Καθώς αποχαιρετάμε το καλοκαίρι και οι μέρες σιγά-σιγά μικραίνουν, πολλοί άνθρωποι πιάνουν τον εαυτό τους να βιώνει μια πτώση στη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. Αυτό το φαινόμενο, που συχνά αναφέρεται ως «autumn blues» ή μελαγχολία του φθινοπώρου, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε καθώς αλλάζουν οι εποχές.
Αν και δεν το βιώνουν όλοι έντονα, η μετάβαση από τη ζεστασιά και το φως του καλοκαιριού στις πιο ψυχρές, πιο σκοτεινές μέρες του φθινοπώρου μπορεί να προκαλέσει αισθήματα λήθαργου, θλίψης, ακόμη και άγχους.
Για μαθητές, εργαζόμενους και γονείς, αυτή η εποχή του χρόνου συμπίπτει επίσης με την επιστροφή στο σχολείο και την αύξηση των επαγγελματικών ευθυνών, προσθέτοντας άγχος σε μια ήδη δύσκολη περίοδο.
Τι Είναι η Μελαγχολία του Φθινοπώρου;
Η μελαγχολία του φθινοπώρου αναφέρεται σε μια εποχιακή αλλαγή στα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας που πολλοί άνθρωποι βιώνουν καθώς οι μέρες μικραίνουν και ο καιρός γίνεται πιο κρύος. Σε αντίθεση με την κλινική κατάθλιψη, αυτή η μελαγχολία αποτελεί προσωρινή και γενικά πιο ήπια απόκριση στις εποχιακές αλλαγές και μπορεί να επηρεάσει άτομα με κατά τα άλλα φυσιολογική ψυχική υγεία.
Αυτό το φαινόμενο είναι επίσης γνωστό ως Υποσυνδρομική Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (S-SAD) και θεωρείται μια ηπιότερη μορφή Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD). Ενώ η SAD είναι μια αναγνωρισμένη μορφή κλινικής κατάθλιψης που υποτροπιάζει σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους -συνηθέστερα το φθινόπωρο και το χειμώνα- το S-SAD ή μελαγχολία του φθινοπώρου συνήθως περιλαμβάνει λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και δεν πληρεί τα κριτήρια για μια καταθλιπτική διαταραχή.
Πώς να την Αναγνωρίσουμε;
Μερικά από τα κοινά συμπτώματα της μελαγχολίας του φθινοπώρου είναι τα εξής:
- Χαμηλά επίπεδα ενέργειας και κόπωση: Μπορεί να δυσκολεύεστε να ξυπνάτε το πρωί ή να αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ημέρα.
- Δυσκολία συγκέντρωσης: Οι εργασίες που απαιτούν νοητική εστίαση μπορεί να φαίνονται πιο απαιτητικές και μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε το κίνητρο να τις ολοκληρώσετε.
- Αλλαγές στην όρεξη: Μερικοί άνθρωποι βιώνουν αυξημένη λαχτάρα για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
- Ήπια θλίψη ή ευερεθιστότητα: Μπορεί να νιώσετε μια γενική αίσθηση δυσαρέσκειας ή κυκλοθυμίας που δεν υπήρχε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Διαταραχές ύπνου: Οι μικρότερες σε διάρκεια ημέρες μπορεί να διαταράξουν το πρόγραμμα του ύπνου, οδηγώντας είτε σε υπερβολικό ύπνο είτε σε αϋπνία.
Αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται ως μια φυσική απάντηση στις περιβαλλοντικές αλλαγές και δεν υποδεικνύουν απαραίτητα μία σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας όπως για παράδειγμα καταθλιπτική διαταραχή. Μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από τη συνολική ψυχική του ευεξία, συνήθως είναι προσωρινά και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τα διαχειριστούν αποτελεσματικά με προσαρμογές στον τρόπο ζωής και υποστηρικτικές τεχνικές.
Γιατί Εμφανίζεται;
Τα autumn blues οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό, που είναι το εσωτερικό ρολόι του σώματος που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, την απελευθέρωση ορμονών και άλλες φυσιολογικές διεργασίες.
