Blog

Το NLP ως Εργαλείο για την Ψυχική Ευεξία στην Ψηφιακή Εποχή

Η ψυχική ευεξία αναφέρεται στη συναισθηματική, ψυχική και κοινωνική υγεία και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα σκέφτονται, αισθάνονται και συμπεριφέρονται στην καθημερινή τους ζωή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την ψυχική υγεία ως μια κατάσταση ευημερίας στην οποία κάθε άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του, μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνήθεις πιέσεις της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κοινότητά του. Ουσιαστικά, ο όρος αναφέρεται στην ισορροπία μεταξύ συναισθηματικής ανθεκτικότητας, ψυχολογικής σταθερότητας και κοινωνικής συνδεσιμότητας.

 

Η Σημασία της Ψυχικής Ευεξίας

Ποιότητα ζωής: Η καλή ψυχική υγεία συμβάλλει σημαντικά στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το άγχος, σχετιζόμαστε με τους άλλους και κάνουμε επιλογές. Όταν αισθανόμαστε ψυχικά καλά, είμαστε πιο ικανοί να απολαμβάνουμε τη ζωή και να μετέχουμε στον κόσμο γύρω μας.

Σωματική υγεία: Η ψυχική ευεξία είναι στενά συνδεδεμένη με τη σωματική υγεία. Τα άτομα με καλή ψυχική υγεία είναι πιο πιθανό να διατηρούν υγιεινό τρόπο ζωής, να τηρούν τις ιατρικές συμβουλές και να ασκούν σωματική δραστηριότητα. Αντίθετα, η κακή ψυχική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σωματικής υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Παραγωγικότητα και απόδοση: Στους χώρους εργασίας, η ψυχική ευεξία έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την απόδοση. Οι εργαζόμενοι που βιώνουν καλή ψυχική υγεία είναι πιο αφοσιωμένοι, κινητοποιημένοι και αποτελεσματικοί στα καθήκοντά τους. Μάλιστα, χώροι εργασίας που προάγουν την καλή ψυχική υγεία έχουν περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν τον απουσιασμό (absenteeism),  παρουσιασμό (presenteeism), δηλαδή το φαινόμενο της χαμένης παραγωγικότητας που προκύπτει όταν οι εργαζόμενοι ενώ δείχνουν παρόντες στην ουσία δεν είναι παραγωγικοί. (Hamberg-van Reenen et al., 2012).

Κοινωνικές σχέσεις: Η ψυχική ευεξία παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε και διατηρούμε τις σχέσεις μας. Η καλή ψυχική υγεία ενθαρρύνει την υγιή επικοινωνία, την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική σύνδεση με τους άλλους, προωθώντας υποστηρικτικά κοινωνικά δίκτυα που είναι απαραίτητα για την ανθεκτικότητα.

 

Ποιους Κινδύνους Θέτει η Ψηφιακή Εποχή για την Ψυχική Ευεξία;

Ενώ, λοιπόν, η ψυχική ευεξία είναι ζωτικής σημασίας, αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις στην ψηφιακή εποχή. Η ραγδαία άνοδος της τεχνολογίας και της ψηφιακής επικοινωνίας έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας, συχνά με τρόπους που μπορεί να είναι επιζήμιοι για την ψυχική υγεία.

Υπερφόρτωση πληροφοριών (information overload): Η ψηφιακή εποχή φέρνει μια συνεχή ροή πληροφοριών, καθιστώντας δύσκολο για τα άτομα να τις κατανοήσουν, να τις επεξεργαστούν και να φιλτράρουν τι είναι σημαντικό και τι όχι. Αυτή η υπερφόρτωση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, στρες και γνωστική κόπωση.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η σύγκριση: Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καλλιεργούν μια κουλτούρα σύγκρισης, όπου τα άτομα συχνά συγκρίνουν τη ζωή τους με τα επιμελημένα στιγμιότυπα των άλλων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυξημένο άγχος, ακόμη και σε νέες μορφές ψυχικών ασθενειών, όπως το Σύνδρομο FOMO (Fear of Missing Out), μία μορφή κοινωνικού άγχους που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση ενός ατόμου ότι οι άλλοι ζουν ικανοποιητικές εμπειρίες από τις οποίες αυτό απουσιάζει. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Technology, Mind, and Behavior διαπίστωσε ότι η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μείωσε σημαντικά τα συναισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης.

