Μια μοριακή πρωτεΐνη, ονόματι Νετρίνη, κρύβεται πίσω από την αλλαγή, τη μάθηση και τη μνήμη, όταν αυτές φεύγουν από την επιχειρηματολογία της απόφασης ή της ικανότητας και περνούν στο ακλόνητο φάσμα των επιστημονικών αποδείξεων της Νευροεπιστήμης.
Ο λαός είναι σοφός. Μας έχει κληροδοτήσει μια λαϊκή σοφία με τόσες παρομίες…
Η σοφία του, ωστόσο ίσως και να έγκειται στο ποσοτικό του πράγματος πρωτίστως κι έπειτα στο ποιοτικό.
Διότι ο διπλωματικός του χαρακτήρας κρύβεται στις αμφισημίες αν όχι στις πολυσημίες.
Η μια παροιμία στην οποία παίρνει όρκους ο λαός, έχει και μια και δυο ή και τρεις αντίθετές της νοηματικά, στις οποίες πάλι παίρνει όρκους ο λαός. Κι όμως, εκεί είναι και ο πλουραλισμός της σοφίας του. Όλοι οι καλοί χωράνε, καθώς αν έρθει μια νέα παροιμία κι ένα ολόφρεσκο γνωμικό, μα από το κεφάλι του σοφού, μα από το τρολάρισμα στο ίντερνετ, θα είναι γιατί φωτογραφίζει τους πολλούς και τα θάματα των καιρών τους.
Η επιστήμη, όπως τα λέει κι η ομοίως σοφή της ετυμολογία, επίσταται, δηλαδή όχι μόνο γνωρίζει αλλά αυτό που γνωρίζει το παίζει στα δάκτυλα και το αποδεικνύει.
Ο λαός λέει πως παλιός γάιδαρος δε μαθαίνει νέα περπατησιά, πως ο λύκος κι αν εγέρεσε άλλαξε το μαλλί του, μα μήτε τη γνώμη του άλλαξε μήτε την κεφαλή του… Λέει στου κουφού την πόρτα μα λέει πως άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τη σκούφια του αλλιώς…
από τη Μαριάννα Αντωνακάκη
Αυτός ο Μανωλιός της παροιμίας, ενδυόμενος πλέον των ρούχων της έρευνας και της επιστήμης, ήρθε να δώσει υπόσταση στη νέα του, αλλαγμένη φορεσιά και στην αλληγορία της, καθώς οι Νευροεπιστήμονες, σε ερευνητικές συνέργειες με τους Βιολόγους και τους Γενετιστές έριξαν με έναν ηχηρό γδούπο στο κενό το επιχείρημα πως ο γέρος σκύλος δε μαθαίνει νέα περπατησιά, αφού όταν πρόκειται για άνθρωπο, χάριν μιας μοριακής πρωτεΐνης ονόματι Νετρίνης, οι αλλαγές έχουν στρωμένο κόκκινο χαλί για να γίνουν ανεξαρτήτως του ωρίμου της ηλικίας των απανταχού Μανωλιών…
Η Νετρίνη στους επιστημονικούς κύκλους είναι ήδη γνωστή ως ο αρωγός της δημιουργίας ενός υγιούς νευρικού συστήματος στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός βρέφους, κατευθύνοντας τα κύτταρα του εγκεφάλου ώστε να κάνουν τις κατάλληλες συνδέσεις με άλλα εγκεφαλικά κύτταρα.