Αυτό το εσωτερικό ρολόι είναι ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές ενδείξεις, ιδιαίτερα στο φως. Καθώς οι μέρες μικραίνουν και υπάρχει λιγότερο φυσικό ηλιακό φως, ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος μπορεί να διαταραχθεί, οδηγώντας σε αλλαγές στη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας.
- Μειωμένο ηλιακό φως: Το ηλιακό φως παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών μας, επηρεάζοντας την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ελέγχει τον ύπνο. Λιγότερο ηλιακό φως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να παράγει περισσότερη μελατονίνη, οδηγώντας σε αισθήματα υπνηλίας και λήθαργου.
- Επίπεδα σεροτονίνης: Το ηλιακό φως επηρεάζει επίσης την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συμβάλλει στα συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας. Η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, τα οποία μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα εναλλαγές της διάθεσης και αισθήματα θλίψης.
- Διαταραγμένα μοτίβα ύπνου: Η αλλαγή στην έκθεση στο φως μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μοτίβα ύπνου, καθιστώντας δυσκολότερη τη διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου. Ο ακανόνιστος ύπνος μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω συμπτώματα όπως κόπωση και ευερεθιστότητα.
Τι είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός;
Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται στην ιδέα ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των νευρολογικών διεργασιών (“νεύρο”), της γλώσσας (“γλωσσικός”) και των προτύπων συμπεριφοράς που μαθαίνονται μέσω της εμπειρίας (“προγραμματισμός”). Το NLP υποστηρίζει ότι με την κατανόηση και την αναδιαμόρφωση αυτών των συνδέσεων, τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν την προσαρμοστικότητα την ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία, τις επικοινωνιακές δεξιότητες και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.
Το NLP πρόκειται για μια πρακτική και βιωματική προσέγγιση, που έχει τις ρίζες της σε επιστημονικές αρχές, όπως μεταξύ άλλων:
Γνωσιακή Νευροεπιστήμη: Η έμφαση του NLP στον τρόπο επεξεργασίας των αισθητηριακών εισροών από τον εγκέφαλο ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα της γνωστικής νευροεπιστήμης, η οποία μελετά τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος κωδικοποιεί, αποθηκεύει και ανακτά πληροφορίες. Η έννοια της «χαρτογράφησης» υποκειμενικών εμπειριών στο NLP είναι παρόμοια με το πώς ο εγκέφαλος σχηματίζει νευρικές οδούς με βάση επαναλαμβανόμενες εμπειρίες.
Ψυχογλωσσολογία: Η εστίαση του NLP στα γλωσσικά πρότυπα σχετίζεται στενά με την ψυχογλωσσολογία, τη μελέτη του πώς η γλώσσα επηρεάζει τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Οι τεχνικές NLP όπως το Meta Model, το οποίο αμφισβητεί την ασαφή και διφορούμενη γλώσσα, βασίζονται στη γλωσσική θεωρία και έχουν παραλληλισμούς με τις γνωστικές-συμπεριφοριστικές προσεγγίσεις.
Συμπεριφορική Ψυχολογία: Οι μέθοδοι του NLP για την αλλαγή συνηθειών και συμπεριφορών βασίζονται στις αρχές της συμπεριφορικής ψυχολογίας, ιδιαίτερα στην κατανόηση των εξαρτημένων απαντήσεων, ανακλαστικών και αντιδράσεων. Τεχνικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση συμπεριφορών (Pattern interrupt) και τη δημιουργία νέων συνδέσεων σε νέες διαδρομές εμπλουτίζουν το ρεπερτόριο των επιλογών στη διαχείριση καταστάσεων.
Η Επιστημονική Βάση του NLP
Νευρωνικά Δίκτυα: Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από τεράστια δίκτυα νευρώνων που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων. Αυτά τα δίκτυα είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών, τον σχηματισμό αναμνήσεων και τη δημιουργία αποκρίσεων. Όταν βιώνουμε κάτι επανειλημμένα, τα συνδεδεμένα νευρωνικά μονοπάτια γίνονται ισχυρότερα, κάνοντας ορισμένες συμπεριφορές και σκέψεις πιο αυτόματες. Για παράδειγμα, εάν πάντα ανταποκρινόμαστε στο άγχος με τάσεις φυγής, ο εγκέφαλός μας πιθανότατα έχει αναπτύξει ένα ισχυρό νευρωνικό δίκτυο που ενεργοποιεί αυτήν την απόκριση αυτόματα κάθε φορά που αισθανόμαστε άγχος.
