Blog, NLP tips, Γνώμες & Απόψεις, Γονείς & έφηβοι, Επαγγελματική Διάκριση, Προσωπική Ανάπτυξη

Αντιμετωπίζοντας την Επικριτική Εσωτερική Φωνή και Χτίζοντας Αυτοπεποίθηση με τη Βοήθεια του NLP

Η εσωτερική φωνή, ή αλλιώς αυτο-ομιλία (self talk), αναφέρεται στη συνεχή ροή σκέψεων που περνούν από το μυαλό μας. Αυτή η φωνή μπορεί να είναι ουδέτερη, θετική ή αρνητική και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων, των αποφάσεων και της συνολικής ψυχικής μας υγείας.

Είναι η φωνή που αφηγείται τις εμπειρίες μας, σχολιάζει τις πράξεις και τις συμπεριφορές μας και αντανακλά τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Ενώ αυτός ο εσωτερικός διάλογος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοαντίληψη, τη συναισθηματική μας κατάσταση και τη συμπεριφορά μας.

 

Η Νευροψυχολογία Πίσω από την Εσωτερική Φωνή

 Αναφορικά σε δομές του εγκεφάλου, η εσωτερική φωνή συνδέεται με περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία και το φιλτράρισμα των πληροφοριών. Αυτή η περιοχή βοηθά στην καταστολή των παρορμήσεων και στην αναστολή συμπεριφορών που είναι επιζήμιες για την κοινωνικοποίηση και την ισορροπημένη ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Φιλτράροντας τις πληροφορίες, ο προμετωπιαίος φλοιός μάς επιτρέπει να εστιάζουμε σε συγκεκριμένους στόχους, αγνοώντας τους περισπασμούς και ενισχύοντας έτσι την ικανότητά μας να επιτυγχάνουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο προμετωπιαίος φλοιός εμπλέκεται επίσης στη σύνθετη γνωστική συμπεριφορά, στη λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο της κοινωνικής συμπεριφοράς. Παίζει βασικό ρόλο στην έκφραση της προσωπικότητας και στην οργάνωση των σκέψεων και των ενεργειών σύμφωνα με τους εσωτερικούς στόχους. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως ο σχεδιασμός, η γνωστική ευελιξία και η μνήμη εργασίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αυτορρύθμιση και την προσαρμοστική λειτουργία στην καθημερινή ζωή.

 

Η Επικριτική Εσωτερική Φωνή

Η επικριτική εσωτερική φωνή είναι ένας συγκεκριμένος τύπος αυτο-ομιλίας που είναι αρνητικός και επικριτικός. Συχνά παίρνει τη μορφή ενός σκληρού εσωτερικού κριτή που υποτιμά, αμφισβητεί και υπονομεύει την αυτοεκτίμησή μας.

Αυτή η φωνή μπορεί να είναι ασταμάτητη, επισημαίνοντας συνεχώς τα αντιληπτά ελαττώματα και τις αποτυχίες μας και προβλέποντας αρνητικά αποτελέσματα. Μάς λέει ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, αρκετά έξυπνοι ή αρκετά ικανοί. Αυτός ο εσωτερικός σχολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας, άγχους και κατάθλιψης, επηρεάζοντας την αυτοπεποίθησή μας και τη συνολική ψυχική ευεξία μας.

 

Ο Αντίκτυπος της Επικριτικής Εσωτερικής Φωνής

Το να ζει κανείς έχοντας συνεχώς στα αυτιά του μία φωνή που τον υποτιμά και τον επικρίνει μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Μπορεί να δημιουργήσει αυτο-αμφιβολία, να μειώσει τα κίνητρα και να μας εμποδίσει να επιδιώξουμε τους στόχους μας. Μπορεί να μας κάνει υπερβολικά σκληρούς με τον εαυτό μας, εστιάζοντας περισσότερο στις αποτυχίες μας και ελάχιστα στις επιτυχίες μας και τα δυνατά μας σημεία.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αρνητική αυτο-ομιλία μπορεί να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, συμφωνα με τον όρο που έχει επικρατήσει στην ψυχολογία, όπου ο συνεχής καταιγισμός αρνητικότητας υπονομεύει την αυτοπεποίθησή μας και τελικά την ικανότητά μας να αποδίδουμε.

