Blog, Γνώμες & Απόψεις

Let the music(k) play

από τη Μαριάννα Αντωνακάκη

Η υπόθεση ξεκίνησε από τη γραφή. Τη γραφή λέγοντας εννοώ, τον άτυπο καυγά που έστησα με το διορθωτή στο word στον υπολογιστή μου, που επέμενε να διορθώνει το musick σε music. Δεν το θίγω επί προσωπικού, αντιθέτως, επί προσωπικού βρίσκω ευκαιρία να μιλήσω για τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.

Το musick Project με ck είναι το nlp model, που ανέπτυξε ο πολύ καλός φίλος και συνεργάτης Παναγιώτης Τσάγκας, επιφανής Νομικός, διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής και Global nlp Trainer & Consultant – NLP UCSC.

Νομικός κι ανορθόγραφος συνήθως δε γίνεται. Όπως καλή ορθογραφία ξέρει και ο αυτόματος διορθωτής στον υπολογιστή. Το Music(k) αυτό με το ck, που ακουμπά στην ετυμολογία του με την αρχαϊκή εκδήλωση της λέξης Μουσική, ελληνικότατης γαρ προέλευσης, είναι τα δύο γράμματα που ενώνουν τον κυρίως ακουστικό χαρακτήρα της Μουσικής – αυτονόητα ίσως- με τον Κιναισθητικό της αντίκτυπο της και, έτσι αφήνει να εννοηθεί ευκόλως η σκοπός του εν λόγω nlp Mοντέλου.

Κάθε τι που ακούω, από έναν απλό ήχο συμπεριλαμβανομένης και της κατά συνθήκη απουσίας ήχου, αφενός παρεμβαίνει στον κιναισθητικό χάρτη μου κι αφετέρου αυτή η παρέμβαση είναι διπλού χαρακτήρα. Από τη μια η Μουσική επηρεάζει κι επιρεάζεται από το πώς αισθάνομαι κι από την άλλη το αυτί μας λαμβάνει κι αποκωδικοποιεί τον ήχο μέσα από την κιναισθητική ευαισθητοποίηση της μεμβράνης του τυμπάνου, ως κύμα που εκφράζεται με λεπτοφυέστατες ασκούμενες πιέσεις.

Η ζωή μας είναι μια αδιάκοπη ροή από συνυπάρχουσες συχνότητες ήχων. Από τη φωνή των οικείων μας, μέχρι τον ήχο του πληκτρολογίου, του διερχόμενου δίκυκλου, της μουσικής ακόμη και των επιβλητικότατων ήχων της φύσης. Για να μην πάμε στο πώς έχουμε στήσει όλη την υπερπαραγωγή της ημέτερης εσωτερικής φωνής και πάει λέγοντας…

Στο Μοντέλο του Παναγιώτη Τσάγκα «The musick Project”, διερευνώνται όλες οι παράμετροι στο Mindset και τη Συμπεριφορά ενός ανθρώπου μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τη μουσική καθώς και τους ήχους.

Τι κοινό έχουν μουσικές όπως το Conquest of Paradise του Vangelis, το Μουσικό Θέμα του Ροζ Πάνθηρα μαζί με το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας; Μια κλασική επιλογή Μουσικής Δωματίου με metal ακούσματα ή οι Swedish House Mafia? Πού συναντά η Καποέϊρα το live μιας ακουστικής κιθάρας με ένα αυτοσχέδιο χτύπημα σε ένα κομμάτι ξύλο, ένα κουδούνι ή ένα παιδικό πλαστικό ντέφι από τα Τζάμπο;

Πώς η ένταση, τα μπάσα ή η έλλειψη τους, ο συνδυασμός ήχων ακόμη και η κατεύθυνση από την οποία έρχεται ο ήχος, συντονίζονται με απαντήσεις στο καθόλου προφανές ερώτημα: πώς ακούω Μουσική και πώς αυτό ορίζει τη σχέση μου με τις εμπειρίες μου όπως τις συνδέω με τη Μουσική;

Ο Παναγιώτης Τσάγκας, με μια πορεία στα Νομικά που συντροφεύει μεγάλο μέρος του dna του σχεδίασε ένα μοντέλο που παράλληλα είναι διαγνωστικό και προσωπικής βελτίωσης, σπάζοντας το μεγάλο Pattern πρώτα για τον ίδιο κι έπειτα για το musick Project.
Ενώ για τους πιο πολλούς από μας η πρωτεύουσα πύλη αντιληπτότητας είναι μέσω της Όρασης ή της Αφής, ο Παναγιώτης, αποφάσισε να επενδύσει στην Ακοή και την Ακρόαση, ως τη λιγότερο εξερευνημένη αίσθηση αλλά παράλληλα παντοδύναμη.

