Blog, Γνώμες & Απόψεις, Προσωπική Ανάπτυξη

Νέα χρονιά. Ε, και;

Νέα χρονιά. Τι σημαίνει τελικά ότι μπαίνει μια καινούρια χρονιά; Σημαίνει κάτι;

Σύμφωνα με την επιστήμη της αστρονομίας, σημαίνει ότι ο πλανήτης γη έκανε μια ολοκληρωμένη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Για ορισμένους ανθρώπους σημαίνει ότι φεύγει το παλιό και μαζί έρχεται η ελπίδα ότι ίσως κάτι καινούριο και φρέσκο ξημερώνει. Κάποιοι άλλοι βρίσκουν τον ερχομό της νέας χρονιάς ως μια ευκαιρία για να κάνουν απολογισμό του έτους που πέρασε και να θέσουν νέους στόχους.

Προσωπικά, ποτέ δεν έβαζα στόχους τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου. Για μένα η “νέα χρονιά” ήταν πάντα η σχολική και ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο – κατάλοιπο των τόσων χρόνων εκπαίδευσης, υποθέτω. Την Πρωτοχρονιά, για αυτό το λόγο, την εύρισκα σαν μια εξαιρετική ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη τα όποια αρνητικά συναισθήματα και προβλήματα πιθανώς έχουμε και να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας στους γύρω μας, γνωστούς ή αγνώστους, ακόμα πιο έντονα και ξεκάθαρα από ό, τι ίσως κάνουμε καθημερινά. Η Πρωτοχρονιά θεωρούσα ότι μας έδινε τη δυνατότητα να μαζευτούμε όλοι οι αγαπημένοι άνθρωποι μεταξύ μας, ν’ αγκαλιαστούμε, να γελάσουμε, να γλεντήσουμε και, με αφορμή αυτή την περιφορά της γης, να γιορτάσουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί, αγαπημένοι και μαζί σε ό, τι έχει έρθει ως τώρα κι ό, τι πρόκειται να έρθει.

Φέτος, ομολογώ, ότι δυσκολεύτηκα να βρω αυτή την ανάλαφρη εσωτερική γαλήνη που βγάζει φωσφορίζουσες καρδούλες και χαμόγελα παντού. Πολλές αλλαγές, βλέπεις, εσωτερικές κι εξωτερικές, μού έδωσαν την ευκαιρία να βάλω ως καθημερινή μου προτεραιότητα αυτό το πάρε – δώσε της αγάπης με τους γύρω μου, σκεπτόμενη αυτό που λέει πολύ εύστοχα κι ο Ελύτης, “μέρα τη μέρα ζω – πού ξέρεις αύριο τι ξημερώνει;”. Συνέπεια αυτού, όμως, ήταν ότι όταν το κάνεις καθημερινά σε τέτοια ένταση, τι καινούρια ερμηνεία αποκτά η Πρωτοχρονιά, ώστε να παραμείνει διαφορετική;
Γιατί, ξέρεις, τα πράγματα στη ζωή μας έχουν τη σημασία και το νόημα που τους δίνουμε. Η λέξη “Πρωτοχρονιά” από μόνη της είναι μια ωραιότατη γενίκευση, ένα εξαιρετικό “nominalisation”, που λέμε και στο NLP. Χωράει μέσα ό, τι θέλει να χωρέσει ο καθένας.

Ψάχνοντας το νέο νόημα: οι στόχοι

Ψάχνοντας, λοιπόν, να βρω ποιο νέο νόημα έχω φτιάξει στο μυαλό μου για την έννοια “Πρωτοχρονιά”, ανακάλυψα ότι, παραδόξως, ένιωθα, για πρώτη φορά τέτοια εποχή, την ανάγκη να θέσω έναν στόχο. Και, ναι, αναφέρομαι σε στόχ-ο κι όχι στόχ-ους. Γιατί, αν είναι μεγάλος ο στόχος, ακόμα κι ένας είναι υπέρ-αρκετός. Και ποιος ορίζει αυτό το μεγάλο ή μικρό μέγεθος του στόχου, θα ρωτήσεις; Μα φυσικά ο καθένας από εμάς, αφού οι στόχοι είναι πολύ προσωπική υπόθεση.
Μια σκέψη, ένα όνειρο ή μια ευχή που κάνω και μπορεί να λέει «θέλω να είμαι και φέτος καλά κι ευτυχισμένος», όταν πάω να τη μετατρέψω σε στόχο, μπορεί να κρύβει τεράστιες προεκτάσεις και εμβέλεια για μένα που τον θέτω – προσωπικά για μένα, όχι, για όλο τον κόσμο, γενικώς και αορίστως, είπαμε ο στόχος είναι πολύ σοβαρή και πολύ προσωπική υπόθεση. Στο NLP ή Νευρο – Γλωσσικό Προγραμματισμό, όπως καλείται στα ελληνικά, υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική για τη στοχοθεσία κι είναι τόσο σύνθετη και πολύπλοκη που μαθαίνεται στο τέλος τέλος, σχεδόν, όλων των τεχνικών, μια και τις εμπεριέχει σχεδόν όλες.

