Γεγονός είναι πως έτσι γεννήθηκε το NLP, από το modeling. Κι ενώ δεν είναι παιδί ψηλής εστεμμένης καλλονής κατά πολλές έννοιες η διαδικασία αυτή που αγγλιστί καλείται «modeling» κι επί το ελληνικότερον θα το πούμε «αποτύπωση διακριτής συμεπριφοράς αποτελεσματικότητας», σηκώνει μεν ελεύθερη μετάφραση, ωστόσο όμως είναι αυτό που διακαώς μας κάνει να θέλουμε να είμαστε, να γίνουμε, να κάνουμε ενίοτε, κάτι πολύ wow που κάνει κάποιος άλλος και ίσως πάλι, αυτό το πολύ wow να έχει όνομα, αλλά για να γίνει πρέπει να έχουμε την ακριβή κυτταρική του ανάλυση, τον κώδικα του.
Modeling excellence, μεταφράστε το όπως σας ταιριάζει.
Άλλωστε κι η γλώσσα έχει τη μαγεία της γιατί μαζί με το παιχνίδι των λέξεων έρχεται κι εκείνο της ανάληψης ευθύνης για το νόημα τους…
Όμως αν κι εύκολα κάποιος μπορεί να πάρει φόρα όταν μιλά για λέξεις, έννοιες και νοήματα αυτό το κομμάτι των λεκτικών μοτίβων, αν και φιγουράρει ως το «Big L των Linguistics» και στέκει ως το 2ο γράμμα στο NLP, εμείς σήμερα θα σταθούμε στο Modeling. Κι ως ορίζει ο συνυρμός της λέξης, θα σταθούμε ευθυτενώς και παραδειγματικά.
Ο Dr. Richard Bandler είπε από την αρχή κιόλας της συνδιαμόρφωσης του συστήματος NLP, μαζί με τον Dr. John Grinder, πως στην ανθρώπινη συμπεριφορά δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Χμ.. καλό, συμφωνείτε φρονώ. Επίσης είπε πως το NLP εστιάζει στο πως λειτουργεί αυτή η συγκεκριμένη ανθρώπινη συμπεριφορά, ποιος είναι ο κώδικας, ο αλγόρυθμος που απαρτίζει αυτή τη διακριτή αποτελεσματικότητα, ποιο είναι το DNA της που την κάνει αυτό που είναι και την παραμετροποιεί με μοναδικό κυριολεκτικά τρόπο.
Κοινώς και εξόχως ευθέως, το σημερινό modeling αλά NLP είναι όμως αυτό το κάτι…που κάποιος κάνει πολύ, μα πάρα πολύ καλά.
από τη Μαριάννα Αντωνακάκη
Έχουμε και λέμε:
το NLP, είναι η επιστήμη του Νου…
Κι ο έχων νου, νοείτο…
Επιστήμη σημαίνει όλο το τεχνικό και ερευνητικό πρωτόκολλο που αφορά συλλήβδην σε όλες τις γνωστές ως σήμερα επιστήμες και ομοίως όλο το κομμάτι μελέτης, παρατήρησης και καταγραφής που αφορά σε έναν γαλαξία μερικώς κατακτημένο και αρκετά ακόμη ανοιχτό προς εξερεύνηση όπως είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Για τούτο το λόγο είναι η επιστήμη του Νου κι όχι μια κομπογιαννήτικη σειρά από αφηρημένες μαγγανείες που ίσως και να λειτουργούν ελκυστικά σε κάποιους που αρέσκονται σε πέπλα μυστηρίου παράλληλα συμπορεύονται ανεύθυνα και ουδόλως επιστημονικά. Το NLP, είναι ένα δυναμικής ταυτότητας σύστημα τεχνικών κι εργαλείων, αποτέλεσμα των πονημάτων της Νευροεπιστήμης στο συνδυασμό τους με την Νευροπλαστικότητα, τη δυνατότητα δηλαδή του ανθρώπινου εγκεφάλου να εξελίσσεται ες αεί…
bend it like Beckam
Από την ομώνυμη ταινία, όπου υμνούνται οι ευφυείς τρίπλες και τα σουτ του David Backam, ενός κατά τ’ άλλα αμφιλεγόμενου για την διανοητική του ευφυία icon του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι και αντιθέτως σούπερ αναγνωρισμένου sex symbol, μέχρι τον τεχνικό ρεαλισμό, η φράση: “
“κάντο όπως ο Beckam”, είναι ένα σλόγκαν που ερμηνεύει ακριβώς τι είναι η διαδικασία αποτύπωσης του κώδικα μιας διακριτής, συμπεριφορικής αποτελεσματικότητας αλά NLP…
Κάνε ακριβώς αυτό που κάνει, σκέψου ακριβώς όπως σκέπτεται, πάραξε το συναισθηματικό κοκτέιλ που φτιάχνει ο δικός του εσωτερικός κόσμος και νιώσε όπως εκείνος νιώθει όταν κάνει αυτό το…κάτι και θα έχεις αυτό το κάτι.
