Blog, Επαγγελματική Διάκριση, Πιστοποιήσεις & Υπηρεσίες

Να μάθουμε Rapport στο Πανεπιστήμιο

nlp in scotland

Κιλτ, Γκάιντα και single malts… Αρκετά μεγάλη ιστορία για τη Σκωτία των Θρύλων και το πως συνδυάζει παράδοση με νεωτερισμό.
Από την επιστημονική κοινότητα ωστόσο, ήρθε ακόμη μια πρωτοπορία που καθιστά το Πανεπιστήμιο της Σκωτίας να διαθέτει το πιο προχωρημένο ίσως Business School αφού το NLP Building Rapport είναι όχι μόνο μέρος του Curriculum αλλά αποτελεί επιστημονική και πιστοποιημένη εξειδίκευση των αυριανών success stories του Business…
Exertise loves NLP and so it is.

To NLP είναι ένα σύστημα τεχνικών και μεθόδων με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην 40ετή ιστορία που συνδυάζει τα ευρήματα και τα αξιώματα της Νευροεπιστήμης μαζί με τη Νευροπλαστικότητα –την ιδιότητα του ανθρώπινου νου να δημιουργεί αναρίθμητες νέες συνάψεις για κάθε νέα εμπειρία που βιώνει.
Το επιστημονικό υπόβαθρο του NLP, συναντά και «γειτονεύει» δημιουργικά με μια σειρά από άλλες επιστήμες και όπως κάθε επιστημονικό φυτώριο ανθεί και μεγαλώνει σε πανεπιστημιακές κοινότητες, δημιουργώντας μια σειρά από εξειδικεύσεις στην εφαρμογή του, καρποφορώντας πολλά υβρίδια ακαδημαϊκών κλάδων με απόλυτη επιστημονική ειδικότητα στο πως ανθρώπινος νους και συμπεριφορές δημιουργούν νέες εμπειρίες σε σχέση με τον εκάστοτε επιστημονικό κλάδο. Άλλωστε η επιστήμες δεν είναι ένα κενό δοχείο… Δημιουργούνται από ανθρώπους και απευθύνονται σε αυτούς, όντας οι ίδιες ένας ζωντανός οργανισμός που ορίζει ένα μεγαλύτερο πεδίο σκέψης και δράσης στην κοινωνία.
Το nlp, γεννήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Santa Cruz στην Καλιφόρνια κι ακόμη και σήμερα οι νέοι επιστήμονες ενώνουν μαζί του άλλους ακαδημαϊκούς κλάδους και εφαρμόζουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε διάφορα πανεπιστήμια και σχολές, αποτελώντας έμπρακτη απόδειξη για τις επιστημονικές καταβολές του συστήματος.
Ο David Potter εισήγαγε στο Business School του Πανεπιστημίου της Σκωτίας την εξειδίκευση του Building Rapport, ως απαράβατη προϋπόθεση για την επιτυχή διεξαγωγή κάθε επιχειρηματικής δράσης. Χρησιμοποιώντας το Rapport, τον συγχρωτισμό επί το ελληνικότερο, τον συντονισμό των δύο μερών, δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές και μελλοντικοί επαγγελματίες εγκαθιστούν έναν νέο τρόπο σκέψης, δράσης κι επικοινωνιακής ευαισθητοποίησης ούτως ώστε να λαμβάνουν κάθε μικρομήνυμα που εκπέμπεται από την άλλη πλευρά και να το αναμορφώνουν με απόλυτη φυσικότητα προς όφελος του project συντονίζοντας σε αυτά τα μηνύματα πρώτα τους εαυτούς τους. Για τους ιδρυτές του nlp, Dr Bandler & Dr Grinder χωρίς Rapport μάλλον δεν γίνεται τίποτα….
Ο David εφαρμόζοντας την εξειδικευμένη επιστημονική εκπαίδευση του Rapport Building, στο Πανεπιστήμιο παρατήρησε και κατέγραψε πως απογειώθηκαν τα social & soft skills των φοιτητών, πως κατάφεραν να μεταμορφώσουν κυριολεκτικά τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες και πως έκαναν παρουσιάσεις που μαγνήτιζαν το κοινό. Στο τέλος των εργαστηρίων οι πτυχιούχοι διατύπωναν πως είχαν πολύ δυναμική εικόνα για τον επαγγελματικό τους εαυτό, σταθερή αυτοπεποίθηση, βελτιστοποίηση του αυθεντικού ευατού τους και διεύρυνση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονταν το business context και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα.
Ο ίδιος ο David παρατήρησε πως κανείς από τις ακαδημαϊκές ομάδες που εφάρμοσαν τις αρχές του Building Rapport και δεν ανέφερε τις έννοιες: «δύσκολο project», «δύσκολος πελάτης», «δύσκολο case»…
Ας μην ξεχνάμε πως το nlp ως επιστημονικό σύστημα τεχνικών είναι περίπου 40 ετών, οι αρχές πάνω στις οποίες εξελίχθηκε είναι τόσων ετών όση κι η ιστορία του ανθρώπινου είδους. Γι’ αυτό και τα πρώτα του βήματα από τους δημιουργούς του βασίστηκαν στην παρατήρηση, την καθαρή περιέργεια και την αποτύπωση προτύπων εξέχουσας συμπεριφοράς, αρχές που διαθέτει το Rapport Building και που τώρα το Business School of the University of Scotland πιστοποιεί με πανεπιστημιακό τίτλο.
Μαριάννα Αντωνακάκη