δυσλειτουργικά. Ένα παράδειγμα ενός δυσλειτουργικού μοτίβου είναι το να εμπλέκεται κάποιος συναισθηματικά σε υπερβολικό βαθμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποστασιοποιηθεί. Επίσης, το NLP παρέχει συγκεκριμένες τεχνικές με τις οποίες μπορεί κάποιος δημιουργεί τις προϋποθέσεις να βλέπει από τη θέση των άλλων ανθρώπων και να κατανοεί τον κόσμο από τη δική τους οπτική γωνία.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης μέσω του NLP δεν είναι μια στιγμιαία λύση – είναι μια δομημένη μεθοδολογία καλλιέργειας της μέσα από έναν συνδυασμό επιλεγμένων τεχνικών. Οι τεχνικές του NLP δεν είναι απλώς εργαλεία, αλλά μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου που έχει σχεδιαστεί για να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους άλλους, παράλληλα καλλιεργώντας ισσοροπία και διατηρώντας το σεβασμό απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

Ας δούμε μερικές τεχνικές:

Rapport Building: Πρόκειται για μία από τις θεμελιώδεις τεχνικές του NLP για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Περιλαμβάνει μια διαδικασία τη διακριτική αντανάκλαση της σύνταξης του σώματος, των μικροσκοπικών κινήσεων και εκφράσεων, του τόνου της φωνής και των γλωσσικών μοτίβων ενός άλλου ατόμου. Αυτό βοηθάει στην δημιουργία μιας φυσικής σύνδεσης και δημιουργεί σχέση εμπιστοσύνης, σηματοδοτώντας στο άλλο άτομο ότι κάθε τι που λέγεται (ή δε λέγεται) γίνεται κατανοητό σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Η βασική λεπτομέρεια εδώ είναι ότι το mirroring και δεν αφορά τη μηχανική μίμηση, η οποία μπορεί να φαίνεται εξαναγκασμένη, ανειλικρινής και μη αυθεντική. Αντίθετα, πρόκειται για συντονισμό με το ρυθμό επικοινωνίας του άλλου ατόμου.

Τεχνικές αποστασιοποίησης και αλλαγή προοπτικής: Μια μοναδική προσέγγιση στο NLP είναι η χρήση τεχνικών αποστασιοποίησης (dissociative techniques) για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Οι τεχνικές αυτές βοηθούν τα άτομα να βγουν έξω από τις δικές τους συναισθηματικές αντιδράσεις και να δουν τις καταστάσεις και τον εαυτό τους από μια πιο αποστασιοποιημένη, και κατ’επέκταση, πιο αντικειμενική στάση. Κάνοντας νοερά ένα βήμα πίσω από τα έντονα συναισθήματα, μπορούμε να αλλάξουμε την προοπτική μας να παρατηρήσουμε τον εαυτο μας  και να εξετάσουμε την εμπειρία του άλλου ατόμου σαν ένα τρίτο μάτι.

Σ αυτή τη διαδικασία αλλαγής προοπτικής σημαντικό στοιχείο είναι να αναγνωρίζουμε πότε οι συναισθηματικές αντιδράσεις θολώνουν την κρίση μας και να εντοπίσουμε μέσα από διάφορες προσεγγίσεις, τους καταλληλους για τον καθένα μας τρόπους να αποστασιοποιούμαστε από μία κατάσταση με εποικοδομητικό τρόπο.

Κατανόηση του διαφορετικού χάρτη του κόσμου του καθενός: Στο NLP, η ιδέα ότι κάθε άτομο λειτουργεί με το δικό του «χάρτη του κόσμου» είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης. Οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και οι αντιλήψεις κάθε ατόμου διαμορφώνονται από τις μοναδικές εμπειρίες του και αυτοί οι «χάρτες» καθοδηγούν τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει την πραγματικότητα. Το NLP διδάσκει στα άτομα να σέβονται αυτές τις υποκειμενικές πραγματικότητες και να αναγνωρίζουν ότι, ακόμη και αν δύο άνθρωποι μοιράζονται τις ίδιες εξωτερικές εμπειρίες, οι εσωτερικές τους αναπαραστάσεις αυτών των εμπειριών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές.