Ο ακριβής κώδικας για να παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα, γρήγορα, με ασφάλεια και με ακρίβεια.
Σκεφτείτε πως παραλάβατε το σούπερ υπεργκάτζετ. Σκεφτείτε επίσης πως αυτός ο κάποιος που είναι βιρτουόζος με το πως να σας το σετάρει…λείπει μακριά. Σκεφτείτε τέλος πως αντί για manual οδηγιών εγκατάστασης σε ακαταλαβίστικα και κακοτυπωμένα ελληνικά, το ίδιο το υπεργάτζετ σας καλεί να το χρησιμοποιήσετε μέσα από οδηγίες εκφρασμένες στο στυλ σας, στη γλώσσα που καταλαβαίνετε, με ροή ερεθισμάτων, με βιωματικές διακυμάνσεις, με συνασθήματα, με βήμα βήμα παρεμφάσεις που είναι σα να μπαίνει αρμονικά στο ποιοι είστε και στο ποιοι γίνεστε καθώς το απολαμβάνετε. Σκεφτείτε να υπήρχε αυτό το owners manual πόσο πιο γκατζετάκηδες θα μπορούσατε να είστε; Ουπς, κι όμως υπάρχει. Το μυαλό μας είναι πάντα εκεί πάνω και ζυγίζει περίπου ενάμιση κιλό, ανεξάρτητα με το νούμερο στο τζην μας και μπορεί να κάνει τα πάντα αρκεί να καταλάβει το πώς γίνονται…
Its Excellency, the Human Brain
Μπορεί για να κάνει κάποιος modeling στο χώρο της Μόδας να διαθέτει προδιαγραφές, να είναι παραμετροποιημένα που λέμε και στο NLP, τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης βάσει context, βάσει της σχέσης περιέχοντος – περιεχομένου, όμως στην κανονική ζωή εκτός catwalk το ανθρώπινο μυαλό είναι ο πιο έμπειρος Modeler που όχι μόνο διαθέτει γκάμα απείρων χαρακτηριστικών αλλά είναι απόλυτα ικανό να τις παραμετροποιεί…
Ένας πολυμήχανος επαγγελματίας από τα γενοφάσκια του, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αντιγράφει, παραμετροποιεί, προσαρμόζει, εγγράφει κι αναπαράγει μέχρι τελειοποίησης τους μια σειρά από κινήσεις, ήχους, μικροεκφράσεις μέχρι να φτιάξει στο ακέραιο το μοντέλο συμπεριφοράς που επιθυμεί και το οποίο πριν τελειοποιήσει έχει σπάσει στα εξ’ων συνετέθη για το μελετήσει.
Μην τρέχετε σε παραδείγματα, ας πιάσουμε τα απλά. Αυτός είναι ο μηχανισμός που επικαλεστήκαμε όλοι για να μιλήσουμε, ναι ακόμη κι αν κάποιοι αντιγράψαμε λέξεις, ηχόχρωμα ακόμη και διάλεκτο από τους γονείς, αυτός είναι ο ίδιος μηχανισμός χάριν του οποίου περπατήσαμε και πάει λέγοντας…
Σας πρόλαβα.