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο μια πεποίθηση ή προσδοκία, είτε είναι ακριβής είτε όχι, επηρεάζει τη συμπεριφορά ενός ατόμου με τέτοιον τρόπο ώστε η πεποίθηση να γίνει πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, αν κάποιος λέει επανειλημμένα στον εαυτό του ότι δεν είναι καλός στο να μιλάει δημόσια, αυτή η αρνητική πεποίθηση μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται αγχωμένος και απροετοίμαστος όταν πρέπει να μιλήσει μπροστά σε κοινό. Αυτό το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κακή απόδοση, η οποία ενισχύει την αρχική πεποίθηση ότι δεν είναι καλός στις δημόσιες ομιλίες. Έτσι, η αρχική αρνητική σκέψη γίνεται πραγματικότητα λόγω της συμπεριφοράς που επηρέασε.

Όσο η επικριτική εσωτερική φωνή μας λέει ότι δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε κάτι, τόσο την πιστεύουμε, ακόμη και όταν υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αυτοπεποίθησης, αποφυγή προκλήσεων και μειωμένη προθυμία ανάληψης ρίσκων, περιορίζοντας τελικά την ανάπτυξή μας σε όλους τους τομείς.

 

Αυτοαντίληψη και Επικριτική Εσωτερική Φωνή

Η αυτοαντίληψη είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε και αξιολογούμε τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τις πεποιθήσεις μας σχετικά με τις ικανότητές μας, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας και τη συνολική αυτοεκτίμησή μας. Μια θετική αυτοαντίληψη είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υψηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

Ωστόσο, η επικριτική εσωτερική φωνή μπορεί να διαστρεβλώσει σοβαρά την αυτοαντίληψή μας. Όταν ακούμε επανειλημμένα αρνητικά και επικριτικά μηνύματα, αρχίζουμε να εσωτερικεύουμε αυτές τις κρίσεις, βλέποντας τον εαυτό μας υπό ένα πρίσμα αρνητικότητας και ανεπάρκειας. Αυτή η διαστρεβλωμένη αυτοαντίληψη μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο αυτό-αμφισβήτησης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

 

Γιατί Είναι Σημαντικό να Τιθασεύσουμε την Επικριτική Εσωτερική Φωνή

Αν θέλουμε να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας και επιθυμούμε επίτευξη και αυτο-ολοκλήρωση, είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να χαλιναγωγούμε την αρνητική αυτο-ομιλία και να κατευθύνουμε τον εσωτερικό διάλογο προς τα εκεί όπου εμείς θέλουμε, μην επιτρέποντας σε αρνητικές σκέψεις και εκτιμήσεις για τον εαυτό να παρεισφρέουν στην επικοινωνία μας με το ενδότερο εγώ μας.

Μαθαίνοντας να “τιθασεύουμε” την εσωτερική μας φωνή, είμαστε σε θέση να:

 Βελτιώσουμε την αυτοεκτίμησή μας: Η μείωση της αρνητικής αυτο-ομιλίας μπορεί να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε μια πιο θετική εικόνα του εαυτού μας και να αυξήσουμε την αυτοεκτίμησή μας.

  1. Βελτιώσουμε τη συναισθηματική μας ευημερία: Καλλιεργώντας έναν πιο υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό εσωτερικό διάλογο, μπορούμε να μειώσουμε τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.
  2. Ενισχύσουμε τα κίνητρα και την παραγωγικότητα: Έχοντας μία πιο θετική προοπτική, είναι πιο πιθανό να επιδιώξουμε τους στόχους μας και να αναλάβουμε νέες προκλήσεις.
  3. Ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα: Μια πιο ευγενική εσωτερική φωνή μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε από τις αποτυχίες και να τις δούμε ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και όχι ως αντανάκλαση της αξίας μας.

Τι είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP);

 

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) είναι μια ψυχολογική προσέγγιση με καταβολές στο χώρο της ψυχολογίας, της ανθρωπολογίας, της γλωσσολογίας, που επικεντρώνεται στην κατανόηση και την αλλαγή των μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς. Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 από μία ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Santa Cruz της Καλιφόρνια.

Στόχος του NLP είναι η διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ των διεργασιών μέσω του νευροδικτύου που μεταφέρει την πληροφορία από το εξωτερικό στο εσωτερικό περιβάλλον (νευρο-), της γλώσσας (γλωσσικός) ως μηχανισμός απόδοσης νοήματος και κατανόησης της εισερχόμενης πληροφορίας και των προτύπων συμπεριφοράς που μαθαίνονται μέσω της επεξεργασίας των εμπειριών όπως αυτές διαμορφώνονται από την αλληλεπίδραση της πληροφορίας και της απόδοσης νοήματος  (προγραμματισμός).