Συμπεριφορικοί Αλγόριθμοι: Αυτά τα νευρωνικά δίκτυα λειτουργούν σαν αλγόριθμοι, οι οποίοι είναι σύνολα κανόνων ή εντολών που εκτελούνται αυτόματα από τον εγκέφαλο. Ακριβώς όπως ένας αλγόριθμος υπολογιστή επεξεργάζεται τις πληροφορίες για να παράγει ένα αποτέλεσμα, ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται αισθητηριακές πληροφορίες και προηγούμενες εμπειρίες για να δημιουργήσει σκέψεις, συναισθήματα και ενέργειες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι αλγόριθμοι γίνονται αυτόματοι, καθοδηγώντας τη συμπεριφορά μας χωρίς συνειδητή προσπάθεια. Αυτή η αυτοματοποίηση είναι και ωφέλιμη και προβληματική – ενώ μας επιτρέπει να εκτελούμε σύνθετες εργασίες χωρίς συνεχή συνειδητή σκέψη, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συνήθη μοτίβα που μπορεί να μην μας εξυπηρετούν καλά, όπως αρνητική σκέψη ή μη παραγωγικές συμπεριφορές.
Υποκειμενική εμπειρία: Μία από τις βασικές αρχές του NLP είναι ότι η υποκειμενική μας εμπειρία – ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε τον κόσμο – παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών μας. Το NLP επιδιώκει να κατανοήσει και, όταν είναι απαραίτητο, να επαναπροσδιορίσει αυτές τις ερμηνείες για να οδηγηθεί σε νέο γόνιμο τρόπο σκέψης και αποτελεσματικές συμπεριφορές.
Πώς το NLP Μπορεί να μας Βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη Μελαγχολία του Φθινοπώρου;
Σε αντίθεση με άλλες προσεγγίσεις που προσφέρουν απλώς μια εργαλειοθήκη τεχνικών, το NLP ξεχωρίζει γιατί δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και λαμβάνει υπόψη τις υποκείμενες νευρολογικές διεργασίες που δημιουργούν τα πρότυπα συμπεριφοράς και σκέψης. Αυτή η βαθύτερη εικόνα του πώς λειτουργεί το μυαλό μας επιτρέπει στο NLP να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη διαχείριση των στοιχείων που πυροδοτούν τα συμπτώματα της μελαγχολίας του φθινοπώρου. Αξιοποιώντας αυτές τις επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους, τα άτομα μπορούν όχι μόνο να επαναπλαισιώνουν τις αρνητικές σκέψεις και να αυξάνουν τα κίνητρα, αλλά και να αναδαμορφώνουν θεμελιωδώς την ψυχική τους κατάσταση για να δημιουργήσουν διαρκή, θετική αλλαγή. Ακολουθούν μερικές τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Modeling
Μία από τις βασικές αρχές του NLP είναι το modeling, που περιλαμβάνει τη μελέτη των προτύπων σκέψης και των συμπεριφορών των διακριτά αποτελεσματικών ατόμων. Τι περιλαμβάνει όμως η διαδικασια του modeling;
Συμπεριφορά Παρατήρησης: Το πρώτο βήμα είναι η προσεκτική παρατήρηση. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο την παρακολούθηση του τι κάνει το άτομο αλλά και την προσοχή στο πώς το κάνει. Στο NLP, αυτό σημαίνει ότι παρατηρούμε τις συγκεκριμένες ενέργειες, τα γλωσσικά μοτίβα και τις μη λεκτικές ενδείξεις που συμβάλλουν στην επιτυχία των αποτελεσματικών ατόμων.