“Μα τόσος κόπος για έναν στόχο;”, ίσως σκεφτείς. Θα σου πω ότι κάθε χρόνο, αμέτρητοι άνθρωποι πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, που ολοένα γυρνά γύρω από τον εαυτό του και γύρω από τον ήλιο, βάζουν στόχους με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να τους πετύχουν. Πόσοι από μας, όμως, ξέρουμε πώς ακριβώς να δημιουργούμε τους στόχους μας, να τους κατανοούμε στο βάθος τους και να τους σχεδιάζουμε με τέτοιον τρόπο, ώστε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι, όχι μόνο ότι θα τους πετύχουμε, αλλά και ότι ο στόχος αυτός είναι εκείνος που έχουμε βαθιά ανάγκη κι ότι, επιπλέον, μόλις τον πετύχουμε, θα καταφέρουμε σίγουρα να απολαύσουμε και τις συνέπειές του, χωρίς απώλειες;

Για να βρω ακριβώς ποιος είναι ο στόχος που πραγματικά θέλω να θέσω, κι όχι απλώς αυτός που νομίζω ότι θέλω να πετύχω, χρειάζεται μια σειρά από διαδικασίες. Και μέσω των διαδικασιών αυτών, διερευνώ και τι ακριβώς και για ποιον λόγο μου θέλω να πετύχω αυτό που λέω ότι θέλω να πετύχω.

Όλη αυτή η διερεύνηση γίνεται και μέσω της χρήσης πολύ στοχευμένων και καίριων ερωτήσεων, οι οποίες καλούνται meta-model ερωτήσεις κι έρχονται να εμβαθύνουν την όποια σκέψη μας ή προβληματισμό μας ή επιθυμία μας με πολύ γρήγορο κι εύστοχο τρόπο, βρίσκοντας την ουσία του ζητήματος. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι πάρα πολύ αποκαλυπτική. Ενδεχομένως να αναδείξει σημεία που είχαμε βάλει εντέχνως κάτω από το χαλάκι του μυαλού μας ή είχαμε “αφήσει για αργότερα” (και το αργότερα άργησε, πιθανώς, πολύ…).

Κάθε μέρα μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για να βάλουμε στόχους και, μαζί μ’ αυτό, να δημιουργήσουμε τη δική μας, προσωπική “Πρωτοχρονιά”. Και κάθε μέρα, έχουμε τη δυνατότητα να δείχνουμε την αγάπη μας προς το συνάνθρωπο, κοντινό ή μακρινό μας. Οποιαδήποτε ευκαιρία είναι ενδεχομένως καλή, για να γιορτάσουμε ότι είμαστε ακόμα μαζί κι αγαπημένοι κι ότι στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Κάθε μέρα, επομένως, μπορεί να φέρνει μια “νέα χρονιά”.

Μια ευχή για τη νέα χρονιά

Η ευχή μου προς όλους για φέτος, με αφορμή αυτή την περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο, είναι να είμαστε όλοι υγιείς, να βρισκόμαστε δηλαδή πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη κι όχι μέσα, και να μάθουμε πώς να βάζουμε το δικό μας νόημα και τη δική μας προτεραιότητα στα πράγματα και τις καταστάσεις που κάθε φορά συμβαίνουν. Να μπορούμε να βρίσκουμε τι πραγματικά έχουμε ανάγκη και τι θέλουμε και να ξέρουμε πώς θα καταφέρουμε να πετύχουμε ό, τι είναι αυτό που πραγματικά λαχταράμε. Εύχομαι, τέλος, να αφήσουμε τους εαυτούς μας να ονειρεύονται πολύ και χωρίς λογοκρισία, αλλά και να επενδύσουμε στον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε όλα αυτά τα όνειρα να ξέρουμε για ποιο λόγο μας τα θέλουμε και πώς να τα κάνουμε πραγματικότητα.

Κάθε μέρα να τη ζούμε ως Πρωτοχρονιά, ως μια νέα ευκαιρία να κάνω κάτι που θέλω, με τον τρόπο που το θέλω, αυτό θα ευχηθώ.

Αντιγόνη Κρέτση
NLP Trainer