Με την κατανόηση αυτών των αλληλένδετων εννοιών, τα άτομα μπορούν να αποκτήσουν τεχνικές και  να αναπτύξουν τρόπους για να βελτιώσουν τη σκέψη, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά τους, να εκπληρώσουν τους στόχους τους και να εξελιχθούν σε όλους τους τομείς.

Το NLP βασίζεται στην παραδοχή ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε αναγνωρίζοντας και επιδρώντας στον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας των μοτίβων μεταβάλλοντας τα νοητικά και γλωσσικά μας πρότυπα. Περιλαμβάνει διάφορες στρατηγικές και τεχνικές που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα άτομα να επαναπροσδιορίσουν τις αρνητικές σκέψεις, να ξεπεράσουν τις περιοριστικές πεποιθήσεις και να επιτύχουν προσωπική εξέλιξη και επαγγελματική επιτυχία.

 

Η Eπιρροή της Γνωστικής Ψυχολογίας στο NLP

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) έχει επηρεαστεί σημαντικά από τη Γνωστική Ψυχολογία, η οποία μελετά νοητικές διεργασίες όπως η αντίληψη, η σκέψη, η μνήμη και η επίλυση προβλημάτων.

Η γνωστική ψυχολογία έχει παράσχει τα θεμέλια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Για παράδειγμα, η έννοια της επικριτικής  εσωτερικής φωνής ευθυγραμμίζεται στενά με αυτό που ο γνωστικός ψυχολόγος Aaron Beck ονόμαζε μοτίβα σκέψης ή βασικές πεποιθήσεις (core beliefs).

Σύμφωνα με τον Beck, πρόκειται για βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις για τον εαυτό μας που είναι συχνά αρνητικές και άκαμπτες και οδηγούν σε συναισθηματική δυσφορία και δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, μία βασική πεποίθηση του τύπου “Δεν είμαι συμπαθητικός”, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα θλίψης και συμπεριφορές όπως απόσυρση, εκούσια απομόνωση, άρνηση για κοινωνικοποίηση κλπ.

Το NLP βασίζεται σε αυτές τις γνώσεις για να αναπτύξει τεχνικές που στοχεύουν στον εντοπισμό και τον μετασχηματισμό αυτών των αρνητικών μοτίβων σκέψης, βοηθώντας τα άτομα να δημιουργήσουν πιο αναδιαμροφωμένες, προσαρμοστικές και λειτουργικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους. Με την αντιμετώπιση αυτών των βασικών πεποιθήσεων, το NLP επιδιώκει να μειώσει την επιρροή της επικριτικής εσωτερικής φωνής και να ενισχύσει τη συνολική ψυχική ευημερία και αυτοπεποίθηση.

 

Οικοδόμηση Αυτοπεποίθησης με το NLP

Το NLP προσφέρει διάφορα εργαλεία και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να οικοδομήσουν αυτοπεποίθηση και να ελέγξουν την επικριτική εσωτερική φωνή. Μία από τις βασικές αρχές του NLP είναι το modeling, που περιλαμβάνει τον εντοπισμό, την παρατήρηση τη χαρτογράφηση των στρατηγικών με τις οποίες σκέφτεται κάποιος και την προσαρμογή και ανασύνταξη των συμπεριφορών και των σκέψεων με βάση λειτουργικά πρότυπα.

Αυτά τα πρότυπα μπορούν να αντληθούν από το ίδιο το άτομο, εντοπίζοντας παραγωγικούς δικούς του τρόπους σκέψης, ή από παρόμοια μοτίβα και στρατηγικές άλλων ατόμων που διακρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους. Η βασική θεώρηση του NLP  είναι ότι οποιαδήποτε συμπεριφορά (λειτουργική ή δυσλειτουργική) “κουβαλά” έναν πετυχημένο  και διακριτά αποτελεσματικό αλγόριθμο.

Αυτός ο αλγόριθμος  μπορεί να χαρτογραφηθεί, να εντοπιστούν οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και παράγουν μια συμπεριφορά, να αναδιαμροφωθούν χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες προσεγγίσεις και τεχνικές, να προσαρμοστούν και να τελικά να παράξουν μοτίβα.