Συνεχής συνδεσιμότητα: Η προσδοκία να είναι κανείς διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο μπορεί να δημιουργήσει άγχος και ανησυχία. Τα άτομα μπορεί να αισθάνονται πιεσμένα να ανταποκρίνονται άμεσα σε μηνύματα και ειδοποιήσεις, οδηγώντας σε μια κατάσταση χρόνιας εγρήγορσης και εξουθένωσης.

Απομόνωση: Παρά τη δυνατότητα σύνδεσης με άλλους στο διαδίκτυο, πολλά άτομα αναφέρουν ότι αισθάνονται απομονωμένα και μοναχικά. Η ποιότητα των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων συχνά δεν έχει το βάθος και τη συναισθηματική σύνδεση της επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο, επιδεινώνοντας περαιτέρω το αίσθημα μοναξιάς.

 

Ψηφιακή Ενσυνειδητότητα: Τι Είναι & Πώς Βοηθάει

Η ψηφιακή ενσυνειδητότητα αναφέρεται στην πρακτική της συνειδητής επίγνωσης του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση και τη συνολική ευημερία μας, καλώντας μας να προβληματιστούμε: «Πώς με κάνει αυτό το περιεχόμενο να αισθάνομαι; Η ψηφιακή μου δραστηριότητα με εξυπηρετεί ή συμβάλλει στο άγχος μου;».

Η ψηφιακή ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει κάποιες βασικές αρχές:

Επίγνωση: Αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχική μας κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι κατανοούμε τι είναι αυτό που βλέπουμε ή ακούμε και μας οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα καθώς και παρακολουθούμε τον χρόνο που περνάμε στο διαδίκτυο.

Σκοπιμότητα: Αναφέρεται στο να κάνουμε συνειδητές επιλογές σχετικά με το πότε και πώς θα ασχοληθούμε με την τεχνολογία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων για τον χρόνο οθόνης, την επιμέλεια των ροών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την επιλογή της ενασχόλησης με περιεχόμενο που ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές αξίες.

Αποσύνδεση: Η αποσύνδεση μπορεί να επιτευχθεί μέσω ψηφιακής αποτοξίνωσης (digital detox) ή προγραμματισμένων διαλειμμάτων από την τεχνολογία, επιτρέποντας περισσότερο χρόνο για ενασχόληση με τη φύση, προσωπικές αλληλεπιδράσεις και χόμπι.

 

Τι Είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) είναι μια προσέγγιση, με καταβολές στην Ψυχολογία, που διερευνά τη σχέση μεταξύ των νευρολογικών διεργασιών, της γλώσσας και των μοτίβων συμπεριφοράς που διαμορφώνονται μέσω της εμπειρίας. Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 από μία ομάδα επιστημόνων και προέκυψε από τη μελέτη των επιτυχημένων επικοινωνιακών και θεραπευτικών τεχνικών επιφανών προσωπικοτήτων, όπως θεραπευτές και επικοινωνιολόγοι, μεταξύ των οποίων οι Milton Erickson, Virginia Satir, και Fritz Perls. Ο στόχος ήταν να μετατρέψουν τις στρατηγικές τους σε διδάξιμες μεθόδους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και άλλοι για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα τους και να προωθήσουν την προσωπική τους ανάπτυξη.

Το NLP λειτουργεί με βάση την παραδοχή ότι το μυαλό και η γλώσσα μας είναι στενά συνυφασμένα, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και αλληλεπιδρούμε με αυτόν. Αυτή η αλληλεπίδραση είναι καίριας σημασίας για την κατανόηση και την ενίσχυση της ψυχικής μας ευεξίας.

 

Βασικές Αρχές του NLP

The Μap Is Not The Territory

Μια από τις θεμελιώδεις αρχές του NLP είναι η ιδέα ότι «ο χάρτης δεν είναι η περιοχή». Αυτή η αλληγορική φράση ή μεταφορά καταδεικνύει ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο είναι απλώς εν-τυπώσεις η εσωτερικές  αναπαραστάσεις και όχι η απτή πραγματικότητα (η περιοχή αυτή καθ΄αυτή). Κάθε άτομο πλοηγείται στη ζωή του χρησιμοποιώντας τις υποκειμενικές του εμπειρίες και πεποιθήσεις, οι οποίες διαμορφώνουν την αντίληψή του για τα γεγονότα, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις.