Εντοπισμός πεποιθήσεων και αξίών: Οι επιτυχημένες συμπεριφορές, όπως και οι αποτυχημένες, καθοδηγούνται από υποκείμενες πεποιθήσεις και αξίες. Το modeling επιδιώκει να αποκαλύψει αυτούς τους εσωτερικούς οδηγούς θέτοντας ερωτήσεις όπως: «Ποιες πεποιθήσεις έχει αυτό το άτομο και πετυχαίνει αυτά τα αποτελέσματα;» Αυτό βοηθά να αποκαλυφθεί η νοοτροπία (mindset) που υποστηρίζει τη συμπεριφορά.
Κατανόηση Διαδικασιών Σκέψης: Το NLP υπερβαίνει την εξωτερική συμπεριφορά για να διερευνήσει τις εσωτερικές διαδικασίες σκέψης του ατόμου. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση των στρατηγικών τους για τη λήψη αποφάσεων, τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουν στο μυαλό τους την έκβαση ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος, τη γλώσσα που χρησιμοποιούν και πώς αυτή επιδρά στις σκέψεις τους και αντανακλά το τι κουβαλούν μέσα τους. Συνοπτικά, καλούμαστε να προσδιορίσουμε την αλληλουχία των νοητικών βημάτων που χρησιμοποιεί κάποιος για να πετύχει ένα αποτέλεσμα.
Προσδιορισμός αισθητηριακών προτύπων: Οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις πληροφορίες μέσω διαφορετικών αισθητηριακών καναλιών. Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε σε ποιες αισθητηριακές μεθόδους βασίζεται περισσότερο το άτομο. Για παράδειγμα, ένας επιτυχημένος αθλητής μπορεί να απεικονίσει (οπτική οδός) την απόδοσή του επανειλημμένα πριν από έναν αγώνα ή να επικεντρωθεί στην αίσθηση (κιναισθητική οδός) της σωστής κίνησης.
Εξατομίκευση και αξιοποίηση: Αφού εντοπιστούν η συμπεριφορά, οι πεποιθήσεις, οι διαδικασίες σκέψης και τα αισθητηριακά πρότυπα του μοντέλου, το επόμενο βήμα είναι η προσαρμογή των παραπάνω στις δικές μας ανάγκες. Είναι σημαντικό να βελτιώσουμε και να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές ώστε να ταιριάζουν στη μοναδική προσωπικότητα, το πλαίσιο και τους στόχους μας. Αυτό διασφαλίζει ότι οι νέες συμπεριφορές είναι βιώσιμες και αισθάνονται αυθεντικές για το άτομο που τις υιοθετεί.
Ας φανταστούμε ότι έχουμε ένα φίλο που φαίνεται να αγαπά πολύ το φθινόπωρο. Ενώ άλλοι παραπονιούνται για τις μικρότερες μέρες και τον πιο κρύο καιρό, αυτό το άτομο παραμένει ενεργό και παραγωγικό, αγκαλιάζοντας την εποχή με ενθουσιασμό.
Αλλά δεν πρόκειται μόνο για το πώς συμπεριφέρεται αυτό το άτομο. Το κλειδί είναι να πάμε ένα βήμα πιο βαθιά. Να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: Ποια είναι η νοοτροπία του; Μπορεί να πιστεύει ότι κάθε εποχή προσφέρει κάτι μοναδικό και όμορφο. Μπορεί να προσεγγίζει την αλλαγή με μια αίσθηση ενθουσιασμού αντί για φόβο. Να δώσουμε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο δομεί τις σκέψεις του για το φθινόπωρο.
Η ουσία του modeling είναι η περιέργεια – η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο εσωτερικός κόσμος κάποιου διαμορφώνει τις εξωτερικές του ενέργειες. Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι κάνει κάποιος, αλλά γιατί το κάνει και πώς σκέφτεται ενώ το κάνει.
Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να υιοθετήσουμε τις συνήθειές των άλλων στα τυφλά. Αντ’ αυτού, σκεφτόμαστε τι έχει απήχηση σε εμάς. Καθώς κάνουμε αυτές τις προσαρμογές, ίσως παρατηρήσουμε ανεπαίσθητες αλλαγές στη δική μας εμπειρία της εποχής – στις σκέψεις μας, στα συναισθήματα, ακόμη και στα επίπεδα ενέργειας.
Η πραγματική δύναμη του modeling δεν βρίσκεται στη μίμηση αλλά στην προσωπική προσαρμογή. Εξερευνάμε, προβληματιζόμαστε και πειραματιζόμαστε με ό,τι λειτουργεί για εμάς.
Modelling self
Επίσης, μπορούμε να εφαρμόσουμε τη διαδικασία του modeling ακόμη και με τον ίδιο μας τον εαυτό, επανεξετάζοντας προηγούμενες εμπειρίες μας κατά τις οποίες νιώθαμε πραγματικά ευτυχισμένοι, ενεργοί ή με αυτοπεποίθηση. Δεν πρόκειται απλώς για την ανάκληση αυτών των αναμνήσεων, αλλά για την εμβάθυνση στα συναισθήματα, τις εικόνες, τους ήχους και τις αισθήσεις εκείνων των στιγμών.
Εδώ, στόχος είναι η εστίαση στην κατανόηση των υποκείμενων πεποιθήσεων και μοτίβων σκέψης που συνόδευαν αυτές τις θετικές καταστάσεις. Εξερευνώντας πώς σκεφτόμασταν και τι πιστεύαμε κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών αιχμής, μπορούμε να εντοπίσουμε τους εσωτερικούς πόρους που συνέβαλαν στην ευτυχία μας.
Αυτή η προσέγγιση του modeling διαφέρει, καθώς ενθαρρύνει τη βαθιά σύνδεση με τις δικές μας θετικές εμπειρίες, αντί να παρατηρούμε απλώς τους άλλους. Μας καλεί να εσωτερικεύσουμε τα δυνατά μας σημεία και να δημιουργήσουμε μια προσωπική εργαλειοθήκη στρατηγικών που έχουν απήχηση σε εμάς.
Anchoring & Reframing
To anchoring στο NLP είναι μια θεμελιώδης τεχνική που. αξιοποιεί τη σύνδεση μεταξύ των συναισθηματικών μας καταστάσεων και ενεργειών μας, αλλά η πραγματική της αξία έγκειται στο πώς αυτή η διαδικασία σύνδεσης μας παραχωρεί τον έλεγχο της συναισθηματικής μας εμπειρίας. Για παράδειγμα, μία μυρωδιά ή ένα τραγούδι μπορεί να μας παραπέμπει και να μας συνδέει με μια ανάμνηση.
Ας φανταστούμε τη διαδικασία δημιουργίας μιας άγκυρας «anchoring» σαν ένα μυστικό κλειδί για να ξεκλειδώσουμε συγκεκριμένα συναισθήματα όποτε τα χρειαζόμαστε περισσότερο. Η ουσία του anchoring έχει τις ρίζες της στην ικανότητά μας να βυθιζόμαστε πλήρως σε μια συναισθηματική ανάμνηση – μια ανάμνηση όπου νιώθαμε χαρούμενοι, δυνατοί ή ήρεμοι. Αυτό που κάνει όμως τη διαφορά δεν είναι η ίδια η ανάμνηση αλλά ο πλούτος των λεπτομερειών που τη συνοδεύουν – οι εικόνες, οι ήχοι και οι σωματικές αισθήσεις. Ξαναζώντας νοερά αυτές τις εμπειρίες, ενισχύουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση.
Καθώς πλοηγούμαστε σε αυτόν τον θετικό συναισθηματικό χώρο, μπορούμε να τον συνδέσουμε με μια ενέργεια – όπως για παράδειγμα ένα διακριτικό σφύριγμα, ένα τραγούδι, ένα άγγιγμα, μια χειρονομία ή μία έκφραση ιδιαίτερη – στοιχεία που λειτουργούν ώς άγκυρες και μας συνδέουν την ίδια στιγμή με τη συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση. Στη συνέχεια αυτά τα στοιχεία μπορούν να εξελιχθούν ώστε να λειτουργούν σαν μια συντόμευση που συνδέει με την αρχική εμπειρία που θέλουμε, όποτε τη χρειαζόμαστε.
Το reframing είναι μια τεχνική NLP που περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνόμαστε μια κατάσταση. Αλλάζοντας τον τρόπο αντίληψης της, ουσιαστικά αλλάζουμε και τη συναισθηματική μας απόκριση σε αυτήν. Βλέποντας τις προκλήσεις και τις δυσκολίες από διαφορετική οπτική γωνία, μπορούμε να μετατρέψουμε τις δυσλειτουργικές σκέψεις σε παραγωγικες.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cognition and Emotion, έδειξε ότι η αναπλαισίωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Σε 8 μελέτες με συνολικά 2.973 συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε σταθερά ότι η ικανότητα να αναπροσαρμόζουν τις καταστάσεις και να τις βλέπουν από μία πιο θετική οπτική παίζει καθοριστικό ρόλο στον μετριασμό των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Η σκέψη ότι «δε μ’αρέσει το φθινόπωρο γιατί νυχτώνει νωρίς» μπορεί να πυροδοτήσει συναισθήματα μελαγχολίας και κατ’επέκταση έναν φαύλο κύκλο θλίψης. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας αυτό το μοτίβο σκέψης, μπορούμε συνειδητά να επιλέξουμε να δούμε την κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία, σκεπτόμενοι, για παράδειγμα, ότι οι φθινοπωρινές νύχτες μας δίνουν την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τη θαλπωρή του σπιτιού μας βλέποντας μία ταινία.
* Η σύντομη περιγραφή των τεχνικών εστιάζει στην αρχή που βασίζονται, και δεν περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξή τους, η οποία εμπεριέχει διαδικασία με στάδια και ειδικές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να αποτυπωθούν στα στενά περιθώρια ενός άρθρου.
Συνοψίζοντας…
Σε αυτό το άρθρο, μιλήσαμε για τη μελαγχολία του φθινοπώρου – τι είναι, πώς μπορεί να εκδηλωθεί και γιατί εμφανίζεται. Συζητήσαμε πώς οι εποχικές αλλαγές μπορούν να διαταράξουν τους κιρκάδιους ρυθμούς και να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως χαμηλή ενέργεια, δυσκολία συγκέντρωσης και ήπια θλίψη.
Στη συνέχεια εμβαθύναμε στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), εξηγώντας ότι πρόκειται για μία διεπιστημονική προσέγγιση που εξετάζει τον τρόπο σύνδεσης των νευρολογικών διεργασιών, της γλώσσας και της συμπεριφοράς μας. Διευκρινίσαμε ότι το NLP δεν είναι απλώς μια συλλογή τεχνικών αλλά ένα σύστημα που βασίζεται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλός μας λειτουργεί σαν σύνθετος αλγόριθμος επεξεργάζεται πληροφορίες και δημιουργεί αυτόματα μοτίβα με βάση τις υποκειμενικές μας εμπειρίες.
Τέλος, αναφέραμε κάποιες τεχνικές που μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στη διαχείριση της μελαγχολίας. Συζητήσαμε για τη βασική αρχή του modeling, το anchoring και το reframing για να δείξουμε πώς μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι μέθοδοι για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις της φθινοπωρινής περιόδου. Οι παραπάνω τεχνικές, έχουν αναπτυχθεί βασιζόμενες στις τεχνικές λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του μυαλού μας και προσφέρουν πρακτικούς τρόπους για να τροποποιήσουμε τα μοτίβα της σκέψης μας και να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευεξία κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.
Εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τη φθινοπωρινή θλίψη και το άγχος που συνοδεύει την εποχική αλλαγή, το πρόγραμμα NLP University Practitioner μπορεί σας βοηθήσει να προσεγγίσετε δύσκολες καταστάσεις με μεγαλύτερη ηρεμία και αποτελεσματικότητα.
Αυτή η ολοκληρωμένη εξάμηνη εκπαίδευση προσφέρει μια εις βάθος διερεύνηση του εσωτερικού σας κόσμου, επιτρέποντάς σας να εντοπίσετε και να επαναπρογραμματίσετε τα μοτίβα σκέψης και τις συμπεριφορές που συμβάλλουν στο άγχος σας. Το νέο πρόγραμμα ξεκινά τον Οκτώβριο και ισχύει early bird προσφορά για όσους επιθυμούν να εγγραφούν σύντομα!