Η διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως:

  • Παρατήρηση: Προσεκτική παρατήρηση των συμπεριφορών, της φυσιολογίας και των μοτίβων ομιλίας των ατόμων με αυτοπεποίθηση.
  • Ανάλυση: Κατανόηση των υποκείμενων διαδικασιών σκέψης που οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές.
  • Κριτική προσαρμογή και αναπαραγωγή: Ανασύνταξη των κρίσιμων παραμέτρων, εσωτερίκευση και υιοθέτηση μοτίβων σκέψης που επιδρούν στην ανάπτυξη χαρακτηριστικών, που ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες και συντελούν στον επαναπροσδιορισμό μιας δυσλειτουργικής  συμπεριφοράς.

Επιπλέον, έχοντας ως πρότυπο, άτομα που επιδεικνύουν αυτοπεποίθηση, μπορούμε να τα μελετήσουμε και να μάθουμε πώς σκέφτονται όταν ενεργούν με αυτοπεποίθηση, αντλώντας σημαντικά στοιχεία τα οποία μπορούμε να προσαρμόσουμε και να υιοθετήσουμε για να ενδυναμώσουμε το δικό μας τρόπο σκέψης.

 

NLP και Αυτοπεποίθηση: Εμπειρικά Δεδομένα

 Μελέτη της ψυχολόγου, συγγραφέως και NLP Practitioner, Melody Cheal, διερεύνησε την επίδραση των παρεμβάσεων NLP στην αυτοεκτίμηση και την υποκειμενική ευημερία. Η μελέτη αυτή είχε ως στόχο να παράσχει εμπειρικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του NLP ως παρέμβαση θετικής ψυχολογίας. H Cheal χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές του NLP, όπως το Swiss Pattern και το Time Line, σε ένα μονοήμερο workshop με την πειραματική ομάδα, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν έλαβε καμία παρέμβαση.

 Η έρευνα χρησιμοποίησε μια μικτή μεθοδολογική προσέγγιση, συνδυάζοντας ποσοτικές μετρήσεις με ποιοτική ανάλυση περιεχομένου των αναστοχασμών των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: η πειραματική ομάδα παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις στην αυτοεκτίμηση και την ευημερία με την πάροδο του χρόνου, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε τέτοιες αλλαγές. Συγκεκριμένα, οι βαθμολογίες αυτοεκτίμησης αυξήθηκαν από 15,97 κατά μέσο όρο πριν από το εργαστήριο σε 21,00 έξι εβδομάδες μετά το εργαστήριο στην πειραματική ομάδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι παρεμβάσεις NLP αύξησαν αποτελεσματικά την αυτοπεποίθηση και τη συνολική ψυχολογική ευημερία.

 

Τεχνικές NLP για την Οικοδόμηση Αυτοπεποίθησης

 Ακολουθούν μερικές αποτελεσματικές τεχνικές του NLP για την αύξηση της αυτοπεποίθησης και την αποσιώπηση της επικριτικής εσωτερικής φωνής:

  1. Swish Pattern

 Το Swiss Pattern είναι μια τεχνική του NLP που χρησιμοποιείται για την αποδυνάμωση αρνητικών σκέψεων. Περιλαμβάνει την αναγνώριση της ανατομίας της σκέψης, μελετώντας τα ειδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μέσα από τα οποία στοιχειοθετείται και αποκτά υπόσταση για το μυαλό, καθώς και την οπτικοποίηση της και στη συνέχεια την αναδιοργάνωσή της μέσω της αντικατάστασής των χαρακτηριστικών της με αυτά μιας εκ διαμέτρου αντίθετης και θετικότερης προς το άτομο εμπειρίας.

Για παράδειγμα, αν φέρουμε στο μυαλό μας μια εμπειρία όπου επικρατεί η σκέψη ότι θα αποτύχουμε, μέσα από συγκεκριμένα βήματα, εξετάζουμε τα ιδιαίτερα οπτικοακουστικά χαρακτηριστικά με τα οποία δημιουργείται και σκηνοθετείται στο μυαλό η συγκεκριμένη “σκηνή”, όπως η οπτική γωνία, πόσο “ζουμαρισμένη” είναι,  αν είναι έγχρωμη ή ασπρόμαυρη κλπ. Ουσιαστικά είναι σαν να τραβάμε μία φωτογραφία ή να βλέπουμε μία ταινία στο σινεμά, μόνο που όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δεν είναι απτά, αλλά βρίσκονται στο μυαλό μας. Στη συνέχεια, αναδομούμε τα στοιχεία της ανατομίας της σκέψης δανειζόμενοι στοιχεία από τη σκέψη “αντικαταστάτη”, την πιο θετική δηλαδή εκδοχή, και ανάλογα με το πλαίσιο του θέματος.