Αυτή η τεχνική δεν έχει να κάνει απλώς με την αναγνώριση των διαφορών- έχει να κάνει με τη βαθιά κατανόηση του πλαισίου μέσα από το οποίο το άλλο άτομο ερμηνεύει τον κόσμο. Μπαίνοντας στον χάρτη του κόσμου του άλλου, μπορούμε να συσχετιστούμε καλύτερα με τα συναισθήματα και τα κίνητρά τους, οδηγώντας σε μεγαλύτερη γνωστική ενσυναίσθηση. Αυτή η έννοια απηχεί το έργο του Carl Rogers, ο οποίος τόνισε ότι η αληθινή ενσυναίσθηση περιλαμβάνει τη θέαση του κόσμου από την οπτική γωνία του άλλου ατόμου.

Αισθητηριακή οξύτητα: Η αισθητηριακή οξύτητα περιλαμβάνει την αναγνώριση εκείνων των ανεπαίσθητων ενδείξεων -οπτικών, ακουστικών και κιναισθητικών- που αποκαλύπτουν την εσωτερική συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στην κίνηση των ματιών ή στον τόνο της φωνής μπορούν να υποδηλώνουν αλλαγές στη σκέψη ή στο συναίσθημα. Παρατηρώντας προσεκτικά αυτά τα σήματα, μπορούμε να ενισχύσουμε την ικανότητα να αναγνωρίζουμε μοτίβα με τα οποία κάποιο άτομο σκέφτεται και λειτουργεί. Η αισθητηριακή οξύτητα περιλαμβάνει, επίσης, τη βαθμονόμηση (calibration), όπου μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε και να συντονιζόμαστε με τα μοναδικά συναισθηματικά μοτίβα ενός άλλου ατόμου, προσαρμόζοντας το στυλ επικοινωνίας μας για να χτίσουμε τη σχέση και να προωθήσουμε τη σύνδεση. Μέσω της προσεκτικής παρατήρησης της λεκτικής και μη ανατροφοδότησης κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων, μπορούμε να εκτιμήσουμε πώς αντιδρούν συναισθηματικά οι άλλοι, διασφαλίζοντας ότι οι αποκρίσεις μας έχουν ενσυναισθητική απήχηση.

Pattern Interrupts για τη ρύθμιση των συναισθηματικών αντιδράσεων: Οι τεχνικές του NLP περιλαμβάνουν συχνά αυτό που ονομάζεται «διακοπή μοτίβου» και αναφέρεται στη στρατηγική διακοπή των συνηθισμένων συναισθηματικών ή συμπεριφορικών αντιδράσεων που είναι αντιπαραγωγικές ή επιζήμιες. Όταν πρόκειται για την προώθηση της ενσυναίσθησης, η τεχνική αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις όπου οι αρχικές αντιδράσεις -όπως ο θυμός ή η απογοήτευση- μπορεί να υπερνικήσουν την ικανότητα ενσυναίσθησης.

Η διακοπή του μοτίβου μπορεί να γίνει με διαφορές τεχνικές, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με το τι θέλουμε να διαχειριστούμε. Μέσα από μία δομημένη διαδικασία, κάθε τεχνική στοχεύει στην αναγνώριση  και στη διακοπή της ροής και εξέλιξης του ενός μοτίβου με το οποίο κάποιος λειτουργεί και στον επαναπροσδιορισμό του.

Αν κι εσείς επιθυμείτε να ενισχύσετε την ικανότητά σας να συναισθάνεστε τους άλλους, το πρόγραμμα NLP University Practitioner προσφέρει πολύτιμα εργαλεία και γνώσεις.

Αυτή η ολοκληρωμένη εξάμηνη εκπαίδευση, που ξεκινά τον Οκτώβριο, παρέχει μια σε βάθος εξερεύνηση των στρατηγικών και των προτύπων επικοινωνίας για την οικοδόμηση της ενσυναίσθησης. Σας βοηθά να ανακαλύψετε και να βελτιώσετε τεχνικές που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέεστε με τους άλλους σε συναισθηματικό επίπεδο. Μέσω του προγράμματος, θα μάθετε να προσαρμόζετε αυτά τα μοτίβα για να προωθήσετε βαθύτερες συναισθηματικές συνδέσεις, καλλιεργώντας τελικά ισχυρότερες σχέσεις.