Έτσι ο καθένας από εμάς διαμορφώνει το δικό του territory το οποίο αντανακλάται στον τρόπο εκφρασης (map) και, αντίστοιχα, όταν κάποιος εκφράζεται (map) αναπαριστά την εντύπωση που υπάρχει μέσα του (territory).

Στο πλαίσιο της ψυχικής ευεξίας, η αρχή αυτή μας ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε ότι οι ερμηνείες των εμπειριών μας μπορούν να ποικίλουν.

Ευελιξία στη συμπεριφορά

Η αρχή της ευελιξίας στη συμπεριφορά ενθαρρύνει τα άτομα να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους με βάση το πλαίσιο και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Αυτή η προσαρμοστικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων.

Όσον αφορά στην ψυχική ευεξία, οι παραπάνω αρχές μας επιτρέπουν να ανταποκρινόμαστε στους στρεσογόνους παράγοντες και τις προκλήσεις με δημιουργικότητα και επινοητικότητα. Για παράδειγμα, αν αντιμετωπίσουμε μια αποτυχία, μπορούμε να επιλέξουμε να τη δούμε ως αποτυχία ή ως ευκαιρία μάθησης. Αντίστοιχα, αν μια συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισης δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μια ευέλικτη νοοτροπία ή τρόπος σκέψης ενθαρρύνει να εξερευνήσουμε εναλλακτικές προσεγγίσεις.

Modeling

To modeling αποτελεί τη βάση του συστήματος του NLP που περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση των συμπεριφορών και των διαδικασιών σκέψης των διακριτά αποτελεσματικά συμπεριφορών τόσο άλλων ατόμων όσων και δικών μας.

Κατανοώντας τι κάνουμε όταν καταφέρνουμε κάτι μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε και να μεταφέρουμε αυτή τη γνώση. Εδώ έρχεται το NLP να μας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για να αποδομήσουμε την επιτυχία, επιτρέποντάς μας να μάθουμε από τα επιτεύγματα, αλλά και του ίδιου μας του εαυτού.

Δεν πρέπει να συγχέουμε το modeling με απλή αντιγραφή επιτυχημένων συμπεριφορών – έχει να κάνει με τον εντοπισμό των βαθύτερων διεργασιών που οδηγούν σε αυτές τις ενέργειες και τη χρήση αυτής της κατανόησης για να προσαρμόσουμε τις δικές μας προσεγγίσεις. Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν την επιτυχία ως μια μυστηριώδη φόρμουλα ή κάτι απρόσιτο, αλλά το modeling μας δείχνει ότι η επιτυχία (ή και η αποτυχία επειδή κρύβει από πίσω ένα πετυχημένο αλγόριθμο που την παράγει) μπορεί να αναλυθεί, να κατανοηθεί και να αναπαραχθεί.

H διαδικασία του modeling περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Τον εντοπισμό: Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες κάνουν τα αποτελεσματικά άτομα; Πώς προσεγγίζουν τις προκλήσεις; Αυτό το βήμα περιλαμβάνει την προσεκτική παρατήρηση των συνηθειών, των ρουτινών και των ενεργειών που οδηγούν στην επιτυχία τους.

Την κατανόηση των μοτίβων σκέψης: Ποιες πεποιθήσεις καθοδηγούν τις αποφάσεις και υπαγορεύουν τις εξωτερικές συμπεριφορές που βλέπουμε; Πώς διαμορφώνουν τις εμπειρίες τους; Εδώ, βουτάμε στη νοοτροπία που διαμορφώνει τις επιλογές τους. Τι τους κάνει αισιόδοξους, αποφασισμένους ή με ισχυρή αίσθηση του σκοπού;

Την αναγνώριση συναισθηματικών καταστάσεων: Ποιες συναισθηματικές καταστάσεις καλλιεργούν; Πώς αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν τις ενέργειές τους; Κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζουν τον συναισθηματικό τους κόσμο, αποκτούμε εικόνα για το πώς τα συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν ή να εμποδίσουν την επιτυχία.

Αναγνωρίζοντας αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να προσαρμόσουμε παρόμοιες στρατηγικές στη δική μας ζωή και να διαμορφώνουμε συνειδητά την πορεία μας προς την ψυχική ευημερία.