  1. Time Line

 Η τεχνική Time Line αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του syllabus του NLP, η οποία αναπτύχθηκε από τους δημιουργούς του συστήματος NLP κάνοντας modeling τον Fritz Perls, συνδημιουργό της Gestalt ψυχολογίας. Αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίο, εφόσον η ψυχολογία Gestalt είναι μια θεωρία του νου που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και επεξεργάζονται τις εμπειρίες ως ενιαίες ολότητες και όχι ως συλλογή ξεχωριστών τμημάτων. Έτσι ακριβώς και η τεχνική Time Line, που στη συνέχεια προσαρμόστηκε από τους Tad James & Wyatt Woodsmall, προστάζει να δούμε τον εαυτό μας ολιστικά.

 Οργανώνοντας τα γεγονότα της ζωής μας σε ένα συνεχές, με την απεικόνιση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντός σε ένα νοητικό χρονοδιάγραμμα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις αρνητικές εμπειρίες με έναν πιο ολοκληρωμένο και λειτουργικό τρόπο. Αυτή η ολιστική θεώρηση μας επιτρέπει να επανεπεξεργαζόμαστε τις εμπειρίες με τρόπο που ευθυγραμμίζεται με τη συνολική αφήγηση της ζωής μας, περιορίζοντας τις αποσπασματικές αντιλήψεις που μπορεί να τροφοδοτήσουν την επικριτική εσωτερική φωνή.  Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται ένας συνεκτικός και υποστηρικτικός εσωτερικός διάλογος που προάγει την αυτοπεποίθηση και τη συναισθηματική ανθεκτικότητα.

  1. Parts Integration

 Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την ενσωμάτωση αντικρουόμενων τμημάτων του εαυτού μας που μπορεί να συμβάλλουν στην αρνητική αυτο-ομιλία. Για παράδειγμα, ένα μέρος του εαυτού μας μπορεί να θέλει να πάρει ρίσκα και να κυνηγήσει στόχους, ενώ ένα άλλο μέρος μπορεί να είναι φοβισμένο και να μας κρατάει πίσω. Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας κατά πρόσωπο αυτά τα συγκρουόμενα μέρη, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πιο αρμονικό και υποστηρικτικό εσωτερικό διάλογο. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην επίλυση των εσωτερικών συγκρούσεων και προωθεί την ολοκλήρωση.

 

Με Δυο Λόγια…

Σε αυτό το άρθρο, συζητήσαμε την επικριτική εσωτερική φωνή και τον αντίκτυπό της στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. O σκληρός κριτής μέσα μας μπορεί να υπονομεύσει τις δυνατότητές μας, καθιστώντας απαραίτητο να μάθουμε πώς να τον ελέγχουμε για να καλλιεργήσουμε πιο υγιή αυτο-εικόνα.

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) παρέχει αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της επικριτικής εσωτερικής φωνής και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Με τη χρήση τεχνικών που στοχεύουν στην αναδιαμόρφωση των αρνητικών προτύπων και την προώθηση της θετικής αυτοεικόνας, τα άτομα μπορούν να ξεπεράσουν τις επιζήμιες επιπτώσεις μιας επικριτικής εσωτερικής φωνής και να οικοδομήσουν αυτοπεποίθηση και θετική αυτοαντίληψη.

 Τα επιστημονικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις του NLP μπορούν να χρησιμεύσουν ως πολύτιμες συνιστώσες της θετικής ψυχολογίας, προσφέροντας πρακτικές μεθόδους για την προώθηση της προσωπικής ανάπτυξης και της αυτοπεποίθησης.

Εάν επιθυμείτε κι εσείς να αναπτύξετε έναν πιο υγιή εσωτερικό διάλογο και να αποκτήσετε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, το πρόγραμμα NLP University Practitioner σας παρέχει πολύτιμα εργαλεία και γνώσεις.

Αυτή η ολοκληρωμένη εκπαίδευση διάρκειας 6 μηνών, προσφέρει μια εις βάθος διερεύνηση του εσωτερικού σας κόσμου, βοηθώντας σας να ανακαλύψετε τις στρατηγικές και τα μοτίβα που επηρεάζουν τη σκέψη και συμπεριφορά σας. Μέσω του προγράμματος, μπορείτε να προσαρμόσετε αυτά τα μοτίβα έτσι ώστε να λειτουργήσουν βοηθητικά στην οικοδόμηση μίας πιο υγιούς σχέσης με τον εαυτό σας.