Νέα έρευνα που διεξήχθη από Νευροεπιστήμονες διαπίστωσε ότι η Νετρίνη στον ενήλικο εγκέφαλο μπορεί να κάνει τις συναπτικές συνδέσεις ισχυρότερες, κάτι που είναι σημαντικό όχι μόνο για την εκμάθηση νέων πραγμάτων αλλά και για τη διατήρηση μιας καλής μνήμης. Ας πούμε πως με την ηλικία ισχυροποιεί τη δράση και την επίδρασή της ενώ πρακτικά αναφέρεται στις νευρικές συνάψεις που έχουμε σχηματίσει κατά την παιδική μας ηλικία. Στο ερευνητικό κέντρο «The Neuro», όπου κι έγινε αυτή η επιστημονική ανακάλυψη, αποδείχθηκε πως οι νευρώνες συνέχιζαν να παράγουν Νετρίνη στον ενήλικο εγκέφαλο ενώ όλες οι συνδέσεις είχαν ήδη γίνει σε παιδική ηλικία…
Η Νετρίνη επίσης έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι συνάψεις επικοινωνούν μεταξύ τους και δη με νοηματική παρρησία, δείχνει πως μιλά στους νευρώνες, τους κινητοποιεί κατά μία έννοια αφού το ουσιαστικό σήμα που εκπέμπει είναι τύπου:
«Παιδιά, κάντε τη σύναψη ισχυρότερη»
Πολλοί νευρώνες που πυροδοτούν μαζί με έναν σχετικό, συντονισμένο –ας πούμε- τρόπο σχηματίζουν ένα κύκλωμα, ένα ισχυρό δίκτυο ικανό για κάθε γνωσιακή διαδικασία. Κοινώς προϋπόθεση για να μάθουμε κάτι. Η Νετρίνη απελευθερωμένη πια στο εγκεφαλικό μας περιβάλλον καθίσταται απολύτως κομβική κι απαραίτητη για κάθε συναπτική αλλαγή, που αποτελεί βάση για τους Νευρώνες εκείνους που εμπλέκονται στη μάθηση και στη μνήμη.
Κοινώς και λαϊκώς ειπωμένο, Νετρίνης απούσης, ούτε ξέρω, ούτε και θυμάμαι. Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε ο Μανωλιός της παροιμίας…
Η Νετρίνη είναι για τη γνώση και τη μνήμη ένας σούπερ ήρωας… με όλες τις σούπερ εκείνες ιδιότητες μόνο που αντί να φέρει τη βούλα της κινηματογραφικής μυθοπλασίας, φέρει την αδιάσειστη βαρύτητα της Nευροεπιστήμης.
Το σύστημα NLP είναι η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και η τεχνολογία της αλλαγής, με αδιάσειστες βάσεις τις Νευροεπιστήμες στο επιστημονικό πλαίσιο και την Νευροπλαστικότητα, την ες αεί ιδιότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να κάνει νέες συνάψεις κάθε φορά που μαθαίνει κάτι νέο, κάθε φορά που αποκτά μια νέα εμπειρία.
Η πρόσφατη αυτή ανακάλυψη, ήρθε να αποδείξει και με τη βούλα πια, πως ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός, περπατώντας πάνω στην αρχή της Νευροπλαστικότητας, στην λειτουργική για τον εγκέφαλο απελευθέρωση της Νετρίνης και στις επιστημονικές τεχνικές του μπορεί να εγγυηθεί τις αλλαγές που ένας άνθρωπος επιθυμεί και στοχεύει.
Αυτό που ίσως δημιουργούσε δεύτερες σκέψεις ως τώρα να ήταν αν τελικά οι αλλαγές που επιθυμεί να κάνει κάποιος, μπορούν να έχουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν, αν μπορούν όντως να υλοποιηθούν και δεν είναι συνώνυμες ενός εξοντωτικού αγώνα….
Αυτό που το NLP δίνει είναι ένα απόλυτα καταφατικό ναι. Τεχνικά και τεχνολογικά στο σύστημά μας αλλαγές γίνονται. Γίνονται ακούσια κι εκούσια. Η συζήτηση κυρίως αφορά στις αλλαγές εκείνες με τις οποίες δυσκολευόμαστε, εκείνες που στο πέρασμα της σκέψης τους δημιουργούν μια σειρά από παροιμίες με στόχο να επιβεβαιωθεί πως παλιός γάιδαρος νέα περπατησιά δεν βγάζει κι έτσι να μείνουν όλα καλώς ίδια καμωμένα στη σφαίρα του γνωστού.