Ναι κι ενώ κάποιοι τα κατάφεραν με την ομιλία, το περπάτημα και το τρέξιμο πώς και δεν τα κατάφεραν με την καριέρα, τα λεφτά ή τη μέση δαχτυλίδι;
Ο Dr. Robert Dilts, NLP developer και κεντρική φιγούρα στην επιστιμονική συνέχεια του NLP, στην πολυετή του μελέτη για την ανθρώπινη συμπεριφορά, δημιούργησε κι εξέλιξε τα λεγόμενα «Logical Levels». Σε αυτά τα λογικά επίπεδα, όπως αποτυπώνεται σε μετάφραση, το ποιος είναι ο κάθε άνθρωπος βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας. Στα πιο κάτω στρώματα της όμως, ξεκινώντας από το 1ο επίπεδο συναντάμε την επιρροή του περιβάλλοντος, το οποίο περιβάλλον σε 2ο επίπεδο ορίζει τις συμπεριφορές, οι οποίες συμπεριφορές σε 3ο επίπεδο ορίζουν τις δεξιότητες μας, οι οποίες σε 4ο επίπεδο ορίζουν το σύστημα πεποιθήσεων κι αξιών μας, το οποίο αυτό σύστημα ορίζει το ποιοι είμαστε στο πλαίσιο που καθορίζει αυτήν την συγκεκριμένη πυραμίδα. Αν για παράδειγμα, κάποιος έχει κάνει ακριβώς ότι ορίζει η συνταγή αποτύπωσης του κώδικα μιας διακριτής συμπεριφοράς ενός πολύ πετυχημένου επαγγελματικά προσώπου, στο πλαίσιο που ορίζει την πυραμίδα με τις οικονομικές απολαβές, αλλά στο επίπεδο που ορίζει το σύστημα αξιών υπάρχει σύγκρουση, γιατί αυτό που ορίζει ο ένας Α ο άλλος το ορίζει ως αντίθετο του Α…τότε η επιτυχία δεν έρχεται, βγαίνει Ζονγκ και μπορούμε να περάσουμε στο κουτί Β…
Γιατί «αν δίνεις φιλάκια στο αυγολέμονο δεν κόβει » κι άλλοι μύθοι της τηλεμαγειρικής…
Όπως στη μαγειρική, έτσι και στη ζωή των προτύπων, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
Ουδείς λόγος πίπτει, πολλώ δε μάλλον ράβδος για το τι θέλει να κάνει, να είναι, να έχει ή να γευτεί καθείς. Οπότε ας συμφωνήσουμε πως διακριτή συμπεριφορά, ή διακτριτή αποτελεσματικότητα ορίζει ο καθένας αυτό που του αρέσει. Τελεία και παύλα.
Εκεί που μπαίνουν οι κανόνες είναι στην αποτύπωση του κώδικα, του αλγορύθμου, του dna αυτής της συμπεριφοράς. Devil is in the details…δαιμονίως διατυπωμένη και με ακρίβεια η φράση που θέλει να τονίσει τη σημασία που έχει η κάθε μικρολεπτομέρεια. Πριν σφυρίξετε αδιάφορα, αρκεί να θυμίσω πως πάνω κάτω τα δαχτυλικά μας αποτυπώματα είναι κοινά. Τόσο πάνω όμως και τόσο κάτω που αρκεί αυτή η μικροδιαφορά για να έχει ο καθένας από τα δις του ανθρώπινου πληθυσμού τα δικά του μοναδικά.
