Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, συχνά τα συναισθήματα δεν έχουν “θέση” Πολλοί είναι αυτοί που τα χαρακτηρίζουν ως σημείο αδυναμίας και δυστυχώς ο εργαζόμενος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ακατάλληλος.
Είναι γνωστό βέβαια, ότι όταν κάποιος καταπιέζει τα συναισθήματα του στο χώρο της εργασίας, καταλήγει να έχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα, τόσο στην επαγγελματική του καριέρα αλλά, πολλές φορές, και στην προσωπική του ζωή.
Ως Mindset Coach, όσες φορές έχω κληθεί σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει (αυτό που λένε) “πολύ συναίσθημα μαζεμένο και έτοιμο να εκραγεί” και είναι αρκετές οι φορές που οι συνάδελφοι λένε χαρακτηριστικά “δε θα του βγει σε καλό”!
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, ότι αν επιτρέψεις να φανούν τα συναισθήματά του, γρήγορα θα μπουν εμπόδιο στην αποφασιστικότητα, στην αντικειμενικότητα και στον έλεγχο.
Tι κάνουμε;
Εκεί μπορούμε να βοηθήσουμε με δυο πολύ διαφορετικούς τρόπους.
Αρχικά είναι σκόπιμο όλη αυτή η συσσωρευμένη ένταση να εκτονώνεται με την πιο εύκολη επιλογή σε αυτό είναι ένα είδος άθλησης ή ασκήσεις mindfulness. Εδώ βέβαια χρειάζεται η διάθεση και η δέσμευση του ανθρώπου ότι σκοπεύει και αφιερώσει χρόνο από τον ελεύθερο χρόνο του.
Στη συνέχεια δουλεύουμε πάνω στο αξιακό σύστημα του εργαζόμενου. Εκεί ακριβώς που πιθανώς υπάρχει μια ισχυρά εδραιωμένη πεποίθηση. Εκεί στο ένα πιστεύω του “ψυχρός εκτελεστής”, που ίσως περιορίζει τον άνθρωπο.
‘Μέτρον άριστον’ έλεγαν οι αρχαίοι. Ποτέ τα άκρα δεν είναι χρήσιμα και μάλλον δρουν περιοριστικά.
Μέση λύση
Ποια είναι αυτή η χρυσή τομή που θα μας επιτρέψει να μπορούμε να ελέγχουμε τις καταστάσεις αλλά και τα συναισθήματα μας;
Εδώ τα όρια μπορούν να βοηθήσουν! Να εκφράζουμε την άποψή μας και τη θέση μας πριν μας πνίξει το δίκιο ενώ σεβόμαστε τα όρια, την προσωπικότητα και τη θέση του συνομιλητή μας.
Να σεβόμαστε τα όρια του άλλου και να απαιτούμε τον σεβασμό των δικών μας ορίων. Εκπαιδεύουμε, λοιπόν, τον επαγγελματία, να αναγνωρίζει τα όρια του, τα όρια του συνομιλητή του και να τα σέβεται.
Πολλοί θα πείτε και τι κάνουμε αν ο άλλος δε σέβεται τα δικά μας όρια, ενώ εμείς σεβόμαστε τα δικά του; Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο ρόλος της ετοιμότητας του λόγου.
Ισορροπία
Να είμαστε έτοιμοι για τις προκλήσεις. Να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε και να χρησιμοποιούμε τα συναισθήματά μας ως έναν ευγενή σύμβουλο αλλά και τη πειθαρχία του λόγου ως όπλο για να υπερασπιστούμε τα όρια και την προσωπικότητά μας. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή.
Why the Y™
Υπάρχουν 3 πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζουμε το mindset θεμελιώνοντας το ένα επιτυχημένου και αποδοτικού οικοδομήματος. Ένα mindset που δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της εικόνας ούτε καθιστά ψευδές το περιεχόμενο!
Το Y™ model ξεκίνησε από μια μη συνειδητή τεχνική αναγνώριση των καταστάσεων στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή είναι αυτοί οι 3 πυλώνες που κρατούν το mindset coaching στο μέτρο της ισορροπίας, του εφικτού αλλά και του προσδοκώμενου και είναι η εξής check list πριν από κάθε κίνησης, απόφασης ή σχεδίου δράσης για αλλαγή:
- ποιο είναι το πλαίσιο
- ποιος είναι ο στόχος
- τι χάνω & τι κερδίζω
Το mindset φιλτραρίσματος από τις 3 παραμέτρους του Y™ model σε επαγγελματικό πλαίσιο ευθυγραμμίζει άριστα και συνάμα με σεβασμό, το συναίσθημα με τη λογική και τη δομημένη δράση.
Είναι σα να συνομιλεί το δεξί και το αριστερό μέρος του εγκεφάλου με τη καρδία να και συνεννοούνται παίρνοντας τα εύσημα από το στομάχι.
Master the inner game to rule the outer game
Αθανασόπουλος Γιάννης MBA
Global NLP Trainer
nlpgreece®
in affiliation with NLP University Santa Cruz, California