Μέσα από τον φακό του NLP, μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας καίριες ερωτήσεις: «Τι συμβαίνει στο περιβάλλον μου; Πώς το χειρίζομαι και το αντιμετωπίζω;», «Ποιες σκέψεις ή πεποιθήσεις οδηγούν τις πράξεις μου;», «Πώς μπορώ να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι, τον τρόπο που αποδίδω νόημα, τον τρόπο που το εκφράζω (δηλαδή, τη γλώσσα μου, εσωτερική κι εξωτερική) για να δημιουργήσω ένα διαφορετικό, πιο αποτελεσματικό αφήγημα;». Αυτές οι ερωτήσεις ανοίγουν το δρόμο για βαθιές ιδέες, επιτρέποντάς μας να απελευθερωθούμε από περιοριστικές πεποιθήσεις και να αγκαλιάσουμε μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, το modeling δεν αφορά σε άκαμπτη αντιγραφή (των άλλων ή του ίδιου μας του εαυτού). Η λέξη κλειδί είναι η προσαρμογή. Χαρτογράφηση, ανάλυση, προσαρμογή.

 

Το NLP και η Πλαστικότητα του Εγκεφάλου  

Με δεδομένο ότι το NLP αντλεί  και ενσωματώνει στοιχεία από ψυχολογικές προσεγγίσεις όπως η γνωστική και η ανθρωπιστική ψυχολογία, δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ο προσωπικός μετασχηματισμός ξεκινά από μέσα μας και ότι τα άτομα έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν ουσιαστική αλλαγή. Εμβαθύνει σε συγκεκριμένους μηχανισμούς και τα μοτίβα σκέψης -τους νοητικούς μας «αλγόριθμους»- που είτε μας βοηθούν είτε μας εμποδίζουν. Εντοπίζοντας τις λεπτομέρειες που πυροδοτούν αλλαγές συμπεριφοράς, το NLP προσθέτει ένα επίπεδο ακρίβειας στο ψυχολογικό τοπίο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ψυχολόγοι ενσωματώνουν το NLP στην πρακτική τους, αναγνωρίζοντας την αξία του, ειδικά στους τομείς της συμβουλευτικής και της προσωπικής ανάπτυξης. Στα χέρια εκπαιδευμένων επαγγελματιών, γίνεται ένα ισχυρό εργαλείο για την καθοδήγηση των άλλων προς τη διαρκή αλλαγή.

Αυτή ή δυνατότητα για αλλαγή υποστηρίζεται επιστημονικά από την πλαστικότητα του εγκεφάλου (neuroplasticity), την μοναδική ικανότητα του νευρικού συστήματος για αλλαγή και προσαρμογή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η νευροπλαστικότητα είναι η διαδικασία με την οποία ο εγκέφαλός μας αναδιοργανώνεται, σχηματίζοντας νέες νευρωνικές συνδέσεις με βάση τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε “καταδικασμένοι” να επαναλαμβάνουμε τα ίδια μοτίβα επ’ αόριστον- με τις σωστές τεχνικές, μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε τις νοητικές μας οδούς, μαθαίνοντας νέους τρόπους να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε και να συμπεριφερόμαστε.

Πολλές από τις αντιδράσεις μας -είτε συναισθηματικές, γνωστικές ή συμπεριφορικές- γίνονται αυτόματες με την πάροδο του χρόνου, καθώς είναι βαθιά ριζωμένες στο νευρωνικό μας κύκλωμα. Το NLP αξιοποιεί τη φυσική ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει, ενθαρρύνοντας τα άτομα μέσα από εκπαίδευση να εμπλουτίσουν τις διαδρομές σκέψης.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους που συχνά επικεντρώνονται στη διαχείριση των συμπτωμάτων ή στους μηχανισμούς αντιμετώπισης, το NLP επιδιώκει να προωθήσει μια βαθιά αλλαγή στο τοπίο (landscape) της νοοτροπίας. Αλλάζοντας τα γνωστικά πρότυπα στον πυρήνα τους, το NLP εφοδιάζει τα άτομα με τα εργαλεία για να αναδιαμορφώσουν το νοητικό και συναισθηματικό τους τοπίο ριζικά, επιτρέποντας στα άτομα να γίνουν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες των ψυχικών τους καταστάσεων.

 

Πώς το NLP Υποστηρίζει την Ψυχική Ευεξία στην Ψηφιακή Εποχή

  1. Αναπλαισίωση αρνητικών σκέψεων: Το NLP επιτρέπει στα άτομα να εντοπίζουν και να αμφισβητούν τα αρνητικά μοτίβα σκέψης τους. Η κουλτούρα της συνεχούς σύγκρισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, προκαλεί συχνά αρνητική αυτο-ομιλία και αισθήματα ανεπάρκειας. Το NLP βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν αυτά τα επιβλαβή μοτίβα σκέψης και να τα αναδιαμορφώσουν σε πιο εποικοδομητικές, θετικές πεποιθήσεις.
  2. Ενίσχυση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας: Σε μια εποχή όπου η συναισθηματική υπερφόρτωση είναι συνηθισμένη εξαιτίας του αμείλικτου ρυθμού της ψηφιακής ζωής, το NLP συμβάλλει καθοριστικά στην οικοδόμηση συναισθηματικής ανθεκτικότητας, δίνοντας έμφαση στη σύνδεση μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών και προσφέροντας μεθόδους για την καλύτερη διαχείριση των συναισθηματικών αντιδράσεων. Για παράδειγμα, τεχνικές όπως το anchoring και το reframing βοηθούν τους ανθρώπους να ανακτήσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους σε στιγμές υψηλού στρες, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες.
  3. Βελτίωση της επικοινωνίας:  Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος της ψυχικής ευεξίας. Στον ψηφιακό κόσμο, όπου λάθη και παρεξηγήσεις μπορούν αν γίνουν πολύ εύκολα αφού η επικοινωνία τείνει να περιορίζεται σε μηνύματα και αναρτήσεις, το NLP βελτιώνει τη διαπροσωπική επικοινωνία βοηθώντας τα άτομα να είναι πιο ξεκάθαρα, με περισσότερη ενσυναίσθηση και παρουσία στις αλληλεπιδράσεις τους. Τεχνικές όπως το Meta Model, το οποίο επικεντρώνεται στην υποβολή ακριβών και διευκρινιστικών ερωτήσεων, ή τα Language Patterns – που βοηθούν στην αμφισβήτηση ασαφών ή περιοριστικών δηλώσεων – επιτρέπουν στα άτομα να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας τις παρεξηγήσεις και προωθώντας υγιέστερες σχέσεις.
  4. Καθορισμός και επίτευξη στόχων: Τα άτομα στην εποχή μας είναι πολύ σύνηθες να αισθάνονται ότι βομβαρδίζονται από περισπασμούς και δεν έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό και κατεύθυνση. Το NLP ενθαρρύνει τον καθορισμό σαφών, εφικτών στόχων, καθοδηγώντας τα άτομα να παραμένουν συγκεντρωμένα και παρακινημένα παρά τον ψηφιακό “θόρυβο”. Τεχνικές όπως η νοερή απεικόνιση ή οπτικοποίηση και ο καθορισμός SMART στόχων επιτρέπουν στα άτομα να δημιουργήσουν δομημένες διαδρομές προς την επιτυχία.  Ωστόσο, το NLP εμβαθύνει στις γνωστικές λειτουργίες και τα μοτίβα σκέψης καθώς και χαρτογραφεί τις βιολογικές διεργασίες και τον τρόπο που συμμετέχουν και επηρεάζουν την επίτευξη των στόχων.

Το NLP παρέχει ένα πλαίσιο για την ανάλυση του εσωτερικού μας κόσμου – των πεποιθήσεων, των συναισθηματικών αντιδράσεων και των συμπεριφορών μας – και την πραγματοποίηση συνειδητών προσαρμογών που οδηγούν σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ψυχική διαύγεια.  Μας ενθαρρύνει να αναλάβουμε την ευθύνη της ψυχικής μας κατάστασης, να αμφισβητήσουμε τα μοτίβα που δεν μας εξυπηρετούν και να αγκαλιάσουμε εκείνα που μας εξυπηρετούν.

Καλούμαστε να προβληματιστούμε: Ποια νοητικά και συμπεριφορικά πρότυπα επιλέγω να ακολουθήσω και τι μου προσφέρει καθένα από αυτά;

Αν αποζητάτε και εσείς την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, το πρόγραμμα NLP University Practitioner προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και τροφή για σκέψη. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη εξάμηνη εκπαίδευση, που ξεκινά τον Οκτώβριο και μπορεί να σας βοηθήσει να πάτε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σας, όποιος και αν είναι αυτός.

Είτε αναζητάτε την ψυχική ευεξία, είτε θέλετε προσωπική ολοκλήρωση, είτε ψάχνετε τρόπους να εξελίσσεστε διαρκώς το εν λόγω πρόγραμμα θα ανοίξει πόρτες σε μέρη του μυαλού σας που δεν γνωρίζατε καν ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα για την αλλαγή και τη βελτίωση!