Ο Νόμος της ομοιόστασης ομοίως είναι στη γνωστική φαρέτρα του NLP, βάζοντας σε κάθε διαγνωστική προσέγγιση την πληροφορία πως η ανθρώπινη φύση αρέσκεται στη διατήρηση των γνωστών κι οικείων δημιουργώντας ένα πολύ θελκτικό comfort zone, από οποίο κανείς ίσως δε θέλει να βγει με χορευτικές κινήσεις χαράς και να αντιμετωπίσει τον φόβο του αγνώστου, που επίσης είναι απόλυτα ρεαλιστικός και σταλμένος με συστημένο δέμα απευθείας από την αμυγδαλή μας που φυλά άγρυπνα την επιβίωση μας.
Έχοντας από τη μια το Νόμο της Ομοιόστασης κι από την άλλη τους Νευροεπιστήμονες που αποδεικνύουν εργαστηριακά πια την ύπαρξη της πρωτεΐνης των αλλαγών, της μνήμης και της μάθησης, το NLP διερευνώντας μέσα από την αγαστή χρήση των επιστημονικών τεχνικών την περίπτωση κάθε ατόμου ξεχωριστά, μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες στο εσώτερο παιχνίδι που θα αναδείξουν ποιες αξίες, πιστεύω, εγγραφές ή εμπειρίες, έχουν ενσταλάξει στο άτομο εκείνο την ισχυρή πεποίθηση πως δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτή η νέα εσωτερική χαρτογράφηση, το νέο πεδίο ιδεών και πιστεύω θα παράξει ένα φρέσκο εξωτερικό παιχνίδι, θα εκκινήσει νέες συμπεριφορές, λουσμένες με μεγάλη δόση Νεπτίνης και ανθισμένες στη σφαίρα της Νευροπλαστικότητας και αυτά θα είναι τα νέα αλλαγμένα αποτελέσματα.
Σκεφτείτε ένα λαστιχάκι. Ένα κοινό λαστιχάκι σούπερ μάρκετ, που αν το τραβήξεις με σεβασμό στα όρια παραμόρφωσης του θα ανοίξει, τα διευρύνει τη φύση του, θα χωρέσει περισσότερα και καινούργια πράγματα χωρίς να χάσει την ελαστικότητά του, γνωρίζοντας νέες ιδιότητες κι αντοχές. Θα μπορεί να κάνει αυτό που προ διαστολής δε μπορούσε.
Κάπως έτσι, πολύ πιο σύνθετα όταν υπάρχει νέο ερέθισμα, που εκκινεί νέα συμπεριφορά, το νευροδιαδίκτυο μας μέσα από μια νέα ελαστική και παιχνιδιάρα σύναψη, τεντώνεται και φτάνει σε νέα όρια του, φωτίζει αυτό που ως εκείνη την ώρα ήταν άγνωστο. Κι αν πάρει λίγο περισσότερο χρόνο να συντονιστεί η αλλαγή με όλο το περιβάλλον της, έχει γίνει σε χρόνο μικρότερο του δευτερολέπτου. Το ΝLP, με επιστημονική υπόσταση στοNLPU – Univerity California Santa Cruz, όπου γεννήθηκε προ 45 ετών περίπου συνεχίζει να ερευνά μοντέλα και πρωτόκολλα εφαρμογής του συστήματος, στην 4η του πια γενιά αγκαλιάζει κάθε τι νέο ως προάγγελο των υπαρχόντων απείρων δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου που ακόμη ανακαλύπτουμε.
Απελευθερώστε Νετρίνη. Κάνει καλό. Στο NLP αν δεν υπάρχει εμπειρία, δεν υπάρχει λέξη…. Ιδού και τα δύο.