Μέσα σε ευχάριστο και φυσικά γεμάτο μουσική πλαίσιο εξετάζονται οι παράλληλες εγγραφές μας που έχουν αγκυρωθεί πάνω σε ένα μουσικό κομμάτι, ή ακόμη περισσότερο πώς ένα μουσικό κομμάτι, γνωστό ή μη, μπορεί να εκκινήσει την αναβίωση μιας εμπειρίας σε όλο της το κινηματογραφικό μεγαλείο…

Βασιζόμενος στην εμπειρία του μέσα από προσωπικές συνεδρίες και τις ομαδικές εκπαιδεύσεις, καθώς και στην απογύμνωση ανθρώπινων συμπεριφορικών χαρακτηριστικών μέσα από την πολυετή του εμπειρία ως δικηγόρος και διαμεσολαβητής, κατά τη σχεδίαση του musick Project διερεύνησε πώς η Μουσική, τόσο στο αμιγώς ηχητικό της κομμάτι, όσο και στους στίχους της άγουν βίο παράλληλο με τη φωνή – τονικότητα – χροιά αλλά και τις λέξεις.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές nlp ανέπτυξε το musick Project, κυρίως με σκοπό να βοηθηθεί κάποιος από τον ίδιο του τον εαυτό, με τις κατάλληλες οδηγίες φυσικά, να ταυτοποιήσει το πώς ο εαυτός του παράγει ή αναπαράγει μια κατάσταση ακούγοντας ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι.
Η κάθε κατάσταση συνδέεται σε επίπεδο implicit, στο κομμάτι του παγόβουνου δηλαδή που δε βλέπουμε, με όσα σκεφτόμαστε, νιώθουμε – ή νευροβιολογικά μιλώντας – με όσα συμβαίνουν στο σύστημά μας ως χημικές ή ορμονικές ενώσεις, θερμοκρασίες και πάει λέγοντας.
Επίσης η ίδια κατάσταση, σε επίπεδο explicit, δηλαδή στο παγόβουνο που βλέπουμε, συνδέεται με το τι λέμε και τι πράττουμε.

Η Μουσική σαν ροδίτσες και τιμόνι που κατευθύνουν το παγόβουνο στο σύνολό του, μπορούν να γράψουν στον ωκεανό των πιθανοτήτων και των δυνατοτήτων, τόσο το σημείο στο οποίο είναι, αλλά και το σημείο στο οποίο επιθυμεί να είναι, καθώς και να εγκατασταθεί ως η επιθυμητή θέση και κατάσταση.

Μια από τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά είναι η τεράστια οικειότητα που όλοι -ως υπεργενίκευση- έχουμε με τη Μουσική, από την κοιλιά κιόλας της μαμάς μας… Στο music(k) Project, διερευνώνται όλες εκείνες οι μη συνειδητές συνδέσεις μιας μη επιθυμητής συμπεριφοράς, με το μετασχηματισμό τους σε μια συνειδητά πλέον επιθυμητή συμπεριφορά και στην προεγκατάσταση από τον ίδιο τον εαυτό του ο καθένας του αντίστοιχου τρόπου σκέψης και συναισθημάτων.
Με έναν δημιουργικό, διακριτικό και απόλυτα σεβάσμιο στον χάρτη του καθενός τρόπο, το music(k) Project, με γενναία δόση Μουσικής φυσικά, λειτουργεί ως μόχλευση της αλλαγής που μέσα από τον κλασικό και γνωσιακό τρόπο δεν έχει επιτευχθεί.

Το Harvard University, δημοσίευσε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία, οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών, πολιτισμικών ή μορφωτικών, κοινωνικών ή και οικονομικών αλλά και ηλικιακών χαρακτηριστικών, εκδηλώνουμε κοινές και συγγενείς αντιδράσεις όταν ακούμε συγκεκριμένο είδος μουσικής…

Στο music(k) Project, ανιχνεύονται όλες αυτές οι καλά κολλημένες συνδέσεις ανάμεσα σε εμπειρίες και η αντανάκλασή τους με τη μουσική με σκοπό ο καθένας να διευκολύνει τον εαυτό του να χαρτογραφήσει αρχικά τον τρόπο που αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται και έτσι να κάνει ο ίδιος την αλλαγή που επιθυμεί με σεβασμό στο πεδίο που αυτή η αλλαγή θα εφαρμοστεί…

Επιπλέον bonus, θα εμπλουτίσετε τα music lists σας και μάλιστα με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

Stay tuned και κυριολεκτώ.