Αυτές οι μικρές, «διαβολικές» λεπτομέρειες στον κώδικα συμπεριφοράς χρήζουν αληθινά επιστημονικής ανάλυσης κι όχι ένα σύστημα ολίγον «αούα» όπως λέγεται σε άπταιστη αργκό. Το να διερευνήσεις μέσα από την εργαλειοθήκη των τεχνικών NLP για τη χαρτογράφηση όλα εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν την πνευματική, νοητική διαδικασία, που είναι μέρος του προγράμματος που τρέχει με ταχύτητες φωτός στο υποσυνείδητο και που ορίζει κι ορίζεται από αξίες και πεποιθήσεις καθώς και διαμορφώνει το αποκαλούμενο ecology balance, απέχει πολύ από γενικότητες και ευρείες συνταγές που μοιράζονται σε κύκλους -και άλλα γεωμετρικά σχήματα- αυτογνωσίας.
Αυτό το «κάντο όπως ο τάδε, σαν τον οποίον θες να γίνεις» είναι τόσο σαφές ως οδηγία και τόσο επιστημονική σαν τεχνική όσο το μπες στο διαστημόπλοιο και άντε στο φεγγάρι.
Ίσως κάποιοι έχουν την εμπειρία με τη συνταγή για ντολμαδάκια που τηρείται μεν κατά γράμμα αλλά το αυγολέμονο είναι σαν διαλυμμένη διαδήλωση… Τι κάνει η τηλεμαγείρισα που δεν κάνει η κυρία σπίτι της; Πόσο σημαντική είναι ψυχοσύνθεση και από τι αποτελείται; Πού εμπίπτει η νευροεπιστήμη και πώς ερμηνεύεται η αλλαγή στον τρόπο σκέψης και τα συναισθήματα για κάθε νέα σύναψη βάσει νευροπλαστικότητας; Και τι γίνεται αν αυτό που μπορεί κάποιος να πετύχει κι έχει στα χέρια του και των αλγόρυθμο επηρεάζει δυσμενώς το ecology του, δηλαδή το περιβάλλον όπου ζει και κινείται; Ερωτήματα που δεν απαντώνται στον τσελεμεντέ αλλά για τα οποία η επιστήμη του Νου, έχει επιστημονικές ευκαιρίες προς εφαρμογή, γιατί τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα από τα ντολμαδάκια αυγολέμονο…
Όλη αυτή η τεχνολογία της αλλαγής, από μία κατάσταση Α σε μια κατάσταση Β, που ξεκινά από μια σκέψη, μια επιθυμία, έναν στόχο συνειδητό ή μη κι ότι μεσολαβεί μέχρι την επιτυχή ζεύξη των δύο σημείων, είναι μια νοητική, σωματική, τεχνική και βιοχημική διαδικασία, που κάνουμε ή έχουμε κάνει πολλές φορές στη ζωή μας όλοι.
Όλοι; Μάλιστα. Υπεργενίκευση, αλλά όλοι μας το έχουμε κάνει τουλάχιστον κάποιες φορές.
Το NLP φέρνει σαν σε γραμμικό κατασκευστικό σχέδιο όλα τα βήματα, τις λεπτομέρειες του μηχανολογικού χώρου που λέγεται Νους, σαν σε τοπογραφικό σχέδιο του περιβάλλοντος που λέγεται ecology, όλες τις μικρολεπτομέρειες και τα φινιρίσματα, στήνει προοπτικά σχέδια με χρώμα και την υποκειμενικότητα του σχεδίου βάσει θέσης του παρατηρητή, χτίζει μακέτες για δοκιμές κι αλλαγές, παίρνει συνεντεύξεις από τον «πελάτη» για το πως νιώθει στο νέο του σπίτι, κάνει αλλαγές και διεγείρει τις αισθήσεις και το χημείο του σώματος με υλικά και χρώματα.
Όποιος έχει παιδιά αρκεί να σταθεί και να παρατηρήσει τους μεγαλοπρεπείς modelers πώς τα καταφέρνουν άριστα πραγματικά, εφαρμόζοντας συνεχώς το no failure only feedback.
Modeling, μπορούμε όλοι να κάνουμε. Εκτός από τα δηλωμένα μοντέλα μόδας. Που κι αυτά κάνουν catwalk, χωρίς να είναι γάτες…αν και κάποιες ίσως και να είναι με την ευρύτερη έννοια του όρου…
Μια αμφισημία